BejelentésAndrea oldala
Az élet végtelenül leegyszerűsödik, ha kéred és elfogadod a segítséget hozzá.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Szobanövények gondozása

Sokszor kerestem mostanában 1-1 szobanövényemről leírást, hogy milyen gondozást igényel. Amiket sikerült találnom (nem volt egyszerű) megosztom Veled.

Remélem megtalálod Te is a növényed köztük.

Dracaena Marginata (pirosszélű dracéna)
Tenyészhely: a tűző napot mindig kerüljük, viszont állandóan jól megvilágított helyre tegyük. Egy kis nap (18 óra után) nem árt neki, sőt, levelei szebben fognak fejlődni. Nyáron 20°C körüli legyen a hőmérséklet, télen 18°C-on is megél.
Ha túl sötét helyen állnak, a Dracaena marginata és a Dracaena marginata tricolor fajták levelei bezöldülnek, az előbbin eltűnhetnek a barnás csíkok, az utóbbin pedig a pirosas-sárgás csíkok.
Gondozás: évközben akkor öntözzük, ha a földlabda teteje megszikkadt; ez a fiatal növényeknél gyakrabban fordul elő, az idősebbeknél kb. 3 naponként. Télen ritkábban és kevés vizet kapjanak, nehogy a gyökerek rothadni kezdjenek.
Átültetni tavasszal kell, ha a növény kinőtte a cserepét. A nagyra nőtt egyedeknél, amelyeket már nehezen, vagy egyáltalán nem mozdítunk el a helyükről, a földlabda tetejéről 2-3 cm elhasznált földet eltávolítunk, és helyébe frisset szórunk a dézsába.
Tápanyagot tavasztól őszig kéthetenként kaphat.
Növényvédelem: meleg és száraz helyiségekben tripsz, takácsatka és pajzstetű támdhatja meg a növényt.
Szaporítás: nagyon egyszerű művelet: fej- vagy törzsdugvánnyal szaporítjuk e növényt. Ha túl magasra nőtt, feldaraboljuk. A fejdugványt, úgy mint a törzsdugványokat is vízbe, vagy szaporítóközegbe helyezzük és meleg helyen tartjuk 24-26°C-on, világos helyen. Pár hét múlva megjelennek az első gyökerek, ilyenkor már el is lehet ültetni őket kisebb méretű cserepekbe. A szaporítást leginkább június-július körül végezzük.

Anthurium (flamingóvirág)
Tenyészhely: az eléggé világos helyet szereti, a közvetlen napsütést nem bírja. Télen a léghőmérséklet minimum 16 °C legyen, a talaj hőmérséklete pedig 18 °C. Ajánlott kavicsos tálcára állítani, vagy egy edényke vizet mellé helyezni.
Gondozás: nyáron bőséges öntözést követel, ha a talaj felső része megszikkadt, akár naponta is kaphat vizet, télen viszont elég 3-4 naponként önötzni, de ekkor sem száradhat ki földlabdája. Egy kiadós öntözés után a növény "sírni" kezd, ezért nem ajánlatos furnírozott bútorra helyezni. Ha túl gyakran "sír", akkor csökkentsük a víz mennyiségét.
Átültetni tavasszal kell, lehetőleg könnyű, vízáteresztő földbe. Mivel nagyon hamar gyökeresedő növény, majdnem minden évben át lehet ültetni.
Tápanyagot márciustól kéthetenként kaphat, amit feltétlenül higítani kell töménysége felére.
Növényvédelem: túlönötzés esetén levelei megsárgulnak, gyökerei elrothadnak; meleg és száraz levegő esetén takácsatka és levéltetű támadhatja meg.
Szaporítás: tőosztással lehetséges. Magokkal is lehet próbálkozni, de hónapokba is beletelhet amíg a kis növények kifejlődnek.

