BejelentésMatyó Kertbarát Egyesület 3400. Mezőkövesd, Szent László tér 24.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Egyesületi élet II. 2014

2014. november 17-én már elkezdtük a városi adventi koszorú készítését. A lányok a Közösségi Ház klubtermében készítették a díszeket, míg mi fiúk az udvaron készítettük elő a fenyőcsokrokat a koszorúra.

 


 

2014. november 10-én mivel közeledik a tél, a vitaminokkal meg valamilyen módon szervezetünket erősíteni kell, a méz világáról tartott nagyon érdekes előadást Vitályos Ferenc méhész Nagybalogról (Felvidék). Azért használom ezt a kifejezést "méz világa", mivel ennyi féle, fajta mézterméket nem igazán ismertem. Feri barátunkat Rimaszombatról ismerjük. A Gömöri Mezőgazdasági Kiállításra már három éve járunk. Itt ismertük meg mézből készült termékeit. Nagyon sok féle gyógynövénnyel ízesített méz, mézbor, mézsör és igazán fel sem lehet sorolni az általa készített termékeket. A Füzesabonyi Kertbarátok is eljöttek szép számmal. Sok közöttük a méhész. Örömmel vettük, hogy az abonyi barátok mellett a mezőkövesdi méhészeket is érdekelte. Jó szájízzel, barátsággal mentek el az előadás végén, ami a nagy érdeklődés végett egy kicsit bele is ment az estébe. Szinte minden terméket meg lehetett kóstolni.

Köszönjük Feri ezt az érdekes, jó hangulatú délutánt!

 

  

2014. október 20-án tartott klubnapunkra elfogadta meghívásunka Jónis Judit. Évek óta gyógynövényekkel foglalkozik Mezőkeresztesen. Otthon, a kertjében termeszti a növényeket, szárítja, csomagolja. A klubnapra is nagyon sok féle szárított gyógynövényt és belőlük készült teákat hozott. Minden növénynek elmondta az egészségre gyakorolt hatását. Megkóstoltuk a teákat. Judit, már nagyon sok emberen segített. Voltak, akkik már elkeseredtek, hogy nem gyógyulnak meg, de a Judit által kevert gyógynövény teák pár hónap alatt helyrehozták őket és azóta is egészségesek. Élvezettel beszélt ezekről a növényi csodaszerekről. Nincs káros mellékhatásuk. Őseink is gyakran fordultak a gyógynövényekhez. Érdemes lenne mindannyiunknak újra elővenni ezeket a csodaszereket és betartani a Judit által mondott előírásokat.

Judit minden csütörtökön és szombaton itt van a mezőkövesdi piacon. Bátran keressék fel, forduljanak hozzá bizalommal.

Köszönjük Judit az érdekes előadást.

 


 


 

2014. október 11-én megtartottuk a II. Szüreti Mulattság Kertbarát Módra bálunkat, a Millennium Étteremben. A mezőkövesdiek mellett, az egri kertbarátok is eljöttek a mulattságra. A zenét az Egri Kertbarát Kör Egyesület zenekara, a Satelit zenekar húzta nagyon jó hangulatot teremtve. Hajnalig mulattunk.

(képek később)

 


 

2014. október 7-én régi barátunkat üdvözölhettük. Ignácz József tartott érdekes előadást a növényszobrászatról. Elsőként a "föld" szobrok készítését mondta el. Tőzeg, perlit és egy kis cement keverékéből pl. sikló kígyót is készíthetünk. Az alapanyagot jól összegyúrjuk, kialakítjuk az akár 2-3 méteres kígyóformát. Amikor a keverék megköt, fűmagot szórunk rá. Később már csak nyírnunk kell. Amennyiben zöld és barna színű fűmaggal vetjük be a kígyóformát, csíkos kígyót kapunk.

Elmondta a drót alapú szobrok és a hungarocell alapú szobrok technikáját, készítését is.


2014. szeptember 27-én mi is részesei voltrunk a Magyarország szeretlek mezőkövesdi rendezvény sorozatnak a Táncpajtában. A Matyó Nagymama Klub Egyesület táncokat adott elő korhű ruhákban, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület komédiákat, a Matyó Népi Együttes matyó táncokat, a Kabócák és Manócskák kézműves foglalkozást tartottak gyermeknek, felnőttnek. Mi szintén kézügyesség fejlesztéssel töklámpásokat készítettünk, azaz készítettek szülők és gyermekek. Este Szent Mihály Napi tűzgyújtással zártuk a napot.

 


 


 

2014. szeptember 26-án meghívást kaptunk Rimaszombatba, a Gömöri Mezőgazdasági Kiállításra. Előző években mi is kiállítottuk terméseinket, de most kirándulás céljával mentünk az egyesületi tagokkal. Délelőtt megnéztük a kiállítást majd városnéző sétára indultunk. Délután átmentünk a testvéri kertbarát egyesületet meglátogatni a 15 km-re fekvő településre, Susányba. Jan Slabej és kedves felesége Valika várt nagy szeretettel bennünket. Jan barátunk bemutatta a településen a templomot, ahol szeptember 28-án Istentisztelet lesz a településen termesztett növények megáldásával. Ilyenkor gyönyörűen feldíszítik a templomot gyümölcsökkel, zöldségekkel. Megnéztük a csevice forrást, ahol megkóstoltuk ezt a csodás vizet. Mindenki elővette a kiűrült PET palackját és hazára is vitt a finom vízből. Ellátogattunk és megnéztük a 2011 évben barátságunk emlékére elültetett Milotai 10-es diófát, majd Jan és kedves felesége Valika látott vendégül bennünket.

