Bejelentés


Drégelyvár Alapítvány Apródok nyomában

WEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Szondi Várjátékok Drégely váránál

2014 július 5-én...

 

Folytatódik a feltárás

 


Forrás: http://www.mult-kor.hu/

 

Több mint 200 millió forintos turisztikai fejlesztés kezdődött a Nógrád megyei Drégelypalánkon, a beruházás keretében többek között interaktív múzeumot és kulturális tanösvényt alakítanak ki, és folytatják a nemzeti örökség részét képező Drégely vár feltárását is - tájékoztatott a község polgármestere.

Dombai Gábor elmondta: a középkori történelem egyik legjelentősebb maradványát, Drégely várát évente 12 ezernél is több turista látogatja meg, de nagyon kevesen töltenek el néhány napot a településen.

 

Az önkormányzat 235,5 millió forint támogatást nyert az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) pályázatán, a 2014 decemberéig tartó fejlesztésekkel az a céljuk, hogy Drégelypalánk új turisztikai célponttá váljon Nógrád megyében és növeljék az eltöltött vendégéjszakák számát - tette hozzá. A polgármester közölte: felújítják a várrom egyik körbástyáját és kialakítanak egy a várhoz vezető, a helyi történelmet bemutató, tíz állomásból álló kulturális tanösvényt.

A Szondi-várjátékok helyszínéül szolgáló Schaffer-kút környékén elterülő tisztáson pedig tájékoztató táblákat, asztalokat, padokat, hulladékgyűjtőket, esőbeállót helyeznek el és illemhelyet is kialakítanak. A beruházás fő eleme egy interaktív múzeum és turisztikai központ kiépítése a jelenleg is Szondi-kiállítóhelyként működő épület és a mellette lévő parasztház teljes átépítésével.

Dombai Gábor elmondta: helyet kapnak majd itt a helyi néphagyományok, elkészül a várat bemutató rekonstrukciós kisfilm, valamint egy háromdimenziós, a drégelyi csatát és a törökkort bemutató történelmi kisfilm is.

 

 

 

 

 

Turisztikai célú kulturális tanösvény kialakítása a Drégelyvár lábánál

 

Forrás: Uniós Projektfejlesztő Kft.

 

Drégelypalánk Község Önkormányzata az Európai Regionális Operatív Program 2.1.1/B.-12 turisztikai attrakciók fejlesztése program keretében 235.400.611 forint támogatást kapott.

Drégelypalánk Község Önkormányzata jelen projekt során olyan turisztikai attrakció kialakítását tervezi, amely egyedi stílusának köszönhetően és a tervezett marketing és üzletvezetési módszertan mellett kedvelt turisztikai célponttá válik. A projekt lehetővé teszi a tárgyi és szellemi erőforrások egyetlen turisztikai centrumba koncentrálását úgy, hogy képzett szakemberek, animátorok segítségével lehet megismerni, átélni az adott kor történelmi eseményeit.

A projekt közvetlen célja egy színvonalas turisztikai tanösvény kialakítása erősítve a kulturális turizmus vonzerejét, ide csábítja az igényesebb turistákat, illetve hosszabb itt tartózkodásra bírja őket, így növelve az átlagos tartózkodási időt is. A beruházással lehetőséget teremtünk az idelátogatóknak, hogy Drégelypalánk és a helyi nevezetességek megtekintésén túl egyéb, kifejezetten közösségi tevékenységekben is részt tudjanak venni.

A magas színvonalú turisztikai tanösvény kialakításának közvetett célja emelni a helybéli lakosok életszínvonalát, ami párosulva a munkahelyteremtéssel, hosszú távú célként csökkenteni az elvándorlás mértékét, segít helyben tartani a fiatalokat. A hosszabb itt tartózkodással az igénybe vett helyi szolgáltatások mennyisége növekszik, bevételük nő.

A programajánlat lényege a 10 állomásból álló DRÉGELYVÁR kulturális tanösvény, mely bemutatja a helyi történelmet és legendákat. Fő vonzótényezője a faluközpontban lévő Szondi Interaktív Emlékmúzeum és vetítőterem, látogatóház. Az Emlékmúzeumban a Drégely és Palánk várából feltárt régészeti leletekből állandó kiállítás nyílik. Itt kap helyet az interaktív múzeumi funkció is, melyet tabletekkel teszünk lehetővé. A vetítő teremben 3D-s történelmi filmeket vetítünk, melyet a projekt támogatási összegéből forgatunk le. Itt lesznek a közösségi programok is.

Drégelyvár maradványai napjainkra erősen lepusztultak, szükséges a rekonstrukciója egy patkó alakú falszakasz állagmegóvásával. A Schaffer kúthoz vezető kb. 3,5 km hosszú, murvával borított út egyik szakasza életveszélyes az omlás veszély miatt, ezért kőkosár kerül ott elhelyezésre a veszély elhárítása érdekében. A Schaffer kúti pihenő terület mellé 10 autó számára alkalmas parkoló hozunk létre, valamint az áramot kivezetjük a kútig.

A Schaffer kúti pihenőterület a Drégelyvárhoz vezető turista útvonal mentén helyezkedik el. Az Apródok Útja tanösvény egyik állomása, amely keresztezi a völgyben eredő „Schaffer kút” nevű forrást, megvalósítjuk a pihenőterület felújítását. A forráshoz egy kútház építését tervezzük, valamint esőbeállót építünk a területre, amely alatt padokat és asztalokat helyezünk el és kialakítunk egy grillező helyet. Árnyékszékekkel is ellátjuk a pihenőhelyet, illetve tájékoztató táblák kihelyezésével segítjük az eligazodást.

 

 

I.sz. Túraútvonal

1. Szondi Interaktív Emlékmúzeum

2. Palánk vára – Római Katolikus Templom

3. Pincesor

4. Schaffer kút

5. Az Aranygomb-hegy legendája

6. Lányárok

7. Varga tó

8. Drégelyvár

 

II.sz. Túraútvonal

1. Szondi Interaktív Emlékmúzeum

2. Palánk vára – Római Katolikus Templom

3. A Szondi Kápolna

4. Szondi Alagút rejtélye

5. Pincesor

6. Schaffer kút

7. Az Aranygomb-hegy legendája

8. Lányárok

9. Varga tó

10. Drégelyvár

 

 

 

PROJEKT ADATAI:

A projekt kivitelezés ideje: 2013.11.11. – 2014.12.31.

Támogatás összege: 235 400 616 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A PROJEKT SZEREPLŐI:

Kedvezményezett: DrégelyPalánk Község Önkormányzata

Kivitelező: TREND Építő Zrt

 

http://www.observer.hu/turisztikai-celu-kulturalis-tanosveny-kialakitasa-a-dregelyvar-labanal/

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!