Bejelentés


Bácsgyulafalva Honlapja Üdvözöljük


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

ARCHÍVUM 2009

2009.dec.31.

BOLDOG ÚJ ÉVET kíván a bácsgyulafalvi HK Tanácsa a honlap látogatóinak

2009.dec.30.

ÉVZÁRÓ TANÁCSGYŰLÉS

A bácsgyulafalvi HK Tanácsa megtartotta évzáró gyűlését, ahol meghallgatták a a 2009-es év beszámolóját. A 2009 a falu számára egy nehéz esztendő volt. Ez évi négy milliós költségvetést közel egy millió dinárral lefaragták, így pénz híjján több projekt elmaradt. Ez mellett a három legfőbb program a Falunap, a búcsúi kirakodó-vásár és a télapócsomag-osztás sikeresen megvalósult. A beszámoló után a tanácstagok kinevezték a leltározó-bizottság tagjait. 2009.dec.28.

H1N1 INFLUENZA elleni vakcina

A bácsgyulafalvi általános-orvosi rendelőbe megérkezett a H1N1 influenza elleni védőoltások. Minden szerbiai állampolgár, így bácsgyulafalvi lakos is ingyen hozzájuthat a vakcinához. Tíz dózisos csomagolás miatt csoportosan folyik a védőoltás beadása. 2009.dec.26.

ADSL Bácsgyulafalván is

A TELEKOM szerbiai telefontársaság december 31-ig várja a leendő ADSL előfizetők jelentkezését egész Szerbia területéről, így Bácsgyulafalváról is. Eddig csak a városokban volt lehetőség ADSL internet előfizetésre. Mostantól minden olyan településen, ahol digitális telefonközpont működik lehetőség van szélssávú vezetékes internetre. A TELEKOM akciója december 31-ig tart, aki az év végéig benyújtja kérelmét az ADSL-re az első három hónapban az internet előfizetése mindössze 1 dinár. További információt a 9818 telefonszámon kaphatnak. 2009.dec.25.

Áldott és Szeretetben teljes Karácsonyt

A magyar irodalom legszebb karácsonyi versével kíván Áldott, Békés Karácsonyt minden gyulafalvi lakosnak és a honlap olvasóinak a bácsgyulafalvi HK Tanácsa ADY ENDRE : Karácsony Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének, Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek. tovább 2009.dec.24.

Ma éjfélkor ünnepi szentmise a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban

(a kép az éjféli szentmisén készült) Minden évben, szenteste, éjfél előtt megcsendülnek a Magyarok Nagyasszonya templom harangjai, a helyi híveket invitálva az éjféli ünnepi szentmisére. Nagy ünnepeken, így karácsony éjjelén a gyulafalvi templom megtelik helybeli hívekkel, együtt ünnepelni az év legszentebb éjjelét. Ha módjában áll ünnepeljen együtt a Gyulafalviakkal... /további képek az éjféli szentmiséről a plébániahvital cimszó alatt/ 2009.dec.23.

Háromszáz csomagot osztott szét a télapó ma Bácsgyulafalván

A helyi közösség télapója immár hagyományszerűen ajándékcsomaggal örvendezteti meg a falu gyermekeit. Tavaly a kultúrotthon zsufolásig megtelt nagytermében rövid karácsonyi műsor keretén belül ajándékozta meg a helybeli gyermekeket. Az idén pedig a télapó lovas fogattal járta be a falut, a gyermekek örömére. A jótékonysági akció a helyi közösség, művelődési egyesület és magánszemélyek jóvoltából valósulhatott meg. Külön köszönet Csikós Dezsőnek, aki a lovas-fogatot biztosította. 2009.dec.16.

Előrehozott téliszünidő

Az oktatási minisztérium javaslatára dec.23. helyett már hétfőtől, azaz 21-től elkezdődik a téli szünidő. A diákok január folyamán bepótolják a kimaradt tanítási napokat. A tanítási szünet előbbrehozatalának az oka, az egyre jobban terjedő influenza. Egyes osztályokban a tanulók fele hiányzott. 2009.dec.15.

