Bejelentés


Benik Balázs szurkolói honlap Akárhogy is fáj, BENIK A KIRÁLY!!!

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Benik Balázs


Életrajz


Balázs pályafutása úgy indult, akár a legnagyobb pilótáké. Első versenyzői próbálkozásán a tanfolyam legjobbja lett, majd oklevelesként és alig 11 évesen megszerezte első bajnoki címét.


A kezdetekhez azonban egészen 1991-ig kell visszatekinteni. A Benik család ekkor kapta kézhez a Pénzes Kart Klub szórólapját; az éppen aktuális éves gokart sulit hirdették. Beíratták Balázst a tanfolyamra, amelyet a legjobbnak járó oklevéllel fejezett be és természetesen megfertőződött. A versenyzést Kesjár János Junior Kart Klubjában kezdte és innen indulva 1992 és `97 között számos futamgyőzelmet és bajnoki címet szerzett. Hat év gokartozás után, léptek a következő lépcsőfokra, a formaautózásba. 1997-et írtunk és Balázs ekkor még mindig csak tizenhét éves.

A németországi Formula Ford sorozatot választották. Az Eifelland Racing, az akkori bajnokcsapat, már az első edzéseken nyújtott teljesítmény után helyet kínált az ifjú tehetségnek. Az élet ekkor tipikusan sportos problémával szól közbe: nem sikerült megteremteni a szükséges anyagi hátteret, ezért a következő két évben Balázs nem tudott teljes szezont teljesíteni. Mindössze egy-egy futamon állt rajthoz, és akkor kiemelkedő teljesítményt is nyújtott. Ilyen volt élete első Formula Fordos versenye, az 1998-as Brans Hatch-i világbajnoki futam is, ahol a 200 indulóból a 34. lett és mindössze egy helyezés választotta el a döntőbe kerüléstől.

Az 1998-as év is úgy kezdődött, mint az előzőek és a szponzorhiánynak köszönhetően majdnem úgy is végződött. Ám év közben látva a fiatal fiú csüggedését, Sós István felajánlotta a már említett Samarát. Balázs életének első rally versenye a hévízgyörki harmadosztályos futam volt, melyet meg is nyert. A következő szezont már a rally másodosztályban, szintén Sós István versenyautójával, de már egy Suzuki Kupás Swifttel folytatta. Bekövetkezett a végleges váltás, Balázs ralizni kezdett.

2000-ben a tapasztalt navigátorral, Tóth Vilmossal versenyzett, egy verseny erejéig még a Suzukival, az év hátralévő részében már egy A/5-ös Skoda Felíciával. Az évadzáró futamon az abszolút első helyen végez, megszerezve ezzel az első igazi ralis futamgyőzelmét. Ez az év emlékezetes marad még az év eleji OMV tesztversenyen aratott nagyautós, azaz Toyota Celica GT4-os szereplésről, ami egyszersmind ismerté tette Benik Balázs nevét.

2001-ben egy nagy lépéssel feljebb lép egy osztályt, sőt annak is a legelejére a WRC kategóriába. Sós István ekkor ismét meghatározó lépést tesz és a tapasztalt és nyugodt navigátort, Somogyi Pált ajánlja Balázsnak. Az első év a tanulásról és a közös munka felépítéséről szólt, és Balázs - a sok kételkedő ellenére - sikeresen veszi az akadályt: az év végére beért az első abszolút futamgyőzelem és a végső értékelésben a dobogó harmadik foka is.

2002 újabb fordulópont. A csapat világbajnoki szintű versenyautót, egy Ford Focus WRC-t biztosított a páros számára, és a fő cél már komoly eredmények elérése lett. Balázs és Pali megfeleltek az elvárásoknak: év közben, életükben először vezették a pontversenyt, sikerlistájuk újabb futamgyőzelemmel gyarapodott, és a második évük végén a bajnokságot az abszolút második helyen zárják. Balázs az évet egy nemzetközi versenyen, az ausztriai Európa bajnoki futamon zárja, ahol - bár műszaki hibák miatt feladja a futamot - idegen pályákon, helyi versenyzők ellen veszi fel sikerrel a versenyt és az élbolyban autózik. Az év utolsó hónapjában elkészül a Balázs jövőjét hosszútávon meghatározó program és megalakul a karrierjét gondozó csapat is.

2003 a legsikeresebb év. A szezon elején kijelenti, hogy már nem lehet más a cél, mint az abszolút magyar bajnoki cím megszerzése. Az év sikerekkel indul: bemutatkozik a világbajnoki porondon, ahol élete első versenyén a 13. helyen ér célba és győzelemmel kezdi a magyar bajnokságot is. A második verseny az év mélypontja: Miskolcon elszenvedi élete legnagyobb bukását, ám talpra áll és megkezdi céljának megvalósítását. Szombathelyen szoros versenyben legyőzi a hatszoros bajnokot és átveszi a vezetést a bajnokságban. Innentől nincs megállás, a bajnoki cím elérhető közelségbe kerül. Higgadt és taktikus versenyzéssel a szezonzáró futamot győzelemmel zárja és megszerzi az abszolút magyar bajnoki címet. Ezzel minden idők legfiatalabb magyar rally bajnoka lesz.

2004 Balázs eddigi legnehezebb éve. Abszolút bajnokként rajthoz állni nem könnyű, az egyre növekvő létszámú WRC-s mezőny minden tagja őt akarta legyőzni. A bajnoki sorozat előtt 29. hely a vb svédországi futamán, és egy abszolút győzelem az OMV Tesztrallye-n. A bajnokság végig öldöklő küzdelemben telt. A balszerencsés pillanatokkal bőven ellátott szezonban az egy futamgyőzelmet begyűjtő Balázs az utolsó versenyig végig harcban volt a bajnoki címért, végül az abszolút 2. helyet szerezte meg. A záró zempléni futamról Balázs szinte azonnal átvágtázott Ausztriába, az OMV Waldviertel Rallye-ra, amelyet nagy fölénnyel meg is nyert, így nemzetközi sikerrel zárta a nehéz, de rendkívül fontos tapasztalatokkal szolgáló 2004-es esztendőt.

2005-ben sokáig vezetve a bajnoki pontversenyt végül második helyen végzett.

2006-ban Varga Istvánnal az oldalán újra elhódította a bajnoki trófeát, 2007-ben pedig egy versennyel a szezon vége előtt megvédték bajnoki címüket.Hírek
A fények felgyulladnak...

Benik Balázs egy év kihagyás után újra versenyezni fog az 2010-es Országos Bajnokságban, a Rallye1 mezőnyében.

tovább >>Szavazás


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!