Képek a kiállításról:

 

 

A csapatunk:

Ján barátunknál:


Több kép: http://www.kephost.com/matyokertklub

 


 

2014. szeptember 19-20-án már második alkalommal rendeztük meg az őszi gyümölcs és zöldség kiállítást, amit a Táncpajtában tartottunk. Az idei időjárás nem nagyon kedvezett a növényeknek, de így is szép számmal gyűlt, a kiskertekben megtermesztett zöldség, gyümölcs. Az "oltárt", most is Istókné Pap Katalin Dr. és párja Josef díszítette, német barátaik segítségével. A kiállításra meghívtuk a Bese alapítványt is, akikről tudni kell, hogy a környék régi gyümölcsfáit gyűjtik és szaporítják, hogy mi is és az utódaink is termesszék ezeket a fajtákat, melyekről tudni kell, hogy minimális permetezés mellett is folyamatosan ontják a gyümölcsöket.

Dr. Fekete Zoltán polgármester úr nyitotta meg a kiállítást, majd Jéger Károly pápai prelátus úr megáldotta a kiállítás gyümölcseit.

Egy igazi kertész, Kiss Laci bácsi is elhozta a kertben nevelt hatalmas paprikáit. Laci bácsiról annyit kell tudni, hogy már legalább 40-50 éve kertészkedik és ebben az évben töltötte (január 31.) 94. életévét. Sokáig éltesse a jó Isten erőben egészségben!

Öröm volt látni a sok iskolás gyermeket és öröm volt látni, hogy voltak gyermekek, akik délután örömmel visszahozták szüleiket, nagyszüleiket, hogy megmutassák nekik, milyen gyümölcsöket láttak, miket kell potthon termeszteni.

Köszönet mindenkinek, aki elhozta bemutatni miket termel a kertjében, köszönet a kertbarát egyesület tagjainak önzetlen segítségéért, hiszen a kiállítók és a kiállítást lebonyolítók nélkül nem lehetett volna megrendezni.

Beszéljenek a képek:

 

 

 

 

Még több kép: http://www.kephost.com/matyokertklub/?list=images&sort=date_asc&page=1

 


 

2014. szeptember 6. a XVI. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó. Már 5. alkalommal veszünk részt, mint felvonulók ezen a párját ritkító találkozón. Ebben az évben 190 gép vonult fel. A mi Skoda traktorunk már a 70. évén jóval túl van és most is, mint az elmúlt években, nyugodtan, kényelmesen vette az akadályokat a kb 6 km-es úton. Most is Josef barátunk vezette az öreg Skodát.

Már pénteken délután feldíszítettük a traktort és a pótkocsit. Mindenki hozott valami növényt, gyümölcsöt, amit elrendeztünk a pótkocsin.

 

A következő képek már a menetről készültek. Sajnos, a másik oldal nem látszik. Ott is teli volt a pótkocsi gyerekekkel, tagokkal, na meg virágokkal.

 


 

 


 

2014. augusztus 22. Régen találkoztunk már, így összejött kis csapatunk a Kavicsos tó partján. Tárcsán sütöttünk, jókat beszélgettünk. Megbeszéltük a szeptemberi programjainkat.

 


 


 

2014. augusztus 3-án újra főztünk, de most nem marhapörköltet juhtúrós sztrapacskával "matyó módra", mint az előző nap Tiszacsegén, hanem matyó lagzis töltöttkáposztát "kertbarát módra", a Matyó Folklórfesztivál gálájára.

Már reggel 8 órakor elkezdtük a töltöttkáposzta készítését, a Táncpajta konyháján és az udvarán. Délután 2 órára elkészült. A "főszakács" Gáspárné Borika volt. Közben 10 órától lakodalmi sütemények és kalácsok versenyét is rendeztünk, a Táncpajtában. A matyó asszonyok, már 9 órától hordták be a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb süteményeket. A zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani a legjobbat. A díjkiosztáson, Béres Judit vitte el az első helyet süteményével.

Fél hatkor, a töltöttkáposztát (560 töltelék, 230 adag) elvittük a gála műsor színhelyére, a Kavicsos-tóhoz, a Városi Sportcsarnokhoz. Nem sokat kellett várni, hogy kiürüljönek az üstök. Nyolc óra körül elfogyott minden.

Szorgoskodik kis csapatunk:
 

A lagzis sütemények és kalácsok versenyének zsűrije: 

Vasas Pali és kedves felesége Ági 40. házassági évfordulójára a vőféjt is odarendeltük (vőféj verseny is volt):


 

Itt már előkészülünk az eladásra. Már várják a káposztát:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!