Bejelentéskoju.5mp.eu
egésszég

MENÜ


Hírek


Szavazás
www.mackorendelo.hu

Gyermekcipő gyógytornász szemmel

Kovács Andrea gyermekgyógytornász

 A nem megfelelő cipő kompenzációra készteti a testünket, ezáltal egyes izomcsoportok túlfeszülnek, túlnyúlnak, amely az izületi terhelésre és így az egész testtartásra kihathat. . A rossz cipő viselője kénytelen csapkodni a lábát, hogy a gördülés elmaradását pótolja. Ez terheli a végtag egyéb ízületeit és a gerincet is. Ezért nagyon fontosnak tartom a gyerekcipők kiválasztásánál, hogy ne csak a színe vagy fazonja legyen a döntő.

Az első cipőt 1 éves kor körül kapja a gyerek (tehát kapja, nem választja) A gyerek nem tudja megmondani hogy bő, szorít vagy  kényelmetlen, ezért nagyon fontos a megfelelő cipőhossz, (láb a járás és az állás közben széltében és hosszában is mozdul) cipőszélesség kiválasztása és a láb rendszeres ellenőrzése. A cipő 2-3 órás viselése után a cipő és zokni lehúzást követően, vegyük alaposan szemügyre a talpat, a lábfej két oldalát, a sarkat és a lábujjakat. Az ellenőrzésnél lábfejen keletkező esetleges pirosodások, bőr gyűrődések  megfigyelését jelenti, ezt különösen gyerek  2-3 éves korában fontos ahol a lábfej akár 3 méretet is nőhet. Ha a nagylábujj elülső része piros akkor valószínű kicsi a cipő, ha a köröm felszínén pirosabb akkor túl lapos a fazon, ha hólyag keletkezik akkor lehet hogy bő a cipő stb. Fontos megfigyelni a gyerek lábfejének, bokájának adottságait, pl. széles, lapos, torkos, vékony stb. és e szerint cipőtípust választani. A gyerekeknek általában jóval magasabb a fájdalomküszöbük, mint a felnőtteknek, így előfordul, hogy míg mi, felnőttek a kényelmetlen cipőket nem tűrjük sokáig, addig a gyerekek zavartalanul hordják azokat tovább is.

A méreten és típuson kívül a megfelelő lábbeli könnyű, tart, rugalmas, támaszt és tornáztat egyben.

Egy „jó cipő” stabilitást ad, vagyis tartja a lábat, amit az erős és magas kéreg kialakítása biztosít.

Egy szakszerűen kialakított sarok (supináló sarok) megelőzi a  boka bedőlését vagyis támaszt nyújt  A sarok belső oldala magasabb, ék alakú így mechanikusan támasztja alá a sarokrészt.

Ha a cipő orrfelhajlása nagyobbakkor a  hosszboltozat izomzatának a cipőben történő tornáztatását végzi.

A cipő talpa rugalmas kel legyen, hogy könnyedén kövesse a láb gördülését. A lábizmok a merev cipőben elsatnyulnak, a boltozatok lesüllyednek, az ízületek hamarabb kikopnak. 

 

Mint minden , az egészséges gyermekcipő trend is változik. Nemrég még az volt a „divat” hogy beépített betétes  cipőket ajánlottak és készítettek. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a természetes a legegészségesebb. A mai egészséges cipők olyanok mintha mezítláb járnánk és mégis egy kicsit korrigálnak. Kifejezetten nem ajánlott a gyerekcipőbe eleve beépített lúdtalpbetét, amely megemeli a hosszboltozatot, mert így elkényelmesíti, gyengíti ezeket az izmait..

Természetesen a cipő anyaga és tartóssága, sem elhanyagolható tényező. Ha lehet legyen kívül belül bőr és viseljen a gyerek minta mentes pamut zoknit, mert sokszor a zoknin lévő figurák a szövési vastagág miatt feltörik a gyerek lábát).

 

 

 

A saját és más szakemberek véleménye is az, hogy az egészséges láb fejlődéséhez a gyerek (1-2 évesen) ha teheti, többet járjon mezítláb, mint cipőben.

Az úgynevezett lúdtalp 2-3 éves korig nem  jelenhető ki (babák lába „telitalpas” talpi zsírpárnák töltik ki), csak a lúdtalpra való hajlam. A járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája eredményeként folyamatosan alakul ki a láb  hosszanti és  haránt boltozata. A talpizmok annál többet dolgoznak minél változatosabb terepen járnak a babák (kavics, homok, emelkedő, lejtő, hepehupás szántások, szúrós tarló stb.) Napjainkba és főleg városokban elég nehéz ilyen terepeket találni, ezért a lúdtalpra hajlamos babáknak „mesterséges talpizom-erősítő”  terápiákat kell keresni. Fontos , hogy hozzáértő szakember vizsgálja és egyénileg is foglalkozzon a gyerekkel, mert csoportban  a lényeges korrigálás elmaradhat.

A gyógytorna foglalkozásokon a talp taktilis ingerlése és a  talpizmok erősítése a cél. Ez történhet manuálterápiával (Dévény- módszer), aktív tornával (láb nagymozgások és finom motorikájának fejlesztése), egyensúlyfejlesztő eszközök által (a talp izmok munkája egyensúlyozás közben), izomragasztási technikával (Kinesio-tapping) stb.

Természetesen ha egyéb láb vagy mozgásprobléma merül fel, a helyzet sokkal speciálisabb. A problémás lábaknál csak részletes vizsgálat után lehet eldönteni, hogy milyen típusú korrigáló cipő ajánlott.

 

 Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!