Bejelentés


animals4ever Renee és Dionne oldala

Üzenőfal


Név:

Üzenet:

Az ember legjobb barátja
milyen kutyafajta illik hozzád?


Felelős tartás

A kutyatartás szabályai

A kutyák odaadó, hűséges és megértő társak, tartásuk viszont felelősséget jelent. Az alábbi aranyszabályok segítenek abban, hogyan tartsuk kutyánkat.

Természetesen a lenti szabályok mellett törvényi előírások is vonatkoznak a kutyatartásra, ezekre is figyelnünk kell, hiszen a kutya által okozott kárért és esetleges sérülésekért mindig a gazda felel.

Tizenkét aranyszabály:

1. Neveljük alapvető engedelmességre kutyánkat, hogy minden esetben kontrollálni tudjuk viselkedését!

2. Kutyánkat saját tányérjából etessük, ezeket pedig a többi tányértól elkülönítve tároljuk!

3. Soha ne engedjük a kutyát teljesen szabadon!

4. Emberek között és az út mellett mindig tartsuk a kutyát pórázon!

5. Ne engedjük kutyánkat a járdára, épületekben, pázsiton, kertekben, vagy játszótereken piszkítani!

6. Ne engedjük a kutyát hangoskodni, ne zavarja a szomszédokat!

7. Ne engedjük a kutyát saját ágyunkban aludni!

8. Soha ne vigyük be a kutyát élelmiszerboltba!

9. Mindig tartsuk a kutyát tisztán, és rendszeresen ápoljuk!

10. Amint hazavisszük az állatot, jelentkezzünk be vele egy állatorvoshoz, ne akkor kelljen állatorvost keresni, amikor azonnal segítségre van szükségünk!

11. Ha nem akarjuk, hogy a kutyánknak kölykei legyenek, vegyük fontolóra az ivartalanítást!

12. Gondoskodjunk a kutya ellátásáról és elhelyezéséről utazásaink, szabadságunk alatt is!

Kutyatartás - felelősséggel

A kutyák csodálatos társak, de tartásuk komoly feladatokkal és nagy felelősséggel jár. Bár valamennyi kutya különböző, néhány alapvető dologban megegyeznek.

A kutya nevelése

Az a kutya, mely megtanult néhány alapvető szabályt, jól alkalmazkodó és megfelelően viselkedő családi kedvenccé válik. A gyerekekhez hasonlóan a kutyát megtaníthatjuk a jó modorra és a házirendre. Attól a perctől fogva, hogy a kutya a házhoz került, tanítsd meg arra, hogy még játékból sem harapdálhat senki. Azt is tudnia kell, hogy ok nélkül nem ugathat.

Figyelj arra, hogy etetés, vagy simogatás előtt engedelmeskedjen az "ül" parancsnak. A kutya nevelésének kulcsa az, hogy a kutya meg akar felelni gazdájának. Dicsérd és jutalmazd a megfelelő viselkedésért, és határozott "nem"-mel jelezd, ha nem tetszik, amit csinál.
Ahogy a kölyök nő, szükség lehet egyéb nevelésre is. Lépj kapcsolatba a helyi kutyaiskolával, ez a tréning nem túl drága, segít a kutya nevelésében és a megfelelő viselkedés elsajátításában.
A nevelés nemcsak jobb társsá teszi a kutyát, de egy napon az életét is megmentheti.

Ápolás, gondozás

A rendszeres ápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya jól érezze magát, és jó formában legyen. Természetesen a hosszú vagy sűrű szőrű fajták gyakoribb kefélést igényelnek, mint a rövid szőrű fajták. Néhány fajtának emellett rendszeres nyírásra is szüksége van. A kölyköket már kicsi koruktól hozzá kell szoktatni a keféléshez és fésüléshez. Az állatorvos pedig segíthet a körmök levágásában és a fogak ápolásában.

Házi kedvenc vagy tenyészállat

Ha nem akarod, hogy a kutyádnak kölykei legyenek, érdemes hat hónapos kora körül ivartalanítani.

Békés szomszédság

Azok a kutyák, melyek bármikor ugathatnak, zavarják a környezetüket és szomszédaikat, és így a szomszédok nem is figyelnek fel az ugatás okára. Az állandó ugatás oka az unottság is lehet. Általános alapelv, hogy a kutya fizikai és szellemi egészsége megtartása érdekében rendszeres sétát igényel. Amikor a kutyát sétáltatod, tartsd pórázon.
Soha ne engedd a kutyát kóborolni, hiszen ennek súlyos következményei lehetnek a büntetéstől kezdve a sérülésekig.

A kutyapiszok

A felelős kutyatartóknak figyelni kell arra, hogy a kutyáik ne szennyezzék be a parkokat, kerteket, vízpartokat és utcákat, ezért tegyük lehetővé, hogy séta előtt a kutya a saját kertünkben elvégezhesse a dolgát. Természetesen "balesetek" még így is történhetnek, ezért mindig legyen nálad zacskó, hogy feltakaríthasd a kutya ürülékét.

Elveszett kutyák

Sajnos néha a kutyák elvesznek. Ezt megelőzheted, ha a kutya nyakörvére ráteszel egy jelzést a telefonszámoddal. Néhány kutyába még mikrochipet is ültetnek az azonosítás miatt. Ezt az állatorvos elvégezheti.
A kutyát vihar vagy tűzijáték alatt zárd be. Ha a kutya eltűnik, kérdezősködj a szomszédoknál, az állatorvosnál, állatmenhelyeken és az önkormányzatnál.

Szabadság

Gondolkozz azon, hogy a kutya hogyan kapja meg a legjobb ellátást, amikor nem vagy otthon. Ha a kutyát állatpanzióba szeretnéd adni, intézkedj jó előre, ha pedig csak néhány napra utazol el, akkor próbáld megkérni a szomszédokat, hogy ügyeljenek a kutyára.
Soha ne hagyd a kutyát az autóban, mert még mérsékelten meleg napokon is nagyon felforrósodhat, és a kutyák hamar elpusztulnak a nagy forróságban.

A kutyák és a gyerekek

A kutya a gyerek legjobb barátja lehet, ha megtanítjuk arra, hogyan játszanak együtt. Egy felnőttnek egészen addig figyelni kell az ilyen közös játékokat, amíg a kutya és a gyerek nem érti meg egymást tökéletesen. A legtöbb kutya hűséges és megbízható társ, de ha a kutyád nincs rendszeresen gyerekekkel, akkor felügyelni kell az első találkozásokat.

Kiskutyát karácsonyra?

Amint a Karácsonyi bevásárlási láz megkezdődik, sok időt töltünk azzal, hogy kigondoljuk, szeretteink minek örülnének a legjobban.
Ilyenkor sok állatbarátnak jut eszébe, hogy egy aranyos kis szőrgombócot ajándékozzon, akit mindenki biztosan nagy szeretettel fogad majd. Bár számos érvet találhatunk arra, miért jó karácsonyra kiskutyát ajándékozni, talán ha átgondoljuk, rájövünk, hogy mégsem ez a legjobb ötlet.

Egy ennivaló kiskutya csodálatos ünnepi ajándék, mégis az új családhoz való kerüléshez nem a Karácsony a legmegfelelőbb időpont.

Az ünnepek alatt nagyon elfoglaltak vagyunk, nagy a sürgésforgás, ami túl zavaró lehet egy kölyökkutyának. Az ünnepek alatt nem tudunk annyi figyelmet és gondoskodást biztosítani az új jövevénynek, mint amennyire szüksége lenne.
Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy külön kell választani a kutyavásárlás fontos döntését a karácsonyi érzelmektől.

Amikor az emberek eldöntik, hogy magukhoz vesznek egy kiskutyát, reményeik szerint az új családtag megérkezésével egy hosszú, boldog kapcsolat veszi majd kezdetét. Az örökbefogadás vagy a kutyavásárlás azonban komoly felelősség, ami túlnyúlik a vidám és önfeledt ünnepi napokon.

Az állatválasztás akkor lesz a legsikeresebb, amikor a család minden tagja részt vesz a döntési folyamatban.
Az ünnepek viszont kiváló alkalmat nyújtanak erre, hiszen ilyenkor a család együtt van, és jut elég idő arra, hogy megvitassák és előkészüljenek a kis jövevény megfelelő fogadására.

Ha felelősen és megfontoltan gondolkozunk, a kiskutyánál jobb ajándék egy kutyás könyv, amely minden hasznos információt tartalmaz a kutyatartásról. Ez segíthet abban, hogy kiválasszuk az ideális fajtát, hogy tisztában legyünk a kutya alapvető szükségleteivel, a kezdeti gondokkal, valamint a helyes gondozással és táplálással.

Amikor kutyát vásárolunk vagy örökbefogadunk, sok mindent figyelembe kell vennünk. Ilyen például az életstílusunk, a család nagysága, a lakóhelyünk és az az idő, amennyit a kutyával tudunk majd tölteni.
Ahogyan az emberek, az állatok is mind-mind különbözőek. Ez nem csak a méretükben nyilvánul meg, hanem a temperamentumukban, sőt egyéniségükben is. Éppen ezért nagyon fontos az ideális fajtaválasztás. Mindenkinek a saját életritmusához és lehetőségeihez képest kell megtalálnia a számára megfelelő fajtát.

Nagy segítséget jelenthet a leendő gazdiknak, ha a kutyavásárlás előtt tájékozódnak más gazdiktól vagy barátoktól a kutyatartás előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Ajánlatos az állatorvos véleményét is kikérni, és akár könyvtárba is ellátogatni, de manapság az Internet adta lehetőségeket is érdemes igénybe venni, mint például a "válassz kutyát" rovatunkat. A fentiek mind segíthetnek abban, hogy a család számára ideális kutyafajtát sikerüljön kiválasztani.