Beköszöntött a tél Bácsgyulafalván

A Telecskai-dombokon fekvő településen 10cm vastagságú hótakaró esett az elmúlt pár napban. A Vojvodinaput útkarbantartó vállalat a cikk írásakor még nem tisztította meg a regionális utat. Az út burkolata latyakos, ezért elővizágyatossan vezessenek, az új törvény értelmében, el ne felejtsék a lámpákat nappal is felkapcsolni. 2009.dec.10.

Mától Bácsgyulafalva honlapja szerb nyelven is

Mától szerb nyelven is olvasható Bácsgyulafalva honlapja. Egyenlőre a honlap tartalmának rövidített változata érhető el szerb nyelven. Szerb nyelv után hamarosan angolul is olvasható lesz Gyulafalva honlapja. 2009.dec.09.

Változott az autóbusz menetrend

A Severtrans utasszállító vállalat meghatározatlan időre törölte a Bácsgyulafalváról induló 17:15 és Zomborból 18:00 induló diák-járatokat. 2009.dec.07.

Megjavították az egészségház tetőszerkezetét

A múlt évben építészek jártak kinn az egészségházban, és arra a megállapításra jutottak, hogy megközelítőleg 2 millió dinárra lenne szükség a tető rendbehozatalára, mert az építkezés során a kivitelezők nem a tervek szerint végezték a munkákat. Nemrég kinn járt falunkban Miloš Bozičković, a zombori Đorđe Lazić Egészségház igazgatója. A helyi vezetőkkel folytatott tárgyalása során megállapodtak abban, hogy a helyi egészségház tetőszerkezetét rendbe kell hozni, ha a munkálatok költségei reális árban lesznek. A zombori egészgéháznak nincs 2 millió dinárja a munkálatokra. Az igazgató úr megbízta a helyieket, hogy készíttessenek előszámlát, s ha az reális lesz, akkor támogatni fogja a tetőjavítást. A helyi közösség a Gyuszi építkezési vállalkozótól kért előszámlát a tetőjavításra. A munkálatokra az előszámla megközelítőleg 150.000 din lett, amit Bozičković igazgató méltányosnak tartott és el is fogadott. A helyi vállalkozó el is végezte a munkálatokat. A tető javítása után, az épület szolgálati lakásrészének a rendbehozatala lenne esedékes. A nyár folyamán vált el a zombori egészségház a kórháztól. Ezek is változást hoznak majd az egészségügyi alapellátásban. Hogy milyet? Majd a jövő eldönti. A szakemberek szerint az egészségház a szétválástól csak nyerhet. Hogy mi lesz a falusi egészségügyi állomásokkal? Még senki nem tudja. Az egészségügyi állomások általános orvosi rendelőt, laboratóriumot és fogorvosi rendelőt ölelnek föl. Belgrádból még nem érkezett meg az új átszervezési terv. Topolya és Apatin község területén a falvakban lefokozták, vagyis megszüntették az egészségügyi állomásokat, és az általános orvosi rendelők maradtak meg, ahol csak felnőtteknek tartanak rendelést. Vérvételre, gyermekorvosi és iskoláskori rendelésre a városba kell utazni. Az, hogy a zombori egészségház vezetése milyen döntést hoz hamarosan kiderül.

2009.dec.06.

Színházi nevelési program

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával december elején három délvidéki település iskoláiban: Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Bácsgyulafalván (december 3-án) szinházi nevelési foglalkozást tartott a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. A színházi nevelési program kidolgozott színházi előadásból és a nézők �a tanulócsoport �aktív részvételére épülő részből áll és mindig valamilyen fontos társadalmi, erkölcsi, emberi probléma köré épül. A Fogságban című foglalkozás célközönsége az első és második osztályos kisiskolások. Nekik és velük játsszák A császár új ruhája című Andersen-mese feldolgozásával készült foglalkozást Perényi Balázs rendezésében. A Kerekasztalosok története ott kezdődik, ahol az Andersen-mese véget ér: a börtönbe vetett, igazmondó fiú és társai útját követi. Színész-drámatanárok: Bethlenfalvy Ádám, Hajós Zsuzsa, Lipták Ildikó, Nyári Arnold. Díszlet: Braun Orsolya. Jelmez: Szabó Zsuzsa. A foglalkozás 2007-ben a IV. Országos Gyermekszínházi Szemlén különdíjat nyert. -Dunatáj-

2009.nov.30.

