BejelentésAndrea oldala
Az élet végtelenül leegyszerűsödik, ha kéred és elfogadod a segítséget hozzá.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

KISLEVELŰ FIKUSZ (Ficus benjamina)

Laza, szellős ágrendszere és lombja beleillik a modern és a klasszikus környezetbe is. Gyakoriak a 1,5-2 m-es példányok, amelyek csüngő hajtásaikkal és kis leveleikkel különleges díszei a lakásnak.
Laza, szellős ágrendszere és lombja beleillik a modern és a klasszikus környezetbe is. Rakjuk a növényt minél nagyobb ablaktábla elé, a földre.
Gyakoriak a 1,5-2 m-es példányok, amelyek csüngő hajtásaikkal és kis leveleikkel különleges díszei a lakásnak. A levelek fiatal korukban világoszöldek, idősebb korban besötétednek, szélük hullámos lesz.
Fényigény:
Szereti a nagyon világos helyet, közvetlen napsütés nélkül.
Hőigény:
Nyáron 18-20 °C-ot igényel, de télen se legyen kevesebb 15 °C-nál.
Vízigény:
Öntözzük mérsékelten, növekedési időszakban adagoljunk számára kéthetente tápoldatot.
Páratartalom:
Meleg helyiségben fokozott páratartalmat igényel, leveleit permetezzük gyakran.
Betegségek:
Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet-változástól, mert levélhulláshoz vezethetnek. Gyakran gombafertőzések is megtámadhatják, s ilyenkor az erősen fertőzött levelek elsárgulnak, majd lehullanak.
Kártevők:
Tavasszal a levéltetű, a takácsatka és a pajzstetű károsíthatja.


Gusmania (guzmánia)
A broméliafélék családjába tartozik. A lakberendezők elengedhetetlennek tartják a modern dekorációs terveik megvalósításához, de a kezdő szobakertészek elriadnak tőle, mert úgy hiszik, hogy ennek a gyakran színpompás növénynek a nevelése meghaladja a képességeiket. De ebben tévednek, hiszen kevés növényfaj van, amelyiknek egyszerűbb lenne a gondozása, mint a broméliának.
Télen igazán szépen mutat: ekkor hozza színes felleveleit a tőlevélrózsa közepén. A levelei puhák, fényesek és sima szélűek, elérhetik a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. A virágzata apró, sárga virágokból áll, amit körbevesznek a narancs vagy vörös színű fellevelek.
Fényigény:
Egész évben világos szűrt fényt igényel, ezért óvjuk a közvetlen napsütéstől.
Hőigény:
Virágoztatásához magas hőmérséklet, 24 °C szükséges, de a már virