Bejelentés


Drégelyvár Alapítvány Apródok nyomában

WEBSHOP:

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
A Drégelyvár térségi szerepe

A Drégelyvár - történelmi múltjának, természeti környezetének és a térségben működő szervezetek egyre inkább példaértékűvé váló együttműködésének köszönhetően – napjainkra a térség legfontosabb látogatási programjává, bemutató helyévé vált.

E folyamatban meghatározó szerepe van a Drégelyvár Alapítványnak, melynek közel 2 évtizedes munkája kellett ahhoz, hogy a vár méltóbb legyen Szondi és vitézei emlékéhez, egyáltalán alkalmassá váljon látogatásra, mi több, megemlékező rendezvények megtartására.

 

Az Alapítvány az alapfeladatául vállalt helyreállító tevékenysége mellett jelentős szerepet vállal a várral kapcsolatos kulturális rendezvények szervezésében, a várhoz érkező látogatók tájékoztatásában, a történelmi múlt felidézésében, és általában a „Szondi kultusz” fenntartásában, erősítésében, kiterjesztésben.

 

Az Alapítvány mellett ugyancsak meghatározó a lakosság támogatását élvező Drégelypalánki Önkormányzat, mely intézkedéseivel, térségfejlesztési irányaival, - illetve Művelődési Házán keresztül - kulturális programjai középpontba állításával a várat immár a térség jövőjét befolyásoló, illetve meghatározó elemévé emelte. (Olyannyira, hogy e munka megtekintése lassan a térségbe érkező „delegációk” protokolláris programjává válik.)

 

Egyre inkább érződik, hogy a vár hatása – elsősorban a kistérség 9 települését összefogó Sugárkankalin Turisztikai Egyesületnek köszönhetően - a környékbeli községekre, (sőt a Parassai átkelőhelynek, illetve a Drégelypalánk-Ipolyhidvég között nemrég üzembehelyezett kicsiny gyalogos-kerékpáros hídnak köszönhetően az Ipoly túlsó oldalára) is kiterjed, miközben azok bemutatható értékei növelik az egész térség vonzerejét.

A lehetőségeket kihasználó együtt gondolkodás érződik a Duna-Ipoly Nemzeti Park tevékenységében, mely az önmagában is értéknövelő jelenlétén túl szerencsés kézzel fűzte fel a Drégelypalánkról kiinduló „Apródok Útja” tanösvényre a település belső építészeti, vallástörténeti értékeit, a több kilométeres útvonallal érintett természeti értékeket, illetve végpontként a várat, sőt képein bemutatva annak helyreállítási folyamatát is. Ugyanakkor a kölcsönösség példáját jelenti a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület által létrehozott Csadó-tanyai madármegfigyelő és pihenőhely, amely egyben a Nemzeti Park értékeinek bemutatását is segíti. Végtére e gyümölcsöző kölcsönösségbe sorolható a vár kezelő szervével megkötött és fenntartott, a munkavégzést lehetővé tevő megállapodás, illetve a régészettel kialakított korrekt kapcsolatrendszer is.

 

A Drégelypalánki Művelődési Háznak köszönhetően a másfél évtizedes múltra visszatekintő – a vár elestének évfordulóján éves rendszerességgel megtartott „Szondi várjátékok” immár térségi ünnep szintjére emelkedtek. Minden bizonnyal ez irányba haladnak a 2007-ben indított - a Múzeumok éjszakáján a várnál évenként tartott megemlékezések is. A vári események palettáját esetenként különleges rendezvények színesítik. Ilyen volt például 2008 szeptember 26-án a Magyar Irodalomtörténeti Társaság védnökségével a várnál felvett „Nagy versmondás” c. műsor (M1. 2008 nov.22-én 16.25 – 17.00), ahol Jordán Tamás színművész alig fél órás ötletes betanítása után mintegy 300 fiatal mondta el együtt Arany János: - a 12 legszebb magyar vers közé választott - „Szondi két apródja” c. költeményét. Emlékezetes élmény volt... Természetes, hogy a vári programok mai szintje gazdagságban, gyakoriságban, látogatottságban tovább fokozhatók.

 

A már meglévő és működő vonzerőt az Alapítvány és a Drégelypalánki Önkormányzat által közösen kidolgozott tervek vélhetően tovább növelik. Így a vár további kibontása, környékének rendbetétele, a megtekintés biztonságosabbá tétele (mint minden hasonló, kiépítetlen emlékhely a vár saját felelőségre látogatható), a Drégelypalánk-Schafferkút közötti jelenlegi makadámút burkolása, a Schaffer-kúti pihenő és bemutatóhely kiépítése, bővítése, tájház kialakítása és berendezése, végül az elvégzett régészeti feltárás anyagára támaszkodó „Szondi Emlékmúzeum” létrehozása Drégelypalánkon.

 

Bízunk abban, hogy a fentiekből mindenki számára körvonalazódott egy olyan - elemeiben tudatosan felépített - terv, amely Nemzeti Örökségünk ápolását, a vár kegyeleti jellegének megtartását, sőt a Szondi kultusz ápolásával annak erősítését tartja legfontosabb feladatának.


Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Hírek
Keressenek bennünket a Facebook-on is!

Drégelyvár Alapítvány https://www.facebook.com/pages/Dr%C3%A9gelyv%C3%A1r-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/509485642465773

tovább >>


DRÉGELYVÁR ALAPÍTVÁNY

A DRÉGELYVÁR ALAPÍTVÁNY kuratóriuma megköszöni mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1%-át a vár felújítására ajánlják fel. Adószám: 19667410 – 1 - 12


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!