BejelentésÁtvető Néptáncegyüttes

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Június 29. Péter-Pál napja

        A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy a búza töve ezen a napon megszakad, kezdődhet az aratás. Sárkeresztesen kalendáriumi rigmussal bíztatták egymást:


                         "Elmúlott már Ezsaiás,

                         vágd a búzát pőre gatyás!"

                                                      (Gelencsér 1981:198)        A Mura-vidéken ekkor kezdik aratni a rozsot. Topolyán kimentek megnézni a búzát, és egy-két kaszasuhintást tettek próbaképpen, mert ez a nap egyébként dologtinó nap volt.


        Szent Pétert a halászok patrónusaként tisztelték, s az egykori halászcéhek ilyenkor rendezték a gyűlésüket. Ekkor volt a legény- és mesteravatás. Dunaszekcsőn Péter-Pél előestéjén a halászok rúdra kötött ponttyal járták végig a falut és köszöntötték vásárlóikat, akik kaláccsal, borral vendégelték meg őket. Másnap a halászok rendeztek vendégséget halpaprikással, túrós csuszával. Szent Péter a szegedi lakatoscéh védőszentje volt, mert kezében kulccsal szokták ábrázolni.


        A Csallóközben Péter-Pál napjához fűződik az a hiedelem, hogy amelyik legény vagy lány elsőnek hallja meg a harangszót e napon, az év végéig megnősül vagy férjhez megy. Illetve ehhez a naphoz kötődik a gyümölcsevési tilalom is ebben a térségben. Az ünnepig nem volt szabad gyümölcsöt, főként cseresznyét enni, akinek a kisgyermeke meghalt, hogy az a túlvilágon kaphasson. Az ünnep után pedig az első szemet idegen gyereknek kellett adni, s csak azután ehetett az anya.


Hírek
VIII. Kiscsőszi pjatafesztivál

Népzene, néptánc és kézműves vásár falusi környezetben....

tovább >>


II. Hidegkúti Művészeti Napok

2012. június 14-17. A program plakátjait a HÍREK menüpontban találhatjátok meg!

tovább >>


Oldal frissítés

2012.06.08. próba (HÍREK menüpont) Júniusi népszokások (NÉPSZOKÁSOK menüpont) Miket is tudunk... (TÁNCAINK menüpont)

Koccintsunk együtt!

Közhírré tétetik, hogy az Úr 2011. évének december havának Szilveszter neve napján mulatság tartatik, az Új esztendő tiszteletére! Összeröffenni s mulatni a baranta tanyán lesz lehetőség! Bővebb információ hamarosan!

tovább >>


Ünnepváró

dec. 8 17:00 A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület karácsonyi kiállításának megnyitója (Bővebben a hírek menüpontban)

tovább >>


Móra nap

dec. 10. 15:00- 18:00-ig a VMKK Március 15. úti könyvár (Bővebben a hírek menüpontban

tovább >>


Újra együtt a nagy csapat!

Remélem mindenkinek jól telt a nyár, és mindenki kipihente magát a pénteki próbákra :) Az első próba szept. 9-én lesz a HEMO-ban a megszokott helyen és a megszokott időbenIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!