ELSŐ DÍJ A TINI-TÁNCDAL FESZTIVÁLON TEMERINBEN

2009.nov.26.

Mától kapható a Gyulafalvi Napló október-novemberi száma

Megjelent a legújabb száma Nyugat-Bácska eggyetlen falusi havilapjának, a Gyulafalvi Naplónak. A közérdekű hírek mellett olvashat a helyi civilszervezetek, közintézmények életéről, mukásságáról. A lapot keresse a megszokott helyeken. Azon vidéki polgárok számára, akik előfizetnének Nyugat-Bácska egyetlen falusi havilapjára, jelentkezhetnek a korni23@neobee.net e-mail címen.

2009.nov.23.

Utazzon olcsóbban

A Severtrans utasszállító vállalat októberben vezette be a napi utasjegyet. Bácsgyulafalva a harmadik zónába tartozik, így a 400 dináros retúrjegy helyett a napijegy 280 dinár. Ha Severtrans busszal utazunk be a városba és velük vissza, egy út során 120 dinárt spórolhatunk meg.

2009.nov.22.

Influenza elleni vakcina

A bácsgyulafalvi egészségház ebben az évben is, 60 dózis szezonális influenza elleni védőoltást kapott. A kedvezményezettek a közszférában dolgozók, a krónikus légzési-, illetve cukor betegek, valamint a 65 évnél idősebben voltak.

2009.nov.11.

Elhalasztották a "Napsugaras ősz-t"

Varga Rajnai Rózsa a bácsgyulafalvi általános iskola igazgatónője későbbi időpontra halasztotta el immár 30éve megrendezésre kerülő Napsugaras ősz elnevezésű iskolai műsort. A műsort az iskola diákjai készítik a nagyszüleik, a falu idősei számára, a megbecsülés és az egymásra figyelés jegyében. Az idei 30-ik jubileumi műsort még ebben a tanévben megtartják.

2009.nov.10.

Mától kényszerszünidőn a bácsgyulafalvi diákok

Az egészségügyi miniszter rendelete alapján a bácsgyulafalvi Kis Ferenc Általános Iskola tanulói is kényszerszünidőn vannak november 16-ig, az új influenza terjedését megelőzésképpen. Szerbiában a helyi iskola mellett az összes általános- és közpiskolai tanintézményben szünetel a tanítás.

2009.nov.02.

EMLÉKEZÉS NAPJA

November első napjai nagyban különböznek a többitől. Ezek a napok az emlékezés napjai az életünkben, a sietség, a XXI. század forgatagában. E napokon az idő megállni látszik, lelassul, egybemosódnak a tegnapok és holnapok. Aki csak teheti szülőfaluja, városa felé indul, meglátogatni szüleik, gyermekeik, rokonaik sírját. Emlékeznek az együtt töltött időre. Emlékeink ilyenkor még valóságosabbá válnak, s néha újból átéljük őket. Eszünkbe jutnak az együtt töltött gyermekévek, a közösen megélt nehézségek, örömök. Örömök, melyek lehet, hogy ma támaszt jelentenek a világ forgatagában. Virágcsokorral kezünkben, szívünkben hálával gondoljunk szeretteinkre, kik önfeláldozóan segítettek az élet rögös útján, fogadjuk meg, látva az élet mulandóságát, hogy ezentúl szeretettel fordulunk szeretteiinkhez, akiket talán megbántottunk. Ne késlekedjünk, mert kifuthatunk az időből. Földi életünket éljük szeretetben, megértésben, hogy Halottak napján a sír előtt állva lelkifurdalás nélkül tehessük le a megemlékezés virágcsokrait.

2009.okt.24.

