Bejelentéskoju.5mp.eu
egésszég

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Hinta, mint mozgásfejlesztő eszköz

 

 

A bölcső hintája, a hinta bölcsője

A hinta kezdetben szabadban levő játéknak indult, de ma már a tudományos kutatások bizonyítják , hogy egy hatékony fejlesztő eszköz. Fejleszti a gyerekek egyensúly érzékét és a mozgáskoordinációját. A hinta rendszeres alkalmazása a test teljes koordinációs összehangolódását, a biztos egyensúlyozás képességét eredményezi. Ennek következtében alakulnak ki a precízebb izommozgások, azaz a finommotorika ami az írástanulás egyik elengedhetetlen feltétele.

 

Hogyan hat a hinta?

Maga a hintázás nagyon egyszerűnek tűnik, de hatása annál bonyolultabb.

A hinta a megállás - újralendülés mozzanatát kiválóan stimulálja. A gravitáció törvénye következtében fellendülés után mindig lefékez, majd újra indul, ezt a mozgássort a hintán ülve megérzi a gyermek és lassan alkalmazni is képes.

A fejlődés a test állandó egyensúlykereséséből adódik, ami meghatározott izmok feszítéséből és egyazon időben más izmok lazításából áll. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkáját szükséges  koordinálni a hintán ülő gyereknek.

 

A mozgásmegállítás fontossága

A mozgást fékezni nehezebb, mint megindítani. A. J. Ayres kutatásaiban rámutatott arra, hogy a serkentés (mozgásindítás) és gátlás (a mozgás megállítása) minden egészséges fejlődésű gyermek esetében azonos számban van jelen. Minél több mozgásmegállító funkció alakul ki, annál koordináltabb maga a mozgás is, az agy pedig annál fejlettebb tevékenységre képes.

 

Régen és ma

Régen a gyermekek szinte egyetlen kerti játéka egy fára kötött kötél és egy deszka volt. Mivel nem volt annyi inger és játék ezért lényegesen több időt töltöttek a hintázással, mint napjainkban. A szenzoros ingert kaptak  még a bölcsőtől, ami igaz csak egy egyenes vonalú mozgás volt, de nagyon hasznos. Kár hogy még nem jött vissza divatba a bölcső.

 

Fejlesztés és terápia

A hintázás egy olyan tevékenység amit otthon lehet folytatni kedvünk szerint (szabadon választott: irány, gyorsaság, idő, hang, tér, ismétlés stb.), ezzel kellemesen fejlesztve gyermekünk képességeit.

Ha azonban speciális céllal akarunk hintázni, akkor mindenkép kérjük ki szakember tanácsát a „hintázási program” felépítéséhez.

 

Kovács Andrea

A Mackórendelő vezetője

www.mackorendelo.hu
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!