Miután eldöntötted, hogy kutyát veszel, a siker kulcsa, hogy megfelelően felkészülj a fogadására.
Mielőtt hazaviszed a kiskutyát, minden szükséges felszerelést meg kell venned. Vásárolj teljes értékű, kifejezetten kölyökkutyáknak készített előregyártott eledelt. Ha kizárólag ezzel eteted a kölyköt, biztos lehetsz benne, hogy kedvenced megkap minden számára nélkülözhetetlen tápanyagot, ami alapfeltétele a kiegyensúlyozott fejlődésnek.

Ha a fentieket figyelembe veszed, már megtetted az első lépést felelős állattartási szemlélet felé. Egy jól megfontolt döntés eredményeként büszke gazdi válhat belőled, és boldogan nézheted vidám kedvencedet, ahogyan a család mindennapi életének szerves részévé válik - nem csak Karácsonykor -.

A kutya nem karácsonyi ajándék...

Karácsonykor, csakúgy, mint egyéb ünnepek alkalmával, sok szülő gondolkodik el azon, hogy állatot adjon a gyermekének ajándékba. A gyerekek még a mai, modern játékok mellett is vágynak arra, hogy házi kedvencük legyen, ösztönösen érzik, hogy egy ilyen állat igazi társ.
Bár egy aranyos kölyökkutya ideális ajándéknak tűnhet, tanácsos ezt a döntést inkább az ünnepek után meghozni. Az új jövevényt ugyanis nem csak a karácsonyi ajándékozásra vesszük magunkhoz, hanem hosszú évekre. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az új kedvencünket évekig etetni, ápolni, gondozni kell.
Ha végiggondoltunk mindent és eldöntöttük, hogy kutyát vásárolunk, az állatot csak karácsony után vigyük haza. Az ünnep mindig kaotikus időszak, az emberek csak szaladgálnak, ez pedig komoly stresszt jelent a kiskutyának és elvonja róla azt a figyelmet és törődést, melyre szüksége van.
Az sem szerencsés, ha a kutya meglepetésként egy dobozban a fa alá kerül, hiszen egy élőlényről van szó, nem pedig egy ajándéktárgyról! A kutya jelképesen legyen ott az ajándékok között: legyen róla egy fénykép, esetleg egy kutyákról szóló könyv, vagy egy póráz.
Az ünnepek után az egész család együtt menjen el az állatért, így az új családtag az első pillanatban találkozhat mindenkivel. Mikor a kutya megérkezik, minden álljon már készen, legyen otthon eledel, tálak, alvóhely, stb.
A megfelelő előkészületekkel és elkötelezettséggel a gazdik mellett boldog és egészséges kutyák élhetnek, akik be tudnak kapcsolódni a család életébe, és a hétköznapokba is az ünnep varázsát hozzák.

Ne ajándékozzunk kutyát, macskát

Sokakat a jó szándék és az örömszerzés vezérel amikor úgy döntenek, hogy kutyát vagy macskát kívánnak ajándékozni karácsonyra szeretteinek. Gondoljunk azonban csak bele a következőkbe. Karácsonykor nagyon elfoglaltak vagyunk, hiszen az előkészületek (fadíszítés, sütés-főzés, ajándékcsomagolás), majd a családlátogatások zsúfolttá teszik az ünnepnapokat. Ha állatot veszünk magunkhoz, az más körülményeket kíván. Fel kell rá készülni lelkiekben és a meg kell teremteni a fizikai feltételeit is. Az állatvásárlás egy életre szól, nem lehet egy pillanatnyi fellángolás vagy egy apropó (karácsony, születésnap, húsvét) szüleménye.

Az állatok szeretni, érezni képes élőlények, ne tekintsük őket tárgyaknak, amiket csak úgy oda ajándékozunk valakinek. Ha tudjuk, hogy szerettünk szívesen osztaná meg otthonát egy kedvenccel, praktikus ajándék lehet egy az állatfajról szóló szakkönyv vagy a tartáshoz szükséges felszerelési cikkek egyike.

Ha békés, nyugalmas időszakban érkezik az új családtag, az nem csak az állatnak lesz kellemesebb, de az új gazda is több időt tud szánni kedvencére. A kutyák esetében például a kölykök sokat alszanak, naponta 4-6 alkalommal esznek és legalább ugyanennyiszer ürítenek is, s a játékot sem bírják órákig. A szobatisztaságra nevelésről sem feledkezzünk meg, amit már a megérkezésüktől fogva el kell kezdeni. Valljuk be a kölyökkutyákhoz sok szeretet, türelem és következetesség szükséges, amire fel kell készülni.

Ideális esetben egy gazdi-kedvenc kapcsolat évekre, az állat élete végéig szól. Fontos tehát, hogy a gazdi és állata között kialakuljon a kellő összhang. Minden esetben javasolható, hogy a leendő gazdi válassza ki kölyköt, hiszen az első találkozás sok mindent elárul. Ki ne hallotta volna már, hogy "megláttam, felém szaladt és tudtam, hogy Ő lesz az én kiskutyám". Egy ajándékba vett kedvencnél sem a gazdának, sem az állatnak sincs választási lehetősége.

Ha mégis úgy döntünk, hogy élőlényt ajándékozunk, a kutya-, macskavásárlás helyett egy szép akvárium berendezése mellett döntsünk. Könnyebb az előkészítés, kevesebb napi szintű gondozást igényel, de ne feledjük, róluk is gondoskodnunk kell. Az élelem beszerzése, az akvárium tisztántartása, s a gondoskodó szeretet számukra is nélkülözhetetlen!

Gondolkodjunk hát felelősen! Hagyjuk az állatok vásárlását, befogadást az ünnepek utáni nyugodtabb időszakra, és ne dőljünk be a szaporítók ünnepek előtti kecsegtető ajánlatainak!

Milyen kutyát válasszunk?

A kutyáknak számtalan különböző fajtája, mérete és változata van, és mindegyik egyéni jellemzőkkel és temperamentummal bír. Annak, aki szeretetteljes és hűséges társra vágyik, és biztos abban, hogy elegendő időt tud rászánni, és megfelelő körülményeket tud biztosítani az állatnak, a kutya a legjobb választás. A kutya a család fontos tagjává válik, és 10-15 évig velünk marad.

Egy kis előrelátás a kölyök kiválasztásakor elejét veszi annak, hogy később esetleg megbánjuk a választást. A kiválasztás előtt már mindenkinek van elképzelése arról, milyen a számára ideális kutya, esetleg már korábbi tapasztalat is volt egy-egy fajtával. A választás előtt figyelmet kell fordítani arra, hogy életkörülményeinket és a választandó fajta igényeit összeillesszük. A következő fontos szempontokat érdemes mérlegelni azelőtt, hogy hazavisszük a kölyökkutyát.

1. Életkörülmények

Mennyi időt tudunk a kutyával tölteni?

A kutya társas lény. Sok figyelemre van szüksége, különösen kicsi korukban, elegendő időt kell fordítani nevelésére, a mozgásra és ápolására. A lakásban nagy felfordulást okozó kölykök kezelése nehéz, ha sokat vagyunk távol otthonról.

Mennyi hely van otthon?

A ház, kert, és legfőképpen a közelben levő szabad terület nagysága befolyásolja a választható kutya méretét, fajtáját és típusát. Az újfundlandi rosszul érzi magát egy kis lakásban, az agár számára pedig nem megfelelő a városi élet.

Mennyi testmozgást tudsz kutyádnak biztosítani?

Képes vagy arra, hogy annyi mozgáslehetőséget biztosíts kutyádnak, amennyire szüksége van? Néhány fajta ugyanis élénkebb, energikusabb a többinél.

Mennyi pénzt tudsz kutyádra áldozni?

A kutya kiválasztásakor természetesen a kölyök árát is figyelembe kell venni, fontosabb azonban a többi költség mérlegelése, ezek ugyanis a kutya élete végéig rendszeresen jelentkeznek. Amellett, hogy a nagy kutyák etetése természetesen többe kerül, mint a kis termetűeké, számításba kell venni az állatorvosi ellátás, nyaralás alatti elhelyezés és bizonyos fajták rendszeres kutyakozmetikai költségét.

Van már kutyatartási tapasztalatod?

Első kutyaként nem ajánlunk olyan fajtát, melyet nehéz nevelni, vagy amely elbizonytalaníthatja gazdáját.

Miért akarsz kutyát?

A legtöbb ember a társaság kedvéért szeretne kutyát, de a választást az is befolyásolhatja, hogy a gazda akarja-e, hogy a kutya védje a lakást, munkakutyaként használható legyen, esetleg kiállításokon akarja bemutatni, vagy tenyészteni kívánja.

2. Milyen típusú kutyát érdemes választani?

Miután végiggondoltad saját lehetőségeidet, érdemes tanulmányozni a választott kutya jellemvonásait. Azt tanácsoljuk, hogy próbálj több kutyafajtát is megismerni, járj kiállításokra, beszélj tenyésztőkkel és kutyatulajdonosokkal, olvass könyveket és újságokat a kutyákról.

Fajtiszta vagy keverék kutyát válasszunk?

Bár valamennyi kutya önálló egyéniség, az azonos fajtáknak vannak hasonló jellemvonásaik, amik alapján meg lehet jósolni, hogy a kölyökből milyen felnőtt állat válik. Egy keverék kölyök nagyon bájos lehet, rengeteg jó tulajdonsággal, de felnőtt méretét és temperamentumát nehéz megjósolni, főleg akkor, ha a szülei nem ismertek.

Nagy vagy kicsit kutyát vegyünk?

