Bejelentéskoju.5mp.eu
egésszég

MENÜ
www.mackorendelo.hu

„Dévény”torna - DSGM

Dévény Anna módszere legendás. Az érintett szülők hamar elkötelezettek lesznek, a szakmabeliek vitatkoznak. De hát így van ez rendjén. Laikus számára a Dévény torna egy dsgm szakgyógytornász által végzett speciális  fogásokkal fűszerezett manuális technika.  Ez különböző helyzetekben történik egybekötve az egyes mozgásfázis (forgás, mászsás begyakorlásával.

A különböző  technikákkal lehet izomtónust csökkenteni (lazítani), izomtónust fokozni (erősíteni) és mozgásokat beépíteni. A speciális fogások rendszere,  az izomzatra és az idegrendszeri szabályozásra egyaránt hatással van.

A kezelés célja:

1. Kontraktúraoldás
Az izom-ín- és kötőszövet természetes állapotának és ezzel működőképességének helyreállítása.
Az izmokat – beleértve az inas eredés –tapadást is – vékony hártya (fascia) veszi körül. Ez a kötőszövetes hüvely a kontraktúra fő „felelőse”, mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén, azonnal „összeugrik” és kisebb felületre kényszeríti az izomrostokat, mint ahogy azok működni képesek. Ezt a mechanikai akadályt elhárítani csak mechanikai úton – kézzel végzett, a fascia feloldására irányuló – technikával lehet.


2. Izomhelyzet normalizálás
Kóros helyzetből  épen működő izmokkal is csak kóros mozgás jöhet létre, mivel az izom elhelyezkedése meghatározza a mozgás irányát. Az kezelés feladata a kóros izomhelyzetek megszüntetése.

3. Direkt idegrendszeri stimuláció
A DGSM az inakat az izom-ínapparátuson belül önálló rendszernek tekinti. Az inak nemcsak az izmok eredés-tapadására szolgálnak, hanem az idegrendszer perifériás részét is képezik, miután bennük helyezkednek el az idegrendszeri végkészülékek. A végkészülékek által felvett ingerek a gerincvelőn keresztül eljutnak az agy különböző szintjeire. A direkt ingerlés beindítja az agy, az agy pedig – visszacsatolás révén - az izmok működését.

Tapasztalatok:

A szülési agykárosodások (cerebralparesis = CP) gyógyítása ennek a direkt idegrendszeri stimulációnak köszönhető.                  
A tapasztalatok azt mutatják, hogy Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80%-a gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható.
A CP-s gyermekek gyógyítása szempontjából a korai kezelés döntő fontosságú lehet. Edelmann Nobel-díjas agykutató szerint ugyanis az agynak 5 hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely fiziológiásan leépül, ha nincs igénybe véve. Az  kezeléssel ez a tartalék sejtállomány aktivizálható direkt módon, az inakban elhelyezkedő végkészülékeken keresztül. Egy éves kor után, az 1–2 éves korban megkezdett kezeléseknél is sokat lehet javítani az adott állapoton, de a korai kezelés eredményei nem érhetők el. A 2-3 éves kor után a kontraktúraoldó hatás érvényesül leginkább, amelytől a tartás és a meglevő mozgások minőségének javulása várható, új mozgások beindítására kevesebb az esély, de nem lehetetlen.

A „gyanús" tünetek, a szülők számára is észrevehetők:

A koraszülöttek, illetve az elhúzódó, komplikált szülésen átesettek már az előzmények miatt ún.
rizikóbabáknak tekinthetők, akiknek a kezelését érdemes már a tünetek kialakulása előtt megkezdeni, mivel a kezeléssel ártani nem lehet, viszont a korai kezeléssel jobb és gyorsabb eredmény érhető el.

Tünetek:

- „lassú" mozgásfejlődés

- „puha" izomtapintat, gyenge izomzat

- korai, intenzív nyálzás

- szopási nehézségek

- aszimmetrikus fejtartás

- aszimmetrikus testtartás („C")

- feszes, merev izomzat

- gyakori fej-hátrafeszítés, törzs-homorítás

- eltérő aktivitású végtaghasználat

- aszimmetrikus mozgásformák

- „szabálytalan" mozgásformák

- hason fekvő helyzet elleni „határozott tiltakozás"

- veleszületett, csontos eltérés nélküli dongaláb

- tartási rendellenesség

- beszéd beindulásának késése

 

A Dévény módszerrel elsősorban a szülési oxigénhiány miatt kialakult központi idegrendszeri eredetű mozgásfejlődési zavarok gyógyíthatók. Kialakulásakor az oxigénhiány sokszor egyáltalán nem látványos és így nehezen nyomon követhető.
Ezért nagyon fontos a korai időszakban csak apró, jelentéktelennek tűnő tünetek felismerése, mert a növekedés folyamán ezek felerősödve vezethetnek komoly mozgásfejlődési zavarokhoz.

A terápia elmélete egy dolog, de a gyakorlatban való kivitelezése  kihívás a DSGM terapeuta számára is, hiszen meg kel nyernie a gyermek bizalmát (játék, ének,stb) ugyanakkor a kezelést is hatékonyan kel végezze. A gyerekek többsége csak az óra egyharmadában sírdogál , amikor a tényleg „nem szeretem” feladatokat gyakoroljuk.

Kovács Andrea DSGM szakgyógytornász, Humámkineziológus
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!