Alocasia (alokázia)
Az Alokázia Délkelet-Ázsiában honos. Az alább bemutatott faj az Alocasia amazonica hibrid.
Tenyészhely: az eddig általam átböngészett könyvekben azt találtam írva, hogy kimondottan üvegházi növény, nagyon igényes, magas páratartalomra van szüksége. Saját tapasztalataim szerint megélhet a mi lakásainkban is, természetesen kavicsos tálcára helyezve, vagy egy kis edény vizzel mellette. A következtetést az olvasó vonhatja le: Alokáziám már virágzott is. A félárnyékos helyet kedveli, télen is lehetőleg 18°-20°C-ot követel.
Gondozás:öntözni nyáron bővebben kell, 1-2 naponként, télen kissé visszafogottabban, 3-4 naponként. Nagyon vigyázzunk: ki sem száradhat földlabdája, de nem is tocsoghat vízben, különben a növény tönkremegy. Egy kiadós öntözés után a növény "sírni" kezd, a levelek csúcsán vízcseppek jelennek meg, ezért furníros bútorra nem ajánlott tenni. Ha túl gyakran "sír" a növény, azt jelenti, hogy kevesebb vízre van szüksége.
Átültetni tavasszal kell 1-2 évenként, attól függően, hogy milyen hamar növi ki a cserepét.
Tápanyagot márciustól októberig két hetenként kaphat.
Növényvédelem: meleg és száraz levegő esetén takácsatka és tripsz támadhatja meg, túlöntözés esetén a gyökerek elrothadnak.
Szaporítás: a föld felszín alatt megtalálható rizómákkal lehet szaporítani, bár elég soká elhúzódhat amíg a kis növénykék életre kelnek. Lehetséges a hajtásvégekkel történő dugványozás is.

Codiaeum variegatum (csodacserje)
Számtalan fajtája a legkülönbözőbb rajzolatú és árnyalatú levelekkel díszít: pöttyök, foltok, csíkok. A formájuk lehet ovális vagy összetett, színük pedig zöld, sárga, narancssárga, piros.
Tenyészhely:rendkívül világos helyen tartsuk, a délelőtti (9-11°°) vagy délutáni (17°°- estig) 1-2 órás napot elviseli, sőt szükséges neki, különben levelei zöldes sárgák maradnak, a pirosas árnyalatok nem jelennek meg. Egész évben meleget követel, ha a hőmérséklet 15°C alá csökken, lehullatja leveleit, ezért nyáron 22-26°C, télen pedig 19°C legyen neki biztosítva. Huzatban sosem állhat, ez esetben is leveleit hullatja növényünk; ha a levelek között kicsi a távolság (a szár nem nyurgul fel), szép színesek, nagyok és a szár aljától a növény tetejéig megtalálhatók mondhatjuk azt, hogy krotonunkat optimális körülmények között neveljük. Ezért olvashatjuk minden dísznövényes könyvben a figyelmeztetést, hogy csak tapasztalt hobbikertészeknek való növény, kezdők nem mindig boldogulnak vele. Kis odafigyeléssel viszont gyönyörű növényt varázsolhatunk belőle; érdemes egy kis példányt vásárolni és ezzel "kisérletezni". Magas páratartalmú levegőt igényel, ezért fiatal korában minden héten legalább egyszer zuhanyozzuk le langyos vízzel, vagy naponta permetezzük mészmentes vízzel. Mikor már bokros cserjévé válik, mint ahogyan a képen is látható, és nehezen változtatjuk helyét, elég ha 2-3 naponként permetezzük, főleg télen.
Gondozás: télen 3-4 naponként, nyáron minden második nap öntözhetjük, vagy amikor a földlabda teteje megszikkadt.
Átültetni 1-2 évenként szükséges, amikor a növény kinőtte a cserepét. Tápoldatot márciustól októberig kaphat, kéthetente.
Növényvédelem: meleg, száraz levegő esetén takácsatka, tripsz, pajzstetű támadhatja meg.
Szaporítás: dugványokkal lehetséges, amelyek 25°C -on gyökereznek, azután meleg és párás környezetben neveljük tovább a kis növénykéket. Használjunk gyökereztetőport. Vízben hamarább meggyökeresednek a dugványok ha állandó magas hőmérsékleten tartjuk őket (24-26°C).
Különlegességek: a frissen vágott dugvány alsó részét mártsuk meleg vízbe, hogy megállítsuk a levezést; jól mossunk kezet e feladat után, vagy bármikor, ha valamelyik levelét, esetleg a törzsét megsértettük és kezünkre folyt a növény nedve, mivel e nedv mérgező hatású. Gyermekek, háziállatok által nem hozzáférhető helyen tartsuk, a növény nedve allergiát okozhat.
Virágai kicsik, jelentéktelenek, ezért ajánlatos lecsípni őket a növényről, még mielőtt kinyílnának. Egyébként csak az idősebb példányokon jelennek meg, de léteznek kivételek is.