Emlékezz arra, hogy a nagy kutyák általában nagyobb teret és rendszeres mozgást igényelnek, és etetésük is nagyobb költséggel jár.

Hosszú vagy rövid szőrű kutyát válasszunk?

A hosszú szőrű kutyák nagyon szép megjelenésűek lehetnek, de rendszeres ápolást igényel szőrzetük tisztán tartása. Néhány fajtát nyáron nyírni is kell. A rövid szőrű kutyák kevesebb odafigyelést igényelnek és esős időben is tisztábbak.

Mik a fajta természetes tulajdonságai és képességei?

A Border Collie-t arra tenyésztették, hogy birkákat őrizzen, ha gyakran van egyedül és nincs mit csinálnia, könnyen unottá és kedvetlenné válhat. Bizonyosodj meg arról, hogy kutyádnak olyan életmódot tudsz biztosítani, ami illik természetéhez, mivel egy boldogtalan kutyának gyakrabban vannak viselkedési problémái.

Szuka vagy kan?

A kanok nagyobbak a szukáknál, és talán egy kicsit nyitottabbak. Néhány gazda úgy gondolja, hogy a szukák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. Ugyanakkor a szukák évente kétszer tüzelnek, és hacsak nem ivartalanítjuk az állatot, ez az időszak kellemetlenségekkel járhat.

Valóban kölyköt akarsz, vagy esetleg felnőtt kutyának is otthont tudnál biztosítani?

A legtöbb gazda egész kicsi korától nevelni és tanítani akarja kutyáját, de ne feledkezzünk el a felnőtt kutyákról. Ők is képesek arra, hogy rengeteg odaadást és szeretetet adjanak. Néhány előnye is van annak, ha idősebb kutya kerül a házhoz, hiszen őket már nevelték, jól látható a temperamentumuk és a legrombolóbb korszakon már túljutottak. Ugyanakkor mielőtt hazaviszünk egy felnőtt kutyát, próbáljuk megtudni, hogy miért van új otthonra szüksége. Talán az új gazdájához sem illik jobban, mint a régihez.

3. Hol találhatunk megfelelő kölyköt?

Gondolatban már kiválasztottad az ideális kutyafajtát, hol keresd?

Egy fajtiszta kutyakölyköt leginkább ismert és elismert tenyésztőnél találhatunk. A tenyésztőket más kutyatulajdonosok, állatorvos ajánlása, hirdetés és kutyakiállítások alapján találhatjuk meg.

Ne vásároljunk azonban olyan kereskedőtől, aki több forrásból szerzi be a kölyköket. Ezeket a kutyákat talán túl korán elválasztották, és lehet, hogy hosszú ideig, félelemben és zavartan utaztak, míg elérték a célállomást. Ezeknél a kölyköknél a stressz és különböző megbetegedések gyakrabban fordulnak elő.

A tenyésztőkön kívül az állatmenhelyek is megfelelő forrást jelentenek, amikor kutyakölyköt keresünk.

4. Mire figyeljünk oda?

Lehetőleg nézzük meg a kölyköt az anyjával együtt, így láthatjuk, hogy a szuka mennyire jól gondozta a kölyköt, és képet kaphatunk arról is, milyen lesz a felnőtt állat mérete és viselkedése. Ha lehet, nézzük meg az apát is.

Ideális esetben a kölyköt 8 hetes koráig ne válasszuk el az anyjától. Csak olyan alomból vásároljunk, mely tiszta, és ahol a kutyák közérzete és egészségi állapota jó.

Olyan kölyköt válasszunk, mely aktív, egészséges és tiszta. A kutya szeme és az orra nem lehet gennyes, a füle tiszta, az ínye pedig rózsaszín legyen. Vizsgáljuk meg a kutya farkát és a hátulsó lábakat, nem találunk-e rajtuk hasmenésre utaló jeleket. A kölyök szőrzete kicsit fakó lehet, de tisztának és egészségesnek kell lennie.

Figyeljünk arra, van-e a kutyának valamilyen hiányossága, ellenőrizzük a hasát, nincs-e például köldöksérve. Ha bármi rendellenességet észlelünk, kérjük ki állatorvos véleményét.

Ne vásároljunk meg egy gyenge kutyát sajnálatból, mert hosszú távú problémának és jelentős állatorvosi költségeknek nézhetünk elébe.

Bár a kölykök eleinte óvatosak lehetnek egy idegennel, inkább ne válasszunk olyan kiskutyát, amelyik ideges és a sarokba menekül. Az anya viselkedése alapján következtethetünk arra, hogy a kölykök idősebb korukban hogy fognak viselkedni, legyünk tehát óvatosak a félénk, ideges vagy agresszív anyák kölykeivel.

5. Mire számíthatunk?

Ne érezd sértve magad, ha a tenyésztő megkérdezi, hogy milyen körülmények között élsz és mik a terveid a kölyökkel. Ez a tenyésztő körültekintő gondolkodását jelzi és segít abban, hogy elkerüljük a hibás választást.

Ellenőrizd, hogy milyen oltásokat és féreg elleni kezelést kapott már meg a kölyök és mi van még hátra. Bizonyosodj meg arról, hogy valamennyi igazolás Hozzád kerül.

A tenyésztő ugyancsak átad egy lapot, melyen vezette, hogy milyen eledelt kapott a kölyök, milyen gyakran és mennyit. Néhány napig ezt az étrendet kell biztosítani a kutyának, mielőtt fokozatosan áttérnénk egy másikra. A tenyésztő arra vonatkozó információt is adhat, hogy a választott fajtát hogyan kell ápolni.

Néhány napon belül el kell vinni a kölyköt az állatorvoshoz, aki tanácsot ad az oltásokra, etetésre, gondozásra vonatkozóan.

Hol találhatjuk meg a megfelelő kölyökkutyát?

Egy kölyökkutyát több helyről is magunkhoz vehetünk. A döntő kérdés, hogy egy bizonyos fajtájú és korú kutyát keresünk, vagy sem.

Állatmenhely

Az állatmenhelyen rengeteg olyan kutyát találni, melyeknek nincs otthonuk. Ezek a négylábúak mind türelmetlenül várják új gazdijukat. Sokan közülük rossz emlékekkel küzdenek, így megértésre és türelemre van szükségük. A szeretetük és hálájuk viszont később mindenért kárpótolja gazdájukat.

Tenyésztők

Megfelelő papírokkal rendelkező törzskönyvezett kutyát leginkább elismert tenyésztőtől tanácsos beszerezni. A tenyésztőnek nagy tapasztalata van a fajtával kapcsolatban, ismeri a kutyái tulajdonságait, és később is tud segíteni az új tulajdonosnak. A tenyésztők általában 7-8 hetes korukban adják át a kölyköket új gazdájuknak, de tanácsos a kutyával már korábban is többször találkozni és megismerkedni.

Hirdetés

Az elismert tenyésztők mellett nagyon sok magánszemély is hirdet eladásra kiskutyákat a Kutya, a Nemzetközi kutya magazin és a Kutya Szövetség lapokban. Az ilyen hirdetések alapján is ráakadhatunk kedvencünkre.

Ismeretségi kör

Néha megesik, hogy ismeretségi körünkben valakinél kölykök születnek, melyeket nem tud megtartani, és szívesen elajándékozná. Ilyen esetben nem szabad meggondolatlanul a kiskutya befogadása mellett dönteni. Alaposan végig kell először gondolni, hogy tényleg képesek vagyunk-e gondoskodni az új jövevényről. Ha későn derül ki, hogy elhamarkodottan döntöttünk, és a kiskutyát vissza kell vinnünk eredeti tulajdonosához, ezzel komoly stressz-helyzetnek tesszük ki az állatot.

Útmutató újdonsült kutya gazdiknak

Megérkezett az új családtag! Ilyenkor a még nem gyakorlott kutyatartókban sok-sok kérdés merül fel. Mire kell figyelni, hogyan kell etetni, mikor kell elvinni állatorvoshoz stb. A következőkben ezekre találhatsz választ.

Védőoltások:

A kölyökkutyák oltásait kb. 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az elválasztás után legalább 10 napot kell várni, mert az anyaméhen belül felvett illetve az anyatejjel kiszopott ellenanyagok még a kölykök vérében keringenek, és az oltóanyag által kiváltandó hatást károsan befolyásolják. Az anyai ellenanyagok szintje az elválasztást követő napokban radikálisan csökken, és a kis állat fokozottan fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, ezért az utcára ebben az időszakban szigorúan tilos levinni a kölyök állatot. Az utcai sétáltatást tanácsos az első négy védőoltás után elkezdeni a kutyák javasolt védőoltásait a következő táblázat foglalja össze:

Életkor Védőoltás
8 hetes parvo
11 hetes kombinált
12 hetes parvo
14 hetes kombinált
16 hetes corona
18 hetes corona
20 hetes veszettség
8 honapos parvo + kombinált
1éves kombinált
évente kombinát + veszettség


Féreghajtás:

Sokan nem tudják, hogy a kölykök már az anyaméhben fertőződhetnek, és bennük az orsóférgek már 5-6 hetes korban komoly fertőzést okozhatnak. Az ilyen kiskutyák pocakja etetés előtt is nagy, hordószerű. Gyakran hánynak és a hányadékban vékony, cérnametéltre emlékeztető, kb. 2-3 cm hosszúságú fehér orsóférgeket találunk. Súlyos esetben a nagy mértékben elszaporodó férgekből méreganyagok szívódnak fel a kis állat szervezetébe, mely akár végzetes is lehet.
Ennek megelőzése érdekében tanácsos a féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni.
Így időközben, a petékből kikelt férgeket is elpusztíthatjuk, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz. A későbbiekben a féreghajtást, 3-6 havonta érdemes megismételni.

