Bejelentéskoju.5mp.eu
egésszég

MENÜ
 

Családterápia

 

Mindenki, aki családban él, néha szembesül kisebb nagyobb krízisekkel, melyeket a család vagy meg tud oldani, segítség nélkül, vagy keresnek némi külső erőt, mellyel helyre billenthető az egyensúly. Néhány tíz évvel ezelőtt a segítő szerepét még a családorvos, vagy a lelki vezető töltötte be. Ők voltak a legfőbb bizalmasok, akik a hozzájuk tartozó páciensek, hívek problémáit ismerték és kezelni próbálták. Sokszor hallom még ma is kisebb települések orvosaitól, hogy nem egyszer családi problémák megoldásában kérik a segítségüket és nem testi bajok kezelésében. Ám ma már nem ez a jellemző. Megváltozott társadalmi helyzetünk, életmódunk, ritmusunk eredményeképpen másfajta segítségre van szükség. Ma már nem a velünk együtt élő nagymamához fordulunk, aki egy élet bölcseletével ad tanácsot (hiszen már alig találunk több generáció együttélésére példát), hanem a családokat segítő szakemberekhez, a családterapeutákhoz, akiknek hivatásuk, hogy a családi közösség erőforrásait felhasználva rávezessék a megoldásra a hozzájuk fordulókat.

A családterapeuta elfogultság nélkül, komplexen szemléli a családot, mely a segítségét kéri. Az 5 éves gyermek épp oly fontos és éppen annyi figyelmet kap, mint a családfő, vagy az anyuka. Sokszor a családok elakadása természetes jelenség. Születik egy gyermek, kamaszkorba lép egy másik, fejlődésük nehézségei az egész családra hatnak, miközben a szülők megélik, hogy ifjúból a középkorúak, majd az idősek táborába lépnek át. Minden új helyzet, új életszakasz megváltoztatja addigi életünket és családunkét is; és a változás sokszor nem megy zökkenőmentesen, de némi segítséggel könnyebben vehetjük az akadályokat.

Sokszor jelentkeznek a családok olyan problémákkal, mint a gyerek kimaradása az iskolából, jegyeinek romlása, magatartási problémák. Olykor nehéz elhinni, hogy ezek jelentős része mögött családi problémák álnak, melynek tünetét a gyerek veszi magára. A családterápia nagy előnye, hogy nem csak azzal foglalkozik, aki úgymond problémás a családban, hanem a családi rendszer egészét szemléli és komplex, hosszú távú megoldásra törekszik, és nem csak tűzoltómunkát végez, hogy az éppen aktuális gond megoldódjon.

Ne gondolják azt, hogy szégyellni való, ha gondokkal küzdenek. A fontos, hogy felismerjék, ha segítségre van szükségük és keressenek szakembert (a családi, párkapcsolati problémák esetében családterapeutát), aki családi életüket az önök együttműködésével jobbá teheti.

 

Szegleti Gabriella és Varga Edit

 családterapeuta

www.mackorendelo.hu
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!