Bejelentéskoju.5mp.eu
egésszég

MENÜ
www.mackorendelo.hu

Budapest 1026 Nagyajtai utca 15 fsz 1

kovacsandrea@mackorendelo.hu

Kinesio-Tapping,

 mint új módszer a gyermekgyógytornában

A gyógytorna eredményessége attól függ, hogy a gyerek hány éves korában, milyen módszert milyen módszerrel párhuzamban és mennyi ideig alkalmazunk. A gyermekgyógytorna terápiás módszerei közül legalább 20 félét fel lehet sorolni, amit most nem teszek meg ,de egy meglehetősen új módszerről nyújtanék némi felvilágosítást.

Ez a módszer a Kinesio-taping, amit röviden úgy jellemeznék, hogy színes ragasztószalagokkal való izom-ín és testtartás korrigálás. Ezt a módszert és terápiás anyagot egy japán kiropraktőr és kineziológus Dr. Kenzo Kaze fejlesztette ki. Találmánya egy csúcsminőségű pamutanyag, amit egy 100%-os akril ragasztóréteggel vontak be. Ez a pamutanyag megközelítően olyan tulajdonságú – vastagságát, súlyát és nyúlási tulajdonságait tekintve – mint a bőr. A ragasztót nem egyenletesen hordják fel az anyagra, hanem sinus-formát mutató görbéket kihagynak, hogy a levegő valamint a folyadék cirkulációjára a tape alatt továbbra is lehetőség nyíljon.

Kinesio-taping lehetővé teszi számunkra egy mellékhatások nélküli „24 órás információs terápiát” – amely tapasztalataink alapján is a hatásos módszerek közé tartozik. Felhasználási területe igen széles (sportfizioterápia, neurológia, ortopédia, postoperatív terápia, lymphologia , pediátria …) Jelenleg e terápia Magyarországon az élsportolók körében és az ortopédiai betegnél a legismertebb. A gyermekgyógytorna foglalkozásokon többekközöt izmokat ingerlünk, nyújtunk, erősítünk, testhelyzeteket korrigálunk, mozdulatokra rávezetünk, korrigálunk mindezt 45-60 percben. A Kinesio-taping abban segít, hogy ennek a korrigálásnak egy részét hosszabb időre is fenntartsuk. A tape felragasztást egy alapos vizsgálat, a bőr zsírtalanítása, az anyag méretre vágása és a fájdalommentes felragasztás követi. A tapasz lelke a hullámszerű akril borítás, amelyet a test melege aktivál, és amely fontos mechanikai funkciókat helyettesíthet. A tapasz nem tartalmaz gyógyszerészeti szempontból aktív elemeket, illetve ragasztót, így a bőr számára semleges hatású. Hatékonysága különböző igénybevételek – munka, sportolás, zuhanyzás, úszás és a napi rutin egyéb tevékenységei – esetén is megmarad. A Kinesio-taping terapeuta a kellő helyre és kellő módon felragasztja ami több napig (3-8) a gyermek bőrén maradhat. Természetesen fürödni, akár úszni menni is lehet vele, csak nem szabad dörzsölni a törölközővel, hanem langyos hajszárítóval kell megszárítani. Mellékhatásai nincsenek, csak akkor ha allergiás a tapaszon levő ragasztóra. (ez nagyon ritkán fordul elő). A taping levétele szinte magától történik, 5-8 nap viselés után fokozatosan leválik a bőrről.

Gyermekeknél a gyógytorna mellett, kiegészítő terápiaként alkalmazom a Kinesio-tapinget különböző láb deformításoknál, enyhe dongalábnál, skoliózis (gerincferdülés), hanyagtartás, cerebrál paresisnél, hemiparesisnél, hypoton (gyenge tónusú) izomzatnál, spasztikus (feszes tónusú) izomzatnál, különböző kéz funkció javításáértstb. A különböző ragasztási technikák segítségével, lehet erősítő, korrigáló vagy éppen csak figyelmeztető hatást elérni. Például ha egyszerű hanyagtartás a probléma akkor a hát túlnyúlt szakaszát beragasztjuk a kellő technikával ez korrigálja a testhelyzetet, stimuláló hatással van az alatta lévő izmokra és figyelmeztet a helyes testtartásra. Ajánlatos először gyógytornával megerősíteni, korrigálni a testhelyzetet és csak aztán elkezdeni a taping terápiát. Körülbelül hetente vagy kéthetente kell cserélni a tapinget, ez attól függ, hogy milyen területen van ragasztva. Nem elhanyagolható a Kinesio-taping fájdalom csillapító hatása. Ez úgy nyilvánul meg , hogy a tapasz alatt található bőr a test mozgásának következtében folyamatosan ide-oda mozog, ami hatással van a mechanoreceptorokra, ami a fájdalomérzet csökkenéséhez vezet. A Kinesio-taping tanfolyamot sportorvosok, gyógytornászok és sportmasszőrök sajátíthatják el, egy német oktatótól. A kinesio-taping anyagot, terapeuták tudnak rendelni, kereskedelmi forgalomban még nem kapható Magyarországon.

A Kinesio-Taping olyan kezelés, amelyet a páciens „hazavihet” magával (magán). A módszer hatékony volta a felhelyezésből és a test mozgásából fakad,a tapasz mindaddig hatékonyan működik, míg azt a páciens viseli. A Kinesio-taping egy nagyon hasznos segítség az eredmény elérése érdekében és ha már 2 mm segít korrigálni a helyes testtartás vagy funkció eléréséért akkor már nyertünk, nyertek vele kis pacienseink és szüleik.

Fontos hogy nem a gyógytornát helyettesíti, hanem annak hatását erősíti.

Kovács Andrea

gyermekgyógytornász,…………Kinesio-taping terapeuta
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!