Bejelentés


Drégelyvár Alapítvány Apródok nyomában

WEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
Látogatók Könyve

A Drégelyvár – történelmi értékei miatt méltán – honfitársaink hazafias érzelmének középpontjában áll. Ennek fenntartásában Arany János: „Szondi két apródja” c. csodálatos balladájának örökbecsű érdeme van. Ezt a vers - korosztályoktól független – ismerete bizonyítja. Ennek okán a csodálatos természeti környezetben álló vár minden időkben a Börzsöny térségében élők, és a távolabbról idelátogatók közkedvelt kirándulási célpontja volt.

 

Ugyanakkor szerénytelenség nélkül állítható, hogy az Alapítvány tevékenysége, azaz a elyreállítási munkák megkezdése, végzése, a vár kibontása, környékének rendbetétele, látogatottságának ugrásszerű növekedését eredményezte. Erről ugyan nincsenek hitelt érdemlő adataink, de kétségtelen, hogy szinte már évek óta nincs olyan nap, hogy ott ne találkoznánk magányosan, vagy kisebb-nagyobb csoportokban érkező látogatókkal.

 

A spontán érkezők mellett ma már jelentős azok száma is, kik a várat – esetenként 2-300 főt is elérő szervezett túra keretében – célként, vagy legalább érintett pontként keresik fel.

 

A várral kapcsolatos látogatói vélemények, észrevételek, javaslatok ismerete (majd ezek későbbi figyelembevétele), érdekében immár több, mint két esztendeje – 2006 nyarán - a déli palotafal belső oldalára felszerelt kis ládikában elhelyeztük az azóta szükségszerűen cserélgetett „Látogatók Könyvét”. E könyvecske élő kapcsolatot hozott létre a helyreállítást végző Alapítvány és a várat felkereső (az ott folyó munkát figyelemmel kísérő) honfitársaink között, miután abban esetenként „üzeneteket” helyezhetünk el, másrészt azon keresztül üzeneteket kaphatunk.

 

A fentiek mellett a Látogatók Könyvének adatai más irányú információkat is rejtenek. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a látogatók milyen aránya tesz bejegyzéseket (csak töredéke? harmada? fele?), de az mégis mond valamit, hogy pl. 2007-ben 4937-en ragadtak e célból tollat, s ezek kicsiny országunk 264 különböző településéről érkeztek, de voltak Angliából, Szlovákiából, Hollandiából, Csehországból, Romániából, Finnországból érkező látogatóink is. (Sőt volt az Egyesült Államokból érkező vendégünk is, kinek – beírása szerint – gyermekkori álma vált ezzel valóra, ki Szondi György lévén az elesett hős nevét viselve kereste fel a várat.)

 

A napló bejegyzései a történelmi múlt felelevenítését, a hazaszeretet megnyilvánulását, a hely szelleme adta mély áhítatot tükrözik.

 

„Hogyan érik el, hogy ilyen gondolatokat ébresztenek a látogatókban?” – kérdezte Sólyom László Úr, a Magyar Köztársaság Elnöke a Látogatók Könyvét lapozgatva a várnál tett 2008 április 6-i magánlátogatása alkalmából? Úgy szólítjuk meg őket – utaltam az előzőekben már jelzett fogadótábla szövegére – és így válaszolnak … mutattam a kezében tartott könyvre mutatva.

 

Számunkra külön örömöt, megtiszteltetést és jelentős erkölcsi támogatást nyújtanak a naplónak a vár helyreállításának fontosságára, az ebben végzett munkánk elismerésére, illetve a továbbiak végzésére buzdító sorai…

 

 

 

 

 

 

Szemelgetés a „Látogatók könyve” bejegyzéseiből…

 

Egy igen fárasztó emelkedő megtételével köszönjük meg az itt elesett hősöknek, hogy példájukkal leckét adtak mindnyájunknak bátorságból becsületből, hazaszeretetből.

 

Köszönet mindazoknak, akik a vár gondját viselik és sokunknak lehetővé teszik, hogy emlékezzünk az elődökre.

 

Először jártunk ezen a csodaszép, lenyűgöző helyen. Szemet gyönyörködtető a kilátás és csodás a vár. Kívánunk kitartást a vár rekonstrukciójához és szeretettel, tisztelettel gratulálunk.

 

Borús az idő, de lelkünkben fény gyúlt e szent helyen. Gratulálunk az építőknek.

 

Szlovákiai magyarok voltak itt e szép égi hegyvidéken ahol minden gyönyörű, a táj és a magyar testvérek.

 

Köszönöm első élményeim egyikét a Börzsönyben Itt kifúj a szél minden gondot belőled. Isten segítse a felújítást.

 

Őszinte tisztelet és elismerés a várról és történelmünkről gondoskodóknak.

 

Álljunk meg egy pillanatra, a csend beszélni kezd. Vigyázzatok magatokra..!

 

Sok sikert kívánunk a vár rekonstrukciójához. Nemzetünk büszkesége, ami itt látható.

 

Mély áhítattal álltam az elesett hősök emléktáblája előtt. Az itt töltött percek megerősítettek magyarságtudatomban.

 

Ismét itt vagyunk és ismét elámulunk, hogy milyen szép is kis Hazánk.

 

1968-ban jártam itt. Teljesen romos volt. Gratulálok és köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik Szondi emlékének megőrzésén és a vár ilyen szép helyreállításán fáradoznak. Csodálatos!

 

Elmúltam 79 éves és most nyílt rá lehetőségem, hogy a hős várvédők halála színhelyét meglátogassam és fejet hajthassak előttük.

 

Ha gazdag leszek utalok az Alapítvány számlájára pénzt

 

Szótlanok maradtunk az élménytől. Köszönjük, hogy ebben részesek lehettünk. További kitartást a vár rekonstrukciójához.

 

Magyarország gyönyörű. Örülök, hogy itt születtem.

 

A jó Isten áldása kísérje munkájukat, Szívmelengető volt olvasni a megemlékező gondolataikat. Bár sok ember állna ezen jó ügy mellé. További jó munkát.


Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Hírek
Keressenek bennünket a Facebook-on is!

Drégelyvár Alapítvány https://www.facebook.com/pages/Dr%C3%A9gelyv%C3%A1r-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/509485642465773

tovább >>


DRÉGELYVÁR ALAPÍTVÁNY

A DRÉGELYVÁR ALAPÍTVÁNY kuratóriuma megköszöni mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1%-át a vár felújítására ajánlják fel. Adószám: 19667410 – 1 - 12


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!