Bejelentéskoju.5mp.eu
egésszég

MENÜ
 

 

Gyermek mozgásfejlődési mérföldkövek

 

 

Az egy-két éves gyermek nagy örömmel fut körbe-körbe vagy ugrál az ágyon  fel le. Ezt nem a szülő bosszantásáért, hanem a mozgás közben érzett öröm újra és újra átéléséért történik.

A kinesztetikus információknak vezető szerepük van a kisgyermekkori mozgástanulásban mert, a legfőbb szenzoros ingerek ebben az életkorban nem a látómezőből, hanem az izmokból érkeznek.

 

Egyre gyakoribb, hogy a szülők túlféltés miatt kevés mozgási szabadságot adnak a kisgyereknek. Emiatt a gyerek kevesebbet mászik, szalad, forog, ugrik, kapaszkodik.

Ha a babánál kimarad a kúszás, ülés, a gyermek mászás nélkül egyből feláll, akkor később más területeken lehetnek problémái. Ezért nagyon fontos, hogy megpróbáljuk rávenni a gyereket a „nagykönyv” szerinti mozgásokra.

A gyerek soha nem azért nem csinálja mert lusta , hanem mert valamiért nehéz végrehajtani a mozdulatsort (pl. gyenge izomtónus, nagy testsúly…..) ezért nincs sikerélménye benne és így nem is iparkodik. Az is lehet hogy valami akadályozza a mozgásban (megfeszülő izmok, magasabb tónus, koordinálatlanság…..) ezért egy két nekifutás után feladja.

 

Főbb nagymozgások 1 éves korig:

-         a hason kitámasztás

-          hasról hátra fordulás

-          hátról hasra fordulás

-          kúszás

-          a felülés valamelyik változata

-          a négykézlábra állás

-          négykézláb járás

-          feltérdelés

-          felállás

-          kapaszkodva oldalra lépkedés

-          pár önálló lépés megtétele

-           

1 éves kortól a második év végéig a kisgyermek mozgását a kis erőkifejtés, a lassú tempó és a szűk térbeli terjedelem jellemzi. Sok felesleges  mellékmozgás, koordinálatlanság tarkítja a mozgássoraikat.

2 év végén lesz képes fel- lefelé lépkedni. Kapaszkodva felmegy a lépcsőn. A szabad fellépkedés váltott lábbal harmadik év végére jelenik meg. A lefelé lépkedés technikája később javul, mert egyensúly folyamatos stabilizálása mellett a láb fékező mozgásának koordinálására is szükség van a lefelé lépkedés során.

3 év után következik, ez  a lépéshossz növekedése és  lépésfrekvencia csökkenése, az összerendezettebb mozgások, a többirányú figyelem fejlődése..

 

 

Ha valamelyik fázis sokat késik vagy furcsa a kivitelezése, forduljon szakemberhez. Lehet csak kis rávezetés, tanácsok és máris elhárul a gond, azután minden halad magától tovább…..

 

A kisgyerekből akkor lehet egészséges, értelmes felnőtt, ha megfelelő ingerek érik megfelelő életkorban.

 

Kovács Andrea gyermekgyógytornász

kovacsandrea@mackorendelo.hu

www.mackorendelo.hu

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!