Bolhátlanítás:

A kölykök külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. A hívatlan vendégek a szőnyegben vagy a padlórepedésekben meghúzódva hónapokig "étlen-szomjan" éldegélnek, és alkalmas pillanatban ugranak fel az állatokra egy kis "falatozásra". Téves azt képzelni, hogy nincs bolha, ha az állaton nem találunk egy fia bolhát sem. Egyes kutyák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, amely bőrgyulladást okozhat.
A bolhák ellen - a kutyakölykökre is alkalmazható - a bolhanyakörv, spray, tabletta és por nyújthat védelmet. Ezek alkalmazásáról mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. Tavasszal érdemes a kullancs elleni védekezésre is gondolni. Állatpatikákban kapható olyan nyakörv, mely hatékonyan védi kedvencünket mind a bolhától, mind pedig a kullancstól. Érdemes tudni, hogy a kullancs a kutyára nézve halálos kimenetelű betegséget is terjeszthet.

Táplálás:

A kölyök megfelelő tápanyagellátása talán a legkritikusabb kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakban a nem megfelelő takarmányozás egy életre károsan befolyásolhatja kedvencünk jövőjét. Sokan azt hiszik, hogy ami jó az embernek, az a kedvtelésből tartott állatoknak is megfelelő. Ez nem így van!
Számos kutatást végeztek a kölyökkutyák tápanyagigényének meghatározására, amely eredményeket felhasználva forgalomba hoztak úgynevezett Junior tápokat. Ilyen például a Pedigree Junior tápcsalád is. Ezek a tápok biztosan az állat megfelelő fejlődését biztosítják. A konzerv és a száraz eledelek egyaránt teljes értékű eledelt jelentenek.
Ha nem áll módunkban előregyártott eledeleket venni kedvencünknek, otthon is összeállíthatjuk az optimális táplálékot. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a táplálékban megfelelő arányban legyen benne a hús, a szénhidrát (tészta, rizs) és a zöldség. Ha otthoni koszttal etetjük kutyánkat, mindenképpen kiegészítő vitaminokról és csonterősítőkről kell gondoskodnunk.
A kölyökkutyákat fél éves korukig naponta háromszor, féléves koruktól 1 éves korukig naponta kétszer, és egy éves koruk után naponta egyszer kell etetni, mindig ugyanabban az időben.

Új kutya a háznál

A társállattartás népszerűsége még napjainkban is egyre növekszik. Egyre több ritka és egzotikus állatfajt is tartanak kedvencként, azonban a kutya iránti lelkesedés még mindig a legkimagaslóbb. Intelligenciájuk, alkalmazkodóképességük, játékosságok révén a kutyák méltán válhatnak a családok teljes jogú tagjaivá, vagy egy magányosan élő ember hű társává.

Számos kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek a társállattartásnak. Egyes betegségek, főként pszichiátriai problémák kezelésében vagy a szív és érrendszeri betegségek javulásában is nagy szerepe lehet a társként tartott állatoknak, illetve a nálunk még csak ritkán alkalmazott állatterápiának.
A terápiában betöltött jótékony szerepükön túl szeretnénk a kutyák gyerekekre és családjaikra kifejtett hatásait ismertetni.

A gyerekek eredendően szeretik az állatokat. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a kisgyerek nem vonzódik az állatokhoz, ami mögött gyakran nevelési probléma áll.
Mivel a legtöbb gyerek vágyik saját kedvencre és ennek sokszor hangot is ad, ezért a szülők, reménykedve abban, hogy a kiskutya jó hatással lesz gyermekük fejlődésére, beszerzik a kért kölyökkutyát. Kimutatták, hogy a házi kedvencek iránt a 8-12 éves korosztály érdeklődik leginkább. Ennek ismeretében kutatók vizsgáltak kutyatartó, illetve kutyát nem tartó családokat, a kutya családhoz kerülésének első évében.

Íme az eredmény:

Azok a szülők, akik kiskutyát vettek gyerekeiknek, az esetek felében korábban is kutyatartók voltak. Azok a szülők, akik nem vettek kutyát a gyerekeknek, kevés kivételtől eltekintve korábban sem tartottak kutyát.
Azok a gyerekek, akik kaptak kutyát, az állat érkezése előtt sokkal jobban viselkedtek, együttműködőbbek voltak, mint azok a gyerekek, akik nem kaptak kutyát. A kutyatartó családok az első egy hónapban több szabadidős programban vettek részt, mint azelőtt. Az első fél évben az újdonsült kis gazdikat sűrűbben látogatták barátaik, mint azokat a gyerekeket, akiknek nem voltak kedvenceik. A kutya 6 hónapos kora után azonban már nem volt észrevehető ez a különbség.
A gyerekek kutyához való ragaszkodása a vizsgált év folyamán egyre nőtt, amihez hozzájárult, hogy egyre több időt töltöttek kedvencükkel, viszont a család más tagjaival kevesebbet.

Összességében megállapítható, hogy a gyerekek kutyához fűződő erős kötődése pozitív hatással van a viselkedésükre. Ahhoz, hogy a gyerekek igazi gazdikká váljanak, ki kell, hogy alakuljon bennük a tudatos, felelősségteljes, kedvencük felé irányuló gondoskodás, ami az állattartáshoz nélkülözhetetlen.

Kölyök játszócsoportok

A kiskutya két-három hónapos korban tanulja meg a fajtársakkal és az emberrel való helyes viselkedés szabályait, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban lehetőségük nyíljon ezek elsajátítására.
A kölyköknek a játék során fejlődik izomzatuk és így szereznek tapasztalatot a különböző harcmódozatokról is. A játék segíti az emberrel való helyes viselkedési normák és az ideális kutya-gazda kapcsolat kialakulását, valamint fontos részét képezi tanulási folyamatoknak is.

Régebben az volt a szemlélet, hogy a kölyköt ne vigyük utcára, és ne érintkezzen más kutyákkal 3-4 hónapos koráig. Ma már ez nem teljesen igaz így.
Az állategészségügyi szempontok persze továbbra is nagyon fontosak. Ahhoz, hogy a kölyköket játszó csoportba vihessük, koruknak megfelelően rendelkezniük kell az alapvető védőoltásokkal, és féregteleníteni is kell őket. Az ezekről szóló igazolásokat a kutyaiskolákban minden esetben be kell mutatni a beiratkozásnál.

Kölyöktalálkozókat egyre több kutyaiskolában szerveznek a 6 és 16. hetes kor közötti kölyköknek. Lényege, hogy hasonló korú kölyökkutyák és gazdáik találkoznak szakember (kutyakiképző) jelenlétében. Célja, hogy a kölykök egymással és emberekkel való ideális kapcsolata kialakuljon, valamint a kölykök jelleme jó irányban fejlődjön.
Ebben a korban a nevelés abból áll, hogy a nemkívánatos viselkedésformákat megakadályozzuk. Ehhez fel kell ismerni a kölyök jelzéseit, és megfelelő módon kell rá reagálnunk. A kölykök ebben a korban nagyon fogékonyak, könnyen tanulnak. Ilyenkor még nem késő a helyes nevelési elveket elsajátítanunk. Többek között ebben is tudnak segíteni a kiképzők a gazdiknak.

Általában hetente egy alkalommal szerveznek találkozót a nagyjából egyforma korú és felépítésű kölyköknek. A foglalkozás időtartama egy, másfél óra. Egyszerre 6-8 kölyök és gazdája, valamint egy csoportvezető vesz részt a foglakozásokon.

A kutyaiskolákban megfelelő terep áll rendelkezésre a kölyöktalálkozókhoz. A programhoz különböző, már jól bevált készségfejlesztő játékokkal készülnek a szakemberek, amelyek rögtön felkeltik a kölyökkutyák érdeklődését. A kölykök szabadon játszhatnak, a találkozó légköre nagyon barátságos és nyitott. A kölyköket semmire sem kényszerítik, azt tehetik, amihez kedvük van. A gazdik is aktív résztvevői a programnak, segítik a kölykök játékát, irányt mutatnak nekik.
Az ilyen találkozók nem csak a kutyáknak, hanem a gazdiknak is kellemes és hasznos kikapcsolódást jelentenek. Miközben a kutyák önfeledten játszadoznak, a gazdik meg tudják beszélni aktuális "kutyás" problémáikat, megismerkedhetnek egymással.

A kutyáknak a későbbiekben is szükségük van arra, hogy találkozzanak fajtársaikkal. Ha a gazdik vagy főként kutyáik megszerették a találkozók hangulatát, a későbbiekben is lehetőség nyílik a kutyaiskolákban különböző csoportokhoz csatlakozni.

Kölyökfoglalkozásokra többek között a Top Mancs Kutyaiskolában (Budaörs) lehet jelentkezni.

Játék és mozgás a kölyökkel

Az első néhány hónapban a kölyökkutyának elég a természetes otthoni mozgás, ezen felüli mozgásra nincs szüksége.
A kölyökkutyát nem ajánlott kivinni az utcára, illetve más kutyákkal összeengedni, amíg nem kapta meg az alapozó oltásait.
Ha mégis összeengeded más kutyákkal, azok csak egészséges, oltott kutyák legyenek. Miután megkapta az oltásokat, várj még két hetet, amíg a védettség kialakul, és utána nyugodtan kiviheted a kutyát.