Ma adták át a kovács- és dohánymúzeumot Bácsgyulafalván

Pásztor István ma délelőtt adta át az érdeklődő közönségnek a bácsgyulafalvi kovács- és Délvidék egyetlen dohánymúzeumát. Kovács István, a múzeum megálmodója gyulafalvi dohánytermelő család sarja. Egész életét a dohánytermelés töltötte ki. Idős korára sikerült álmát valóra váltani. A jövő nemzedéke betekintést nyerhet, hogyan is művelték őseink, őseik a Telecskai-dombokon a földet, hogyan nevelték a palántát, hogyan palántáltak, szedték, fűzték, szárították, csomózták és vágták a dohányt.


2009.okt.23.

Este Bácsgyulafalván

Bácsgyulafalva tipikus bácskai kisközség. Nyugodt életritmus jellemzi a falut. Aki teheti és átutazik a falun, álljon meg és töltsön el pár órát településünkön, a falu központjában helyezkednek el a közintézmények, a központ pedig egy park, vadgesztenyefákkal, melyek a településsel egyidősek. A karcsú római katolikus templom pedig igaz éke a településnek.

2009.okt.20.

Mától újra minden nap rendel orvos Bácsgyulafalván

Közel egy év után a településen helyre áll a rend az egészségügyi alapellátásban. Dr. Marija Živić háziorvos visszatér munkahelyére, ugyanis szülési szadságát töltötte.A bácsgyulafalvi általánosorvosi rendelő minden munkanapokon reggel hét órától délután két óráig fogadja a betegeket. A gyulafalvi rendelő az egyetlen rendelőintézet észak- és nyugat-Bácskában, ahol az egy orvosra több mint 1.500 aláírt családorvosi szerződés jut. Jelenleg Marija doktornő mellett egy laboráns és három technikus dolgozik azzal, hogy egy technikus ideiglenesen kisegítőben van a szomszédfalusi, kerényi rendelőbe.


2009.okt.19.

F e l n ő t t k é p z é s

2009.aug.22.

F A L U N A P 2009

Az elmúlt évekhez mérten az idén szerényebb, de sokszínű polgári rendezvényt szervezett a falu vezetése a civilszervezetek közreműködésével. Az általános válság megszorításainak következtében a falu költségvetését a város 23%-kal csökkentette, de ez nem gátolta meg a vezetőséget abban, hogy megszervezze a falunapot. Az idei programból sem maradhatott ki az �gészségügyi sátor�nyújtotta ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérés. A helyiek szép számban részt vettek ebben az egészségmegőrző kampányban.Az egészségügyiek munkálkodásával egy időben térzenével kezdődött a 2009-es falunap. Majd a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban ünnepi szentmisén adtak hálát a közösség fennmaradásáért immár 126 esztendeje. A délelőtt folyamán az Ifjúsági Szervezet aktivistái kispályás foci-tornát szerveztek, valamint a hagyományos játszósátort állítottak, ahol a szervezet tagjai foglalkoztak, játszottak a gyermekkel. Minden falunapon a helyi Művelődési Egyesület támogatója, Simon Anna bácskossuthfalvi amatőr fazekas- és kézművesmester, korongozik a gyermekekkel. A gyermekek minden évben sort állnak, hogy korongozhassanak. A helyi Pünkösdi Rózsa kézimunka-csoport kiállítását �unatáj�címmel nyitották meg, azaz a helyiek mellett kiállítottak még a zomboriak, bezdániak, gombosiak, bácskossuthfalviak, magyarszombatfaiak. A kiállítást a Dunatáj civil szervezet titkára, Pelt Ilona nyitotta meg. Ez alkalommal Laczó László, testvértelepülésünk polgármestere méltatta a helyi kézimunkázók fáradozását, a határon túli magyarok kitartását, megmaradását. Krizsán Józsefet közelmúlti tanácselnököt, Magyarszombatfáért oklevéllel tüntette ki a közel egy évtizedes együttműködésért. A szabadtéri kultúrműsorban fölléptek gyermek-, felnőtt táncosok, helyiek, tápéiak, a falu két énekese Kabók Lívia és Borsos Dóra, valamint a bűvész. A kultúrműsor után megkezdődött a főzés. Az élő térzenét a kupuszini Melody együttes szolgálta, a fiatalokból álló zenekar nagy sikert aratott a helyiek körében. A vacsorát követő utcabálban a talpalávalót a muzslyai Háromszög együttes szolgálta.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!