Spathyphyllum (vitorlavirág)
Télen tartsuk meleg szobában, ahol közvetlen napfény nem éri, védjük a huzattól, a cserepet pedig vegyük körbe nedves tőzeggel. Ha így teszünk, nem lesz vele problémánk.
Fényes levelei közvetlen a földből nőnek, virágai leginkább május és augusztus között fejlődnek. Fehér buroklevéllel körbeölelt torzsavirágzata igen tartós, akár hat hétig is frissek maradnak, bár néhány hét után halványzöldre színeződnek. Vágott virágként, virágkötészeti alapanyagként is egyre kedveltebb.
Fényigény:
Nyáron félárnyékot igényel, télen jó megvilágítást, de óvjuk a közvetlen napsütéstől.
Hőigény:
Átlagos meleget (20-23 °C) igényel, télen legalább 16 °C-ot.
Vízigény:
Földjét nedvesen kell tartani, de télen ritkábban öntözzük.
Páratartalom:
Magas páratartalomra van szüksége, rendszeresen permetezzük a leveleket, a cserepet pedig állítsuk nedves kavicsra. Leveleit időnként mossuk le.
Betegségek:
Száraz levegő hatására rosszul fejlődik.
Kártevők:
A takácsatkákra és a pajzstetvekre érzékeny.

Könnyezőpálma

Könnyen nevelhető, gyors növésű, fásodó szárú kúszócserje. Erős karóhoz kell kötni, így a szárai akár a 6 m-t is meghaladhatják. Megfelelő gondozás mellett már a fiatal példányok felnőtt, nagy leveleket hoznak, amelyek mélyen karéjosak és lyuggatottak.
A fehér, liliomszerű virágok és az ehető gyümölcsök általában csak üvegházi vagy télikerti növényeken figyelhetők meg.
A léggyökereket, amelyek a kifejlett példányon fejlődnek, ne vágjuk le, hanem dugjuk a földbe, hogy ezeken keresztül is tápanyagot vehessen fel.
Fényigény:
Árnyékos vagy mérsékelten megvilágított helyen érzi legjobban magát, közvetlen napsugárzás ne érje.
Hőigény:
Átlagos meleg, télen legalább 12 °C szükséges számára. Aktív növekedéskor biztosítsunk neki 18 °C feletti hőmérsékletet.
Vízigény:
Öntözzük alaposan, de mindig várjuk meg, hogy két öntözés között a földje kiszáradjon. Soha ne telítsük vízzel!
Páratartalom:
Fűtött helyiségben permetezzük a leveleket. Néha mossuk le az egész növényt.
Betegségek:
Az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés együttes hatásaként gombásodás léphet fel.
Kártevők:
A pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják.

Zamioculcas zamiifolia (ZZ pálma)

Jellemzõ magassága 45-60 cm, helyigénye 45-60 cm. Szára nincs, a levelek a rizómából fejlõdnek. A levélnyél és levéllemez 60 cm hosszúak. A levélnyél vízraktárként mûködik. A levelek fényesek, sötétzöldek. Tulajdonképpen levéldísz. Ritkán virágzik. Torzsa virágzata módosult füzérvirágzat, amelynek virágzati tengelye vastag, megnyúlt, húsos képletté alakult. A fellevél 4x6 cm. A virágok egyivarúak. A virágzati tengely 6 cm hosszú. Alsó részén találhatók a porzós virágok, középen található virágok sterilek, felül a termõs virágok foglalnak helyet. Vagyis egylaki növény.
Stressztûrõ, ellenálló, de a megfelelõ körülményeket meghálálja. A jó vízgazdálkodású, könnyû talajt kedveli. Lassan növekszik. Világos helyen tartsuk. Néhány órás közvetlen reggeli vagy délutáni napfényt is elvisel. Rendszeres öntözést igényel. Akkor öntözzük, ha talaját száraznak érzékeljük. A szárazságot túléli. De túlöntözni sem szabad. Ha folyamatosan nedvesen tartjuk, levélsárgulással reagál, esetenként gumórothadás is felléphet. Az ablak közeli huzatra levélhullással válaszol. Ha új levelei képzõdnek, az alsók hullani kezdenek. A megmaradó levélnyél víztárolóként funkcionál.
Esetenként, a növekedési szakaszban tápozhatjuk, de csak kis koncentrációban. Télen nyugalmat igényel, az öntözést mérsékelni kell.
Mivel leveleinek minden részébõl regenerálódik a teljes növény, legegyszerûbb, ha levelérõl szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális.

Amiket én észleltem a sajátommal: nyáron kitettem az erkélyre, ami nem túl világos, a levelei mégis megégtek. Aztán behoztam és szerencsére helyrejött. Átültetésnél kettévettem, így két növényem van két különböző helyen. Az egyik, amelyiket a délelőtti nap éri (nem közvetlenül), már hozott egy gyönyörű hajtást. A másik csak éldegél. Valamint azt is észrvettem,hogy ha úgy néz ki,mintha eldőlt volna,akkor szomjas. Amint kap vizet, rövid időn belül szépen kiegyenesedik.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!