Nyakörv és póráz

Olyan nyakörvet válassz a kutyádnak, amiben kényelmesen érzi magát. Ma már lehet választani kifejezetten kölyköknek való különböző könnyű és állítható pórázok és nyakörvek közül.
Fokozatosan kell a nyakörvhöz és a pórázhoz szoktatni. Először csak néhány percig hagyd rajta, és minden nap egy kicsit tovább. Néhány hét alatt teljesen meg fogja szokni.
Néhány kutyafajta speciális hámot igényel, de a szaküzletekben ezekből is nagy választékot találhatsz.
A kiskutya nagyon nagy ütemben növekszik így hamarosan új, erősebb nyakörvet, és pórázt kell venni neki.
Ha sétálni viszed a kutyád, mindenképp pórázzal vidd. Ha a kutyád hamis inkább tegyél rá szájkosarat is. Egyes országokban ez kötelező is.
Egy jó tanács. A nyakörvre célszerű egy bilétát tenni, amelyen megtalálható a kutya neve, a gazda telefonszáma és címe.
Így ha esetleg elszalad vagy megszökik tőled, nagy valószínűséggel visszajuttatják hozzád.

Játssz a kutyáddal

A játék erősíti a kapcsolatodat a kutyáddal. Azonban vigyázz, hogy ne fajuljon el a játék, mert ha ez rögzül benne, később nagyobb korában ez problémákat okozhat.
Amíg játszol vele, ne tartsd pórázon, hagyd, hogy felszabadultan játsszon.
A kutyák szeretik a játéktárgyakat, mint a gyerekek, sőt szükségük is van arra, hogy saját birtokolható tárgyaik legyenek.
Soha ne engedd, hogy kavicsokkal játsszon, mert kitörhetnek a fogai. Lehet kapni kimondottan kutyáknak való játékot, amit nyugodtan rághat. Ezek általában olyan anyagból készülnek, melyek veszélytelenek az állatok számára. Némelyik sípol is, és a legkülönbözőbb formában kaphatók.

Hogyan kezdjük a kutya nevelését?

A megfelelő nevelésnek fontos szerepe van abban, hogy a gazdi és kutyája között boldog és jó kapcsolat alakulhasson ki. A nevelés segítségével a kutya megtanulja megérteni embertársa elvárásait, kívánságait, és képes lesz jobban alkalmazkodni környezetéhez. Másfelől minél jobban érti a gazda kutyája viselkedését, annál több örömét leli majd az állatban.


A kutya attól igazán jó társ az ember számára, mert hozzá hasonlóan társas lény. Egy kutya számára természetes, hogy falkában éljen, és kommunikáljon társaival. Gondot jelenthet viszont, ha a kutyáknak emberi értéket és tulajdonságokat tulajdonítunk, hiszen azért ők mégsem emberek.

Bár már régóta az ember megszelídített társa, a mai kutyáknak is szükségük van arra, hogy hasonló körülmények között éljenek, mint falkában élő őseik. Néhányuk természeténél fogva alázatosabb, mások inkább vezető szerepre törnek. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a kutya-ember kapcsolatban az állat megértse, hogy alacsonyabb rendű, mint az ember, vagy akár a gyerek. Ezt pedig megfelelő neveléssel értethetjük meg a kutyával.

A kutyák a falkában a hierarchiát egyszerű viselkedésmódokkal adják mások tudtára. Ilyen az a szabály, hogy mindig a legmagasabb rangú kutya eszik először, ő alszik a legjobb helyen, ha úgy kívánja. Ezeket a szabályokat az ember-kutya kapcsolatban is betarthatjuk. Legegyszerűbben úgy tartható meg a „falkavezér” pozíciója, ha a gazdi irányítja a közös játékokat, például a játék végén magánál tartja a játékszert.

A kutyák nem úgy kommunikálnak, mint az emberek. A kutyanyelv teljesen más, mint az emberi, és a gazdinak kell megpróbálni megérteni és megtanulni a kutyák nyelvét. Míg az emberek elsősorban szóban kommunikálnak, a kutyák a jelek, jelzések, testbeszéd útján. Hogy jó tanárok legyünk, először nekünk kell megtanulnunk a kutyák testbeszédét.

A kutyakiképzés alapjai

Minden gazdi azt szeretné, hogy kutyája engedelmes legyen. De mit is kell ehhez tennünk?
Először is tudatosan kell döntenünk a fajtaválasztás kérdésében. A nevelés szempontjából lényeges, hogy milyen fajtát választunk, hiszen az általános engedelmességi feladatokon túl lehetnek speciális igényeink is, például ha egy igazi házőrzőt szeretnénk.
A kutyák alapvetően nagyon okosak, gyorsan és szívesen tanulnak, örömmel végzik el a rájuk bízott feladatokat. Minden kutya megtanítható a leggyakrabban alkalmazott parancsszavak (ül, áll, fekszik, helyben marad, lábhoz) megértésére és azok teljesítésére, azonban vannak kifejezetten kiképzésre javasolt fajták.
Őket használják a rendőrségnél, tűzoltóságnál vagy ők segítenek a katasztrófa sújtotta területeken a mentésben.
Ilyen fajta a német juhászkutya, a dobermann, a boxer, az airedale terrier, az óriás schnauzer vagy éppen a rottweiler. Ezeket a fajtákat az intelligencián túl a kiváló állóképesség, a bátorság, a mozgékonyság és a masszív testalkat jellemzi. Ezek a tulajdonságok a munkakutyáknál nélkülözhetetlenek. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy rendőrkutyának olykor több bűnözővel is fel kell venni a harcot. A munkakutyákat - bármely területen dolgoznak is - speciális képzésnek vetik alá.
Házi kedvenceinknek azonban elegendő, hogy az alapvető engedelmességi feladatokat megtanulják.

A kiképzés, nevelés alapja a szeretet. Ha szeretjük a kutyát, és miért ne szeretnénk, hiszen azért vagyunk gazdik, akkor nagyon sok mindent el tudunk érni. Másik fontos dolog a következetesség és a jutalmazás.
A fajtaválasztás utáni következő lépés az egyed kiválasztása. Ez azért fontos, mert egy alomban is nagyon különféle jellemű egyedek lehetnek, amelyek más-más feladatra lehetnek alkalmasak. A kölyök életének első 12 hetében sok minden eldől. Kiderül, hogyan tud közösségi viszonyokat kialakítani a testvérekkel, milyen lesz az emberhez fűződő kapcsolata, melyeket a jó és a rossz tapasztalatai alapján él meg. Ezt az időszakot nevezik korai szocializációnak, és általában ilyenkor kerülnek új gazdihoz is.

Kutatók kimutatták, hogy a korai szocializálódás időszakában szerzett élmények, tapasztalatok a kutya későbbi életére is kihatnak. Ha például az emberi közelséget ebben az időszakban nélkülöznie kellett a kölyöknek, vagy esetleg bántalmazták, az a kutyának behozhatatlan hátrányt jelenthet.
A legfontosabb jellembeli tulajdonságok a kutya életének 4-16. hete között alakulnak ki, ezért a tenyésztőnek döntő a szerepe.

Munkakutyának ne válasszunk félénk, visszahúzódó kölyköt. Ideális esetben az alom kiegyenlített.
A kiválasztott kölyök legyen mozgékony, de ne túl élénk, érdeklődő tekintetű. Ha például csettintünk egyet, akkor szaladjon hozzánk, érdeklődve figyeljen, és ne húzódjon be egy sarokba.
Másik fontos kérdés a kutya neme. A kanok keményebbnek mondhatók, néha keményebb kéz kell hozzájuk, mint a szukákhoz. A szukák könnyebben taníthatók, simulékonyabbak és kevésbé bonyolódnak hatalmi harcokba. Ennél a kérdésnél nagyon fontos a gazda egyénisége is. Van, akihez egy szuka és van, akihez egy kan kutya illik jobban.
Ha kiválasztottuk a kutyát, és lehetőség van rá, az 5. héttől látogassuk a tenyésztőnél, és játszunk vele. Ennek nagy hasznát vesszük, ha majd a 8. hét körül hazavisszük és már kedves ismerősként tekint ránk.

Az alábbiakban az engedelmesség alapját képező parancsszavakat és azok betanítását ismertetjük.
Első feladatunk a névhez szoktatás lesz. Rövid, jól érthető, lehetőleg az első szótagban kemény hangzású hívónevet válasszunk. Ha a kutyához szólunk, mindig kezdjük a nevével, így nagyon hamar megtanulja azt. Eleinte ha a kutya reagál a nevére, jutalmazzuk meg. Ez később már elmaradhat.
A behívást a kutya nevének kimondása után a "hozzám" parancsszóval gyakoroljuk. Ha szabadban nagyobb távolságokra megy el tőlünk a kutyánk, célszerű síp vagy füttyjelet alkalmazni a behívásra. Ezt kézjellel is kiegészíthetjük.
A hallott füttyjelre (ami legyen mindig ugyanaz) a kutya felfigyel. Ilyenkor kiáltsuk, hogy "hozzám" és használjunk kézjelet is. Jó módszer, ha ilyenkor elfutunk, hiszen akkor majdnem biztos, hogy a kutyánk utánunk fut. Mindig jutalmazzuk meg, ha visszajön. Később már az ismert füttyjelre is hozzánk fog jönni.

A "helyedre" vezényszóval kutyánkat a biztonságot és védelmet nyújtó házába, vagy a helyére tudjuk küldeni. Erre sokszor szükségünk lesz.
Akkor csináljuk ügyesen, ha a kutya rájön arra, hogy az a bizonyos hely csak az övé, ott nem zavarják. Figyeljünk arra, hogy a helyén soha se szidalmazzuk, csak pozitív behatások érjék, hogy szeressen ott lenni. A helyhez szoktatást úgy is elkezdhetjük, hogy oda tesszük az ételét, italát vagy a játékait. Bármivel oda csalogathatjuk a kutyát amit szeret, de ne erőszakoskodjunk vele. A helyhez szoktatás alatt következetesen a "helyedre" vezényszót használjuk.

A parancsra ültetés az egyik legfőbb alapgyakorlat. Ennek hiányában nem kezdhetjük el a kiképzést. A jobb kezünkben tartott pórázt felhúzzuk és bal kezünkkel a kutya farát lenyomjuk. Közben az "ülj" parancsszót mondjuk, majd simogatással dicsérjük.
Hasonlóan fontos a "feküdj" parancs is. A növendék kutyákat úgy taníthatjuk meg erre, hogy először leültetjük, majd bal kezünkkel a marjánál lenyomjuk és elülső lábait kihúzzuk, így kedvencünk feküdni kényszerül. Természetesen a "feküdj" vezényszót használjuk a művelet alatt.
Az állításnak az engedelmességi vizsgán és a kiállításokon túl hasznát vehetjük még akkor is, ha például fésülni vagy fürdetni akarjuk kedvencünket.
Legyen a kiindulás az ülő testhelyzet. Jobb kézzel a pórázt előre húzzuk, bal kézzel a hasa alá nyúlunk és megemeljük, hogy felálljon. Az "állj" parancsszót használjuk.
A helyben maradást bármilyen testhelyzetben taníthatjuk. Például ha fekszik a kutya, távolodjunk el tőle először csak pár lépésre, és közben mondjuk, hogy "ott maradsz". Ha fel akar állni, ismételjük a vezényszót. Idővel egyre nagyobb távolságokra mehetünk a kutyától. Amikor közeledünk felé, baloldalról kerüljük meg, ültessük fel és dicsérjük meg.

Kutyás berkekben ki ne hallott volna már az apportról. Mit is jelent ez valójában? Az apport francia szó, azt jelenti elhozni. Bármilyen tárgyra használhatjuk, amit kedvencünk majd visszahoz nekünk, de többféle méretben lehet kapni speciális apportfákat is.
Az apportírozásnak fontos szerepe van, hiszen az apportkézségtől függ, hogy egy kutya jó nyomkövető lesz e vagy sem. A kutyák nagyon szívesen játszanak, és ösztönösen szaladnak a mozgásban lévő tárgyak, személyek után. Ezt használhatjuk ki, amikor labdát, botot dobálunk neki és ő nagy örömmel fut, és keresi ezeket a tárgyakat. Mindig a kutya méretéhez megfelelő nagyságú apporttárgyat használjunk. Először gurítsuk el az állattól nem túl messze és menjünk mi is utána, tehát mutassuk meg az állatnak, hogy mit kell majd csinálnia. Később nagyobb távolságokra is dobhatjuk a labdát, vagy egyéb tárgyat, és közben mondjuk az "apport" "hozd" parancsszavakat. A sikert mindig jutalmazzuk!

Minden parancstanításra igaz, hogy csak addig gyakoroljunk a kutyával, amíg azt szívesen teszi. Ne legyünk türelmetlenek, és ne várjunk csodákat sem.
Nincs buta kutya, csak könnyebben és nehezebben tanítható. Ne adjuk fel a tanítást és semmiképpen se haragudjunk kedvencünkre, ha nem olyan gyorsan tanul, mint ahogy mi azt szeretnénk. Ha problémák adódnak és bizonytalanok vagyunk, vagy nem érzünk kedvet a tanításhoz, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A kiképzőknek többféle módszer áll rendelkezésükre, és tapasztalataik alapján ki tudják választani a kutyánknak a legmegfelelőbbet. Lehetőség nyílik bentlakásos kiképzésre, és elmehetünk kedvencünkkel kutyaiskolába is. Ez azért is ajánlatos, mert kutyánk játszótársakra talál, mi meg a többi gazdival megbeszélhetjük aktuális "kutyás problémáinkat".

Ne feledjük, hogy szeretettel, odafigyeléssel és türelemmel elérhetjük, hogy kutyánk engedelmes társunkká váljon. És ami a legfontosabb, ez teljesen természetes lesz neki!

Jutalmazással tanítsd a kutyád!

A boldog, kiegyensúlyozott és a családhoz alkalmazkodó kutya nevelésének alapja, hogy megfontolt, gondos nevelésben részesítsük kölyökkorától kezdődően. A nevelésnek sok módja van, de a legjobb, a kutya és a gazda számára is a legtöbb örömet adó módszer a pozitív megerősítésen és a megfelelő viselkedés megjutalmazásán alapul.


Hogy tanulnak a kutyák?

Ahhoz, hogy jól tudd nevelni a kutyád, meg kell értened, hogyan tanul. A kutyák világában a tanulás új viselkedésmódok kipróbálásából, és azok következményeinek és eredményeinek megfigyeléséből áll. Ha a viselkedést jutalmazás követi, akkor a kutya megismétli azt. Ha például a kutya ételt kér az asztalnál, és kap is néhány falatot, akkor máskor is megpróbálja ezt. Ha nem kap semmit, nem viselkedik így többet.

A hatékony nevelésnek ugyanezen elv alapján kell működni. Össze kell kapcsolnunk az elvárásainkat (mit csináljon a kutya), a motivációt (miért jó a kutyának, ha úgy viselkedik) és az időzítést (mikor jutalmazzunk).

"Csörgős" tanítás

A csörgős tanítás a pozitív megerősítés alapjaira épül. Ehhez szükséged van egy kis műanyag dobozra, melybe egy darab fémet teszel, így az csörög, amikor megrázod. Az első és legfontosabb lépés a tanításban, hogy kitaláld, mi ösztönzi a kutyát. A legtöbb kutyánál a fő motivációs erő egy általuk kedvelt eledel, vagy a játék. Ezt az ösztönző célt kapcsolatba kell hozni a csörgő hanggal, így jelezve a kutyának, hogy amit csinált, az jó, így jutalmat kap. Ezért először is a csörgő hangot kell összekapcsolni egy általad kívánt viselkedéssel. A módszer egyszerű példája, hogyan taníthatod meg a kutyádat parancsra leülni.
-Tartsd a csörgős dobozt a kezedben, és várd meg, amíg a kutya magától leül. Ne légy türelmetlen, ne adj neki parancsot, csak várd meg, míg magától leül.
-Amint a kutya fara leér a földre, csörgesd meg a dobozt és adj neki egy jutalomfalatot.
-Néhányszor ismételd ezt meg rövid időn belül, lehetőleg több helyen.
-Ezután amint a kutya fara leér a földre, mondd azt, hogy „ül”. Továbbra is csörgesd a dobozt és jutalmazd a kutyát. Most a kutyád megtanulja, hogy az „ül azt jelenti, hogy leteszi a farát a földre, hiszen csak akkor hallja ezt a szót, ha leül.
-Ha már elégszer elismételték ezt a mozgássorozatot (összesen kb. 40-80 alkalommal), akkor kérd a kutyát, hogy üljön le. Ha megteszi, csörgesd a dobozt és jutalmazd meg az állatot. Csak akkor add ki az ül utasítást, ha úgy gondolod, hogy a kutya képes lesz engedelmeskedni.
-Most már a kutya tudja, hogy mit jelent az „ül” szó, nincs szükség többé a dobozkára, de néha még ilyenkor is jutalmazd, ha engedelmeskedik neked.
-Mindig használj pozitív megerősítést

A csörgős módszer csak egyike a sok nevelési lehetőségnek. Bármilyen más módszert használsz is, annak a pozitív megerősítésre kell épülnie.
Összefoglalva, próbáld meg a kutyát minden pozitív és kívánatos viselkedésért megjutalmazni, és hagyd figyelmen kívül a negatív, nem megengedett viselkedést. A gyakorlatban persze nem mindig könnyű ezt betartani. A kutya például nem ugrálhat fel a vendégekre üdvözlésként, de egy ilyen lelkes fogadtatást nehéz nem észrevenni. Ilyenkor célszerű a kutyát valamire felszólítani, így abbahagyja a helytelen viselkedést, az engedelmességéért pedig megjutalmazható. Így az állat megtanulja, hogy jobb, ha a vendégre ugrálás helyett inkább leül.

Engedelmességi vizsga

Természetesen az első és legfontosabb, hogy kutyánk minden körülmények között szót fogadjon és engedelmeskedjen nekünk. Ha viszont erről igazolást is szeretnénk kapni, akkor egy hivatalos, szigorúan ellenőrzött vizsgát kell kedvencünkkel letenni.
Hangsúlyozzuk azonban, hogy vizsga nélkül is lehet tökéletesen engedelmes kutyánk, és az eredményesen letett vizsga sem jelenti azt, hogy kutyánk ezentúl mindig szófogadó lesz. A folyamatos gyakorlás - akár séta közben is - elengedhetetlen.

A szabályzat szerint engedelmességi vizsgát csak az egy évet betöltött kutya tehet. Fontos, hogy az engedelmességi vizsga nem minősül munkavizsgának, bármilyen fajtájú eb leteheti.
Az engedelmességi vizsga tulajdonképpen egy megerősítést ad a gazdinak, hogy igen is kedvence elsajátította az engedelmességhez szükséges feladatokat, és bármilyen körülmény között végre is hajtja azokat. A fegyelmezettség hasznát pedig a hétköznapi életben fogjuk majd igazán értékelni.

Az engedelmességi vizsga két részből és 7 feladatból áll. Az első részben 6 feladatot kell a résztvevőknek teljesíteni, a másodikban pedig csak egyet. A feladatokra összesen 100 pont adható, ami úgy adódik össze, hogy az első rész 6 feladatára kapható 75 pont és a második rész feladatára pedig összesen 25 pont. Az első rész feladatai a következők:

* Közömbösség 5 pont
* Pórázon vezetés 20 pont
* Szabadon követés 10 pont
* Behívás 10 pont
* Apportkészség 20 pont
* Helyben maradás 10 pont

A második rész egyetlen feladata a védőkészség (25 pont) próbája.

A közömbösség valójában nem egy feladat, ilyenkor a bíró megfigyeli a kutya reakcióit az eseményekre. A vizsga elején a bíró nézi a kutya fegyelmezettségét, miközben átvizsgálja a kutya fogazatát, kanoknál a heréket, majd végig simítja a testét.
A pórázon vezetés a "lábhoz" vezényszóval történik. A kutyának a gazdi bal lába mellett kell haladnia. Fontos, hogy a gazda ne rángassa és húzza a pórázt, hanem lazán tartsa. Megálláskor a kutyának a gazda bal lába mellett kell leülnie. A bíró utasítására a kutyával "jobbra vagy balra át"-ot, illetve "hátraarc"-ot kell csinálni.
A szabadon követés gyakorlatilag megegyezik a pórázon vezetéssel, csak természetesen póráz nélkül.
Behíváskor a kutyát lefektetjük és eltávolodunk tőle körülbelül 10 méterre és a "hozzám" vezényszóval behívjuk. A kutyának azonnal a gazdához kell futnia és szemben vele leülnie.
Az apportkézség vizsgálatánál a kutya a gazda bal lába mellett ül. A gazda eldobja az apportot és amikor az földet ért, indulhat érte a kutya. Ha a kutya visszahozta, nem játszhat vele, hanem a gazda előtt ülve a szájában kell tartania azt. Ez után a gazda elveszi az apporttárgyat, és a kutya jobbról megkerüli a gazdit és leül a bal oldalán.
Helyben maradáskor a gazda kiadja a parancsot "marad, ott" és körülbelül 20 méterre eltávolodik a leültetett kutyától, amelynek az adott helyen kell maradnia, ameddig a bíró utasítást nem ad a gazdának, hogy a kutyához mehet.

A vizsga végén a védő illetve fogáskézséget pontozzák. Ilyenkor egy "csibész" előugrik rejtekhelyéről és ingerli a kutyát. A kutya fajtájától függően különbözőképpen reagál erre.
A kutyáknak támadniuk, ugatniuk kell a csibészre, de az őrző-védő fajtáknak a kart is erőteljesen meg kell fogniuk. Mivel általában több kutya vizsgázik egyszerre, ezért mindenkit megvárnak, amíg végeznek a feladatokkal, és csak ezután hirdetnek eredményt.

Az engedelmességi vizsgák időpontjáról és helyszínéről a kutyaiskoláknál kell érdeklődni.

A szabadban élő kutya ápolása

A kis belső tér miatt és egyéb okokból sokan a szabadban tartják kutyájukat. Azokon a helyeken, ahol különösen zord a tél, fokozottan óvnunk kell kedvenceinket. Annak ellenére, hogy a kutya a szabadban él, meg kell akadályozni, hogy elbóklásszon. Erre kíváló megoldást biztosít egy jól megépített biztonságos kerítés.

Kutyaházak

Télen különösen fontos, hogy a kutyának legyen egy kényelmes búvóhelye, ahol megszáradhat, átmelegedhet, illetve elbújhat a hó és a fagyos szél elől. Egy takarókkal, vagy szalmával kibélelt, kutyaház kiválóan megfelel erre a célra. Fontos, hogy a kutyaház bejárata ne legyen széliránnyal szemben. Néhányan be is fűtik az ólat, ennek kivitelezése azonban szakszerűen kell, hogy történjen. Elektromos fűtőtestek, illetve hősugárzók nem ajánlottak erre a célra. A kíváncsi kutyák ugyanis elrághatják az elektromos vezetéket, ami balesetveszélyes.

A kutyaház bélését időről időre cserélni kell. A szalma gyakran sáros lesz, a takarók pedig nedvesek maradnak. Ezek súlyos bőr és légzési problémákat okozhatnak.

Szőrápolás

A szabadban tartott kutyák szőre is ápolást igényel, ami elsősorban a szőr rendszeres kikefélést jelenti. A rövidszőrű kutyákat nem ajánlatos kizárólag a szabadban tartani, hiszen szőrük nem nyújt megfelelő védelmet a hideg ellen. A hosszú tömött, sűrű bunda azonban kitűnő szigetelést nyújt az állatoknak.

Táplálás

A szabadban tartott kutyáknak, a hideg miatt, télen több energiára van szükségük.
Ilyenkor energia kiegészítést kell adnunk állatainknak, amit kiváló minőségű (magas energiatartalmú) táppal vagy a táp mennyiségének növelésével érhetünk el.
A víz szintén nagyon fontos az állat számára. A hó és jég nem helyettesíthetik a friss vizet. Télen, a gondos gazdinak a vizet gyakran ellenőriznie kell, hogy nem fagyott-e meg.

Egészség

A téli időszakban az állatok fogékonyabbak egyes betegségek iránt. Állatainkat folyamatosan figyeljük, hogy ha megbetegszik hamar cselekedhessünk.
Fagyási sérülések például gyakorta előfordulnak a téli időszakban, különösen az elhagyott, gazdátlan állatoknál.
Leggyakrabban a fül- és a farokvégek illetve a talpak fagynak el. A só és más hó- és jégolvasztásra alkalmazott vegyszerek szintén károsak lehetnek az állatoknak. Ezek az anyagok egyrészt a állatok talpát marják ki, másrészt a szervezetükbe jutva pedig gyomor- és nyelőcső elváltozásokat okozhatnak.
A tartós hidegnek kitett állatoknál a kóros kihűlés veszélye is fennáll.
A fagyálló folyadékot távol kell tartani a kutyáktól, mert édes íze miatt előszeretettel isszák meg, ami mérgező számukra.

Téli veszélyek

A télen is kint tartott házi kedvenceket különösen nagy figyelemmel kell ellátnunk. Nagyon fontos, hogy száraz, meleg kuckót biztosítsunk nekik, hiszen ennek hiányában egészségügyi problémák jelentkezhetnek a hideg időjárás következményeként.
Egy felelős állattartónak mondani sem kell, hogy a kutya- és macskaházat szalmával, vagy valamilyen jó szigetelőképességű anyaggal bélelje ki, és a bejárathoz erősítsen valamilyen szélfogó anyagot. Ezek a gondoskodó műveletek sokszor az állat életét menthetik meg. Ilyenkor láthatja a gazdi, hogy milyen fontos a kedvenc méretéhez megfelelő háznagyság, hiszen ha az arány ideális, az állat teljesen be tudja "fűteni" éjszakára a fekhelyét. Nem kell tehát aggódnunk! Ha kedvencünknek megfelelő felépítésű a bundája és a tartási körülmények is megfelelőek, remekül érzi majd magát a helyén, még akkor is, ha kemény fagyok vannak.
Más a helyzet, ha az állat valamilyen betegségben szenved. Hideg időben gyakorta fordul elő meghűlés, mely a felső légutak hurutjában nyilvánul meg, és általában lázzal is jár.
Ilyenkor a meleg a gyógyulás szempontjából kulcsfontosságú lehet, ezért ha megoldható, akkor fűtött helyen - akár a garázs is megfelelő - helyezzük el az állatot, amíg fel nem épül.

Hideg időben a kedvencek helyes táplálására is oda kell figyelni. Ilyenkor a testhőmérsékletük fenntartásához több energiára van szükségük, ezért több, vagy magasabb energiatartalmú kutyatáppal etessük kedvenceinket. Ha házi kosztot kapnak, akkor pedig próbáljunk a megszokottnál táplálóbb, mennyiségileg is több eledelt adni az állatoknak.
A kertben tartott házi kedvenceknél arról sem szabad megfeledkezni, hogy télen az állatok vize hamar megfagy. Sűrűn ellenőrizzük, és ha kell, cseréljük!

Hideg, havas időben nem árt, ha kedvencünket időnként átvizsgáljuk. Kiemelten figyeljünk a tappancsokra. A kutya tappancsa nem szereti a sót! Sajnos még napjainkban is igen elterjedt fagyás- és csúszásgátló a só. Téli latyakos időszakban sokszor láthatunk sántító, talpukat nyalogató kutyákat az utcán. Ennek oka, hogy a só kimarja a kutyák érzékeny talppárnájának bőrét, amely kisebesedve, kirepedezve komoly fájdalmakat okozhat az állatnak.
A kerten belül, ha lehetséges, használjunk homokot a csúszás megakadályozására, de ha kénytelenek vagyunk kivinni az állatot az utcára kenjük be a talpát valamilyen védőkrémmel. Ilyen krémet az állatpatikákban lehet kapni, de a vazelin is megteszi. Ha hazaértünk, langyos vizes ruhával töröljük át a lábakat és az alhasi tájékot, amelyekkel érintkezett a hólé.

A zord hidegben főleg a felelőtlen gazdák által eltaszított kóbor kutyák, de néha a hosszabb időre elszökött, vagy mostoha körülmények között tartott kedvencek is különböző fokú fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
A túlságosan hideg, nedves és szeles időben az állati szervezet hőszabályozása felborulhat. Ilyenkor az állat hőleadása olyan mértékű lehet, hogy bekövetkezhet a test általános lehűlése.
Ennek jeleként az állat testének belső hőmérséklete lecsökken, ami az életjelenségek csökkenésével, extrém esetekben pedig a megszűnésükkel járhat.
A hideg idő helyi kedvezőtlen hatása leggyakrabban a nagy hőveszteségnek kitett, kiálló testrészek (orr, fül, farok) fagyását okozza.
A hidegnek kitett testrészekben először a vérkeringés lelassul, a bőr kipirul, szederjessé válik, majd enyhén megduzzad, ezt nevezik elsőfokú fagyási sérülésnek. Ha a duzzanat növekszik és a bőrön savóval telt hólyagok keletkeznek, akkor beszélünk másodfokú fagyásról. A fagyás legsúlyosabb formájánál, a harmadfokú fagyási sérülésnél az érintett bőrfelület elüszkösödik és elhal. Nagyon fontos, hogy a fagyott testrészt nem szabad hirtelen felmelegíteni! Elsőfokú fagyásnál, amennyiben hólyagok még nincsenek(!), elsősegély céljából puha ruhával enyhén dörzsöljük a bőrfelületet. Fagyási sérülésnél minden esetben mielőbb forduljunk állatorvoshoz.

