BejelentésAndrea oldala
Az élet végtelenül leegyszerűsödik, ha kéred és elfogadod a segítséget hozzá.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Fűszerkert

Szerencsések vagyunk,mert családi házban élünk, így tudtunk egy szép nagy fűszernövény-sziklakertet készíteni.

A természetes dolgok hívei vagyunk a párommal, imádjuk a friss fűszereket. Még nincs mindenféle,amit szeretnénk, de folyamatosan gyarapodik a "készletünk".

Itt azokról olvashatsz, amik már nekünk is vannak, szépen növekednek, bokrosodnak, hamarosan kinövik a sziklakertet.


Metélőhagyma (Snidling)
A metélőhagymát egyesek a Földközi-tenger vidékéről származtatják, mások szerint Közép-Ázsia az őshazája. Jelenleg Európán és Ázsián kívül már Észak-Amerikában is termesztik.
Fellegzetesen hagymaszagú, lágy szárú növény, hengeres cső alakú, zöld levelekkel.Hidegtűrő növény. Magjai 3-4 °C-on csírázásnak indulnak, később 15-20 °C-on is gyorsan fejlődik: Levélzete kemény, száraz teleken károsodhat, de a növény ekkor sem pusztul ki. A hagymafélék közül a metélőhagyma tűri legjobban a hideget.

Kisebb árnyékban és gyenge fényben is termeszthető, tehát alacsony fényigényű. A szélsőséges viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodik: tűző napon is jól termeszthető.

Erősen száraz, csapadékhiányos éghajlaton is megmarad.

Termesztése:
Magról vagy tőosztással, az év bármelyik szakaszában szaporítható. Ősszel vagy tavasszal telepítik általában. A talaj-előkészítésnél vegyük figyelembe, hogy több évig egy helyben marad. Aprómorzsás talajszerkezetet kíván. Tőosztására az ősz a kedvezőbb.

Felhasználása:
Mind szabad földön, mind hajtatáskor díszítő hatása is figyelmet érdemel, üde zöld színével télen a lakásban is szép.

Régóta ismert vértisztító és érelmeszesedést lassító hatása (csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést). Újabban egyre többet foglalkoznak bakteriad hatásával, amelyet leggyorsabban a szájüregben és a garatban fejt ki, de bélbetegségek ellen is kiváló.

A zöld leveleket vágjuk le (kb 1-2 cm-es szárat hagyjunk a tövön) és használjuk ételek ízesítésére.

Oregano

Az évelő félcserje gyökérzete kúszó, fokozatosan fásodó, a gyökértörzsszerű tarackokon sűrű, járulékos gyökerek fejlődnek. 4-5 év alatt fokozatosan „elvándorol" kúszó tarackjaival. Felszín alatt közvetlenül dúsan elágazó gyökérzete miatt sekély termőrétegen, köves, vízszegény helyeken is megmarad.


Környezeti igénye:
Fénykedvelő, de a félárnyékot még viszonylag jól elviselő növény, bár felépítése, levelei, virágzata az erős fényhez való alkalmazkodása során alakultak ki. Ettől függetlenül, ha nem egész nap éri folyamatos napsütés, még nem jelent kisebb növekedést vagy jelentékeny illóolaj-, illetve aromacsökkenést. Teljes árnyékba ne tegyük, mert ekkor felgyorsul a továbbvándorlása, megnyúló tarackjaival jóval kevesebb virágot hoz, sőt a virágzása akár el is maradhat és illóolaj-mennyisége erősen visszaesik.

Nagy fényigénye jó szárazságtűrő képességgel párosul. Hazánk bármelyik területén akár öntözés nélkül is termeszthető. Természetes szelekciója során hozzászokott a kopár domboldalakon való élethez, így a vízhiányhoz is.

Termesztése:
Szaporítható tőosztással és palántázással egyaránt. A már meglévő állományból kapott töveket nagyon sok részre oszthatjuk, lényeg, hogy legyen minden egységnek tarackos gyökere. Ahol nincs a közelben évelő állomány, ott a palántáról való szaporítás a kézenfekvő. Tavasszal szabad földbe, cserépbe vagy hideg fólia alá elvetett magokból nyárra ültetésre kész anyagot kapunk.

Jól előkészített, igen apró morzsás vagy homokos talajba a közvetlen szabad földi helyrevetést is megpróbálhatjuk. Ebben az előzetes csíráztatási próbával ellenőrizzük a magok életképességét és ennek tudatában végezzük a vetést.

Felhasználása:
Virágos, leveles hajtásaiban a 8% körüli „cserzőanyag" mellett 0,5-0,8% az illóolaj-tartalom. Az illóolajban timol, limonén, pinén, linalool található. A flavonoidokon és a cseranyagon kívül keserűanyag is fellelhető benne.

Gyógyhatása hasonlít a kakukkfűéhez (köptető és enyhe görcsoldó), főleg a légúti betegségek kezelésénél alkalmazható eredményesen. Gyógyhatása mellett egyes vidékeken festésre is használják, de mint fűszer is megállja a helyét; nemcsak ételek, hanem likőrök és borok ízesítésére is kiváló.


További fűszernövények:

Tárkony, zsályaIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!