BejelentésLena Belicosa honlapja
Semmi sem történik véletlenül!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Egy karosszék emlékei

 

 

EGY KAROSSZÉK EMLÉKEI
(2009-12-29)

„Ha a saját világod nem hagy álmodni, keress olyat, ahol tudsz."
Billy Idol

Aranyszínű párnácskája behorpadt a kisfiú súlya alatt, mégis boldog volt, hogy olyan hosszú idő után végre beleült valaki. Mesterien faragott karfája támaszt nyújtott a pici, dundi karoknak, és lélekben átölelte a gyermeket, eggyé vált vele. A benne lévő szeretet, melegség csak úgy áradt a kicsi minden porcikájába, aki hatalmas szemeivel figyelte édesapját, amint az aprólékosan elmagyarázta neki, hogy hová kell mennie, és mit kell csinálnia.


- Juanito, fogod ezt a kis csomagot, jól elrejted a belső zsebedbe, és a második utcasaroknál befordulsz balra! Addig mész, ameddig el nem fogynak az épületek, a bal oldalon a tengert fogod látni, ám te mégy tovább, ameddig egy kisebb dombhoz nem érsz, ahová egy lépcsőn lehet feljutni. Elindulsz ezen a lépcsőn, ne ijedj meg, ha nem látod a tetejét, ebben az időszakban a tengeri pára miatt olyan, mintha ködbe veszne. Te csak menj, számold a lépcsőfokokat, és gondolja arra, hogy milyen fontos megbízatásod van. Most egy sziget népének a sorsa van a kezedben, s bár nagyon féltelek, és bánt, hogy téged kértelek meg erre a feladatra, de egy gyerek nem fog feltűnést kelteni, a kalózok békén fognak hagyni.
- Értem, édesapám. S ha felérek a lépcsőn, mit csináljak?
- Már várni fognak. Két férfi és egy nő lesz ott, Miguelnek, Luisnak és Catalinának hívják őket. Ők majd tudni fogják, hogyan tovább...
- Indulok, ameddig be nem sötétedik.
Felipe magához ölelte gyermekét, és megkérte, hogy legyen nagyon óvatos.


A kisfiú lemászott a székből, keze még a míves karfán feküdt, amikor a szék is elbúcsúzott tőle.
A szék gondolatai pedig már a szárazföldön jártak, amikor még egy szép nagy háznak volt hasznos tárgya, s még mályvaszínű volt a kárpitja, akkor is egy kis gyermek játszadozott párnáin, ölelő karjai között.


Csak nemrég került ki a mester kezei közül, s bár ő is csak egy megrendelés tárgya volt, de a mester minden tudását, még a lelkét is beleadta ebbe a csodálatos remekművébe, amely most egy meleg szalonban állt három társával együtt, és vidáman hallgatta a négy éves Johanna dúdolászását.


VII. Ferdinánd király halála utáni zavaros időkben gazdái úgy döntöttek, hogy elköltöznek Ibiza szigetére. Az egész házból a négy darab széket vitték magukkal, nemcsak azért, mert még újak voltak, hanem mert valamiért a családfő és a kislánya is ragaszkodott e darabokhoz. Emberek cipelték hosszú lépcsőkön a hajóhoz, apró sárga levelek ropogtak a talpuk alatt. A hajón a karosszék beszívta a párás levegőt, amely nem tett jót sem a párnáinak, sem a szépen faragott fa karjainak, lábainak sem, de szerencsésen megérkeztek új otthonukba. A Dalt Villán épült bérház második emeletére költöztették őt is, több társával egyetemben.


A kedves kislány szép hajadonná serdült, majd férjhez ment és elköltözött, gazdája pedig meghalt. A lakásba új lakók költöztek, akik megtartották a székeket, csak kicsit felújították őket, s mézarany színe úgy ragyogott, mint a nap sugarai, amelyek visszaverődtek róla, mikor azok a nyitott ablakon át beáramolva csiklandozták az új kárpitot.


Új gazdái is becsben tartották, és még a leszármazottak is használták a hálás karosszéket.
Közben teltek az évek. Egy karosszék, melyet még a 19. század derekán készített egy mester, most a 21. század elején kerül elő egy kétszázötven éves bérház második emeletéről, ahol munkások találtak rá, amint talán már évtizedek óta gazdátlanul porosodott egy hatalmas lakás egyik zugában.


(Ma kiporszívóztam a sokéves port az aranyló szövet szálai közül, lemostam, megtisztogattam a finoman, kézileg megfaragott fából készült keretet, karokat, lábakat, és rácsodálkoztam, hogy egy közel két évszázados tárgy még mindig milyen büszkén, stabilan ural egy helyiséget, és olyan kényelmes, amilyenben talán még nem is ültem soha.
Amikor beleültem, nekidöntöttem a hátam, a karjaimat elhelyeztem a karfákon, behunytam a szemem, és a szék mesélni kezdett nekem. Mesélt egy kisfiúról, aki segített a sziget lakóinak, hogy kijátsszák a kalózokat, és megvédjék magukat tőlük. Mesélt egy szőke kislányról, aki nagyon szeretett énekelni, mesélt egy idős néniről, aki sokat ült benne és a széknek beszélte el az életét, mesélt egy aranyos cicáról, akivel nem mindig volt jó barátságban, mert gyakran eresztette a körmeit bársonyos kárpitjába.
Elgondolkodtam azon, hogy a tárgyaknak is kell lennie valamiféle lelkületüknek, talán ők is éreznek. Egy ideig most engem fog szolgálni, abban fogok ülni a számítógép előtt.)

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!