Bejelentés


Elefántok Elephants are the best thing in the life!

Érdekességek

A továbbiakban megpróbálunk leszámolni pár tévhittel, ami az elefántokkal kapcsolatos, és igyekszünk érdekességeket is mondani...

Először pár kérdés és válasz:

1. Jó-e az elefánt memóriája?
Hát hogyne! Társait vizeletminta alapján követi, tehát eleve sok mindent kell észben tartania. Sőt, arra is emlékszik, melyik ember tett vele jót vagy rosszat...

2. Hall-e az elefánt?
Természetesen, ráadásul a legújabb kutatások szerint nem csak bizonyos dalokat ismer fel, de abszolút hallása is van!

3. Tud-e úszni?
Igen, tud, méghozzá nagyon is jól! A mély folyókon ugyanis csak így tud átkelni, és az is érdekes, hogy nem "tanul" úszni, hanem ösztönösen csinálja.

4. Mennyi ideig vemhesek az elefántmamák?
Ők -az emberekkel szemben- több mint egy évig, 22 hónapig hordják hasukban kicsinyeiket.

5. Mennyi ideig élnek?
A természetben, szabadon kb. 40 évig, de fogságban akár 50-60. "születésnapjukat" is megérhetik.

6. Hogyan kommunikálnak?
Sokáig azt hitték, hogy csupán trombitálással, de valójában infrahangokkal, amiket az ember füle fel sem fog.

7. Tud-e az elefánt közvetlenül inni az ormányából?
Nos, a kiábrándító igazság az, hogy nem! Kétségtelenül fel tud vele szívni akár 10 liter vizet is, de ezt vagy magára, vagy a szájába locsolja. Elvégre Te sem tudsz az orrodból inni, nem?

8. "Mire jó" az elefántcsont?
Rengeteg mindent készítettek belőle: sétabot fogantyúját, kis szobrokat, ékszereket, kegytárgyakat, díszeket stb. De ez még nem minden! Az elefánt lábából ugyanis esernyőtartót is készítettek... A budapesti állatkertben látható egy ilyen darab: olyan, mintha a térde alatt levágták volna az állat lábát, és kiszedték volna belőle a húst stb. ... Ha valaki emlékszik, a Harry Potter-ből ismert Sirius házában szintén esernyőtartó volt, csak az troll-lábból készült.

Megdöbbentő számok:

Ázsiában 35-57 ezer elefánt él szabadon, 15 ezret látványosságként tartanak.
Indiában évente kétszáz állat hal meg a következő okok valamelyike miatt:
- termőföld védelmében megölik
- baleset
- orvvadászat
1880 körül évente 535 ezer kg-nyi agyar került feldolgozásra.

Agyarrekordok

Az köztudott, hogy az agyar valójában fog, de az talán kevésbé ismert, hogy évente akár 17 cm-t is nőhet! És legnagyobb agyarak:
indiai elefánt: 302 cm 39 kg
ázsiai elefánt: 345 cm 117 kg
(Az ázsiai elefánt agyara mindig nagyobb.)

Tévhit:
Létezik indiai elefánt is.
Valóság: Nem létezik. Az ázsiait hívják így tévesen. Ha belegondolunk, logikus, de ilyen faj nem létezik. Ha viszont az oldalon indiai elefánt után kutattál, akkor nézd meg az "Ázsiai elefánt" menüpontot.

9.Hány kilós az elefánt?
Az afrikai elefántok között a legnagyobb súlya akár hat tonna is lehet. Ha valaki mérlegre állítaná, az állatok királya, az oroszlán is csupán 120-200 kilót nyomna...

10.Táncolnak-e az elefántok?
Noha az állatkertben gyakran lehet látni, hogy az állatok egyik lábukról a másikra állnak, ez nem valamiféle tánc, hanem csak a lábukat tehermentesítik vele.

11.Mi volt az elefánt őse?
Nos ... a dugong. Egy tengeri állat, kifejezetten rövid orral és fülek nélkül (mint a képen látható). Ki hinné, hogy ez az elefánt őse, ha nem bizonygatná az összes tudós...!12.Mennyire gyors az elefánt?
A rekordsebessége 40 km/h volt! Összehasonlításképpen: az ember 45 km/h, a zsiráf 51 km/h, a házi disznó 18 km/h, a kenguru 48 km/h, a zebra 64 km/h, a sólyom 280 km/h, az óriás teknős 0,27 km/h, a csirke pedig 13,5 km/h sebesség elérésére képes.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!