BejelentésAndrea oldala
Az élet végtelenül leegyszerűsödik, ha kéred és elfogadod a segítséget hozzá.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
A színek hatása a lakásban:

A lakás festésénél érdemes odafigyelnünk arra,hogy melyik helyiségben milyen színűre festjük a falakat. Minden szín más és más hatással van ránk.

Sárga
A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, egyéb kiegészítők) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.

Felkelti és fenntartja a figyelmet. Feldobja a hangulatot, de néha idegesítő is lehet. A napra, a napsütésre, a boldogságra emlékeztet, a nyári felhőtlen pihenés érzését idézi, s ezáltal a téli borongós időben is jókedvvel és a kreativitással tölt fel. A citromsárga az értelem és az élettapasztalat egésze. A sárga szín emellett erősíti a gondolkodást és az immunrendszert.

Narancs
A sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A stimulálótól egészen az idegesítőig terjed hatása. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása.
Étvágyfokozó hatású, így konyhában nem ajánlott.

Vörös
Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt de fojtogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl.: függönyök, asztalterítők, párnák, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze. Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörös különleges "szilárd" hatást kölcsönöz a falnak.

Ez a szín az egyik legalacsonyabb vibrációt keltő szín, éppen emiatt felfrissít bennünket. Ez a vibráció jót tesz a közérzetünknek, stimuláló, melegítő, felvidító, felvillanyozó hatása van. Erős szín, amely a vérnyomást és pulzust egyaránt növeli. Energiát, intimitást, szenvedélyt és szexualitást sugároz.

Barna
Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga - narancs - arany - okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak meggondolatlan alkalmazása azonban komorságot sugároz.

Egy föld szín, ami a földi és a materialista gondolkodás felé irányít bennünket. Konzervatívitást sugároz.

Zöld
A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el az a kék és sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.

A természet egyik leggyakoribb színe, amely egy fűre, fára, bokrokra, emlékeztet. Mindenképpen nyugalmat és békét áraszt. A zöld szín befolyásolja a vér hőmérsékletét és a vérmérsékletet. Segít az új információk megértésében, megnyugtat.

Kék
Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. A gondolkodás, a koncentráció színe. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítőleg, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhákban csak nagyon megfontoltan alkalmazzuk.

Ez a szín az eget, a tenger vizét idézi fel, békét, nyugalmat, stabilitást sugároz. Egyes árnyalatai, kifejezetten nyugtató, alvást elősegítő hatásúak. A kékre festett szoba alkalmas a relaxációra, kevéssé vágykeltő.
Étvágycsökkentő hatású, konyhába nem ajánlott.

Lila
A lila a vörös és a kék házasságából született. Karakteres jellege miatt csínján kell bánnunk vele. Ne alkalmazzuk domináns színként! Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére, más színekkel együtt érvényesül tökéletesen. Lágyabb, pasztelesebb árnyalatait más színek kiegészítőjeként használhatjuk.

Szürke
Viszonylag kellemes szín. A valóban " semleges szürke" önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ehhez a színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürkét kapunk, mely a bútor komplementerének hangulatát tükrözi. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek legjobban.

Néhány ötlet képekben:

Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!