Télen nemcsak a hideg idő veszélyeztetheti kedvenceinket. Nagyon óvatosan kell bánnunk például a fagyálló folyadékkal is. A fagyálló folyadék (amely etilén-glikolt tartalmaz) nem körültekintő cseréjekor kedvenceink hozzájuthatnak ehhez az édeskés ízű, mérgező folyadékhoz. Bár a macskák érzékenyebben reagálnak az etilén-glikol mérgezésre, mint a kutyák, mindkét fajnál súlyos tünetek jelentkezhetnek, és akár elhullás is bekövetkezhet.
A mérgezés tünetei az elfogyasztott mennyiségtől függően már 1-2 órán belül jelentkezhetnek. A nyálzás, hányás, bágyadtság, dülöngélés, tudatzavar, majd pedig a súlyos vesekárosodás mind a mérgezés velejárói lehetnek.
Mint minden mérgezésnél, az etilén-glikol mérgezésnél is nagyon fontos a korai felismerés. Ahogy észrevesszük, vagy gyanítjuk, hogy kedvencünk fagyálló folyadékot ivott, mielőbb forduljunk állatorvoshoz, aki a megfelelő ellenszer alkalmazásával idejében végzett beavatkozás esetén megmentheti állatunkat.

Kutyahideg ellen kutyacipő

Készítsünk kedvencünknek öltözéket a hideg télre
A közterületeket télen a síkosság ellen vegyszerrel védik, erre a világszerte is alkalmazott NaCl és CaCl keverékeket alkalmazzák, kedvező olvasztóhatásuk és viszonylagos olcsóságuk miatt. Ez nemcsak környezetvédelmi és korróziós szempontból támadható eljárás, de a kedvencként tartott állatok testi épségét is veszélyezteti.

Ha leesik az első hó
A kutyák alapvetően szeretik a havat.
A hulló hóban önfeledten játszanak. A közterületen sétáltatott kedvencek lábait télen, a sózás miatt gyakran sebek és marások szegélyezik. Amíg nincs alternatíva, addig a sószórást, mint a jeges időszakban egy szükséges rosszat át kell vészelnünk nekünk, és kedvencünknek is.

Kutyapantalló, kutyapulóver
A kereskedelmi forgalomban (az állatos üzletekben) is kapható számos fazonnyi kutyaruha és kutyacipő, de házi módszerrel is sikeresen elkészíthetőek az állatvédelmi öltözékek. Elsődleges szempont a trendi viselet mellett a tappancsok és a fázós kutyatest védelme.

1. kutyaruha: még használható ruhaanyagot (pamutot pl.) vagy vízhatlan orkánt méretre szabunk, majd összevarrjuk belebújós vagy gombos öltözékké. Készíthetünk külön csak hideg időszakban védő pulóvert és külön eső - jég - hó ellen használható ruhácskát is. A fazonnak és a mintának csak a képzelet szab határt.

2. kutyapantalló: használható alapanyag lehet gumi, nejlonbélés, bőr, vászon. A kutya lábára méretezett cipőt szoríthatja fűző vagy csat is. Lényeges, hogy vízálló legyen és a só se tudjon behatolni rajta. Ha a munkálatokban elakadtunk, kikérhetjük a helyi cipészmester segítő véleményét is.

Ha kedvencünket az utcai sózástól vagy a téli hidegtől ilyenformán védeni tudjuk, akkor bátran elmondhatjuk, hogy gondos gazdaként jó állattartók vagyunk, hiszen megakadályoztuk kedvencünk sérüléseinek kialakulását. Az sem mellékes, hogy a kutya is nagyobb örömmel vág neki lábvédővel a közterületnek, hiszen gazdája révén biztonságban érezheti magát.

A kutyák környezete és ingóságai

A környezet változatossága a lakásban tartott kutyánál csak azzal növelhető, hogy több időt töltünk vele együtt. A sétáltatásnál próbáljunk kialakítani több útvonalat is, amit váltogatni lehet. Nem elég az, ha a legközelebbi kutyasétáltóig (ne adj`isten a ház elé) öt percre levisszük kedvencünket. Próbáljunk olyan helyre járni, ahol más kutyák is vannak, így könnyedén randizhatnak. Hétvégenként vigyük el hosszú sétákra, új helyekre. Ha szeret úszni, akkor nyáron víz mellé is vihetjük.
Ha kutyánk jól nevelt, felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy bírna-e jól viselkedni a munkahelyünkön. Sokan nem is gondolnák, hogy kutyájukat elvihetik magukkal dolgozni, pedig megér egy próbálkozást a főnöknél. Ha a kutya kezes, biztos, hogy nem lesz gond, sőt feldobhatja akár a munkahelyi légkört is.
A kutyák legjobban egy társnak örülnek, már akkor, ha a két egyéniség nem összeférhetetlen. Ha van egy másik kutya, akivel együtt lehet "randalírozni", értem ezalatt a játékot, a kergetőzést és a közös csíntalanságokat, annál nincs jobb mozgatóerő. A lakásban tartott kutyáknál ez különösen sokat jelent. Ott kell hagynunk őket egész nap egyedül. Ha van egy társ, akkor némileg érdekesebbé tehető az életük. Ez persze hely kérdése is, de ha van rá lehetőség érdemes élni vele. Egy vagy két kutyánál ugyanúgy le kell menni sétálni, az eleségért ugyanúgy el kell menni a boltba és ugyanúgy el kell menni az állatorvoshoz. A költségek sem emelkednek vészesen.
A játékszerekről elöljáróban annyit, hogy nem helyettesítik a gazdit. A darab faágtól kezdődően számtalan rágnivalóval találkozhatunk. A műanyag játékok biztonságosabbak, mint a szálkás fadarab, valamint kifejezetten úgy vannak kiképezve, hogy a kutya ínyét maszírozzák és a rágóizmokat megfelelően mozgassák. Az ehető rágcsálnivalókból is rengeteg kapható ma már, ezért remélhetőleg senkiben sem merül fel az, hogy pl. csokoládéval etesse kutyáját. Válasszunk inkább olyan jutalomfalatokat, amelyekben az összetevők megfelelő arányban vannak és a kutya egészségét szolgálják.

A farkaskarom eltávolítása

A kutya hátulsó lábainak belső oldalán található csökevényes ujjat hívják farkaskaromnak, amely előfordulhat kettes vagy hármas (ún. fürtös) elrendezésben is. Ezeknek a csökevényes ujjaknak semmilyen szerepük nincs az állat életében, sőt inkább gátolják a mozgásban, hiszen bárhova beakadhatnak. A farkaskarom nem kívánatos, könnyen sérüléseket okozhat kedvencünknek. Kivételt képez a briard fajta, melynél viszont a kettős farkaskarom a fajtajelleg része.

A szerencsésebb kutyák farkaskarom nélkül születnek, azonban a többségnél megtalálhatóak. Egyes fajtáknál halmozottan fordulhatnak elő, másoknál ritkaságnak számít, ha a kölykök farkaskarommal születnek.

A meghagyott farkaskarmon a karom nem tud kopni, ezért gyakran túlnő, befúródik a bőrbe, ahol sérülést, gyulladást, végül sántaságot is okozhat. Futás, játék közben is beleakadhat növényekbe, kerítésbe, ezáltal le is szakadhat, amely ijesztő mennyiségű vérvesztéssel is járhat.
Ezért javasolható, hogy még az állat újszülött korában szakszerűen állatorvos távolítsa el ezt a nemkívánatos "kinövést".
A beavatkozás ideális időpontja az állat 4-5 napos kora. Ilyenkor szinte minimális beavatkozással, az állat számára a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva vehetjük elejét a későbbi problémáknak.
Az állatorvos egy tompa végű ollóval a bőr alatt 1-2 mm-rel lecsípi a farkaskarmot. A seb legtöbbször gyorsan, szövődménymentesen gyógyul.

A műveletet természetesen az állat idősebb korában is el lehet végezni, azonban az eljárás akkor már nehézkesebb. Érzéstelenítést követően történik a beavatkozás, amely után természetszerűen nagyobb seb marad, mint az újszülött korban elvégzett farkaskarom eltávolítás után.

Sokszor csak akkor kerül sor a farkaskarom eltávolítására, amikor valamilyen baleset következtében a karom már félig leszakadt. Ezt megelőzendő minden gazda, aki úgy vesz magához kölyökkutyát, hogy farkaskarma van, minél fiatalabb korban végeztesse el ezt az apró beavatkozást!

Vannak olyan kotorék fajták, melyeknél az elülső lábon növő csökevényes első ujj is eltávolításra kerül, mert ezek akadályozhatják az állatot a mozgás, a vadászat során. Ezt a beavatkozást is az állatok pár napos korában célszerű elvégezni.
Sok tenyésztő maga végzi a csökevényes ujjak eltávolítását, de az esetleges komplikációk miatt (vérzés) okosabb, ha minden esetben állatorvosra bízzuk ezt a műveletet!
Ha már idősebb a kutyánk és meg szeretnénk kímélni a farkaskarom levételétől, akkor rendszeresen vágjuk rajta a karmot, és időnként ellenőrizzük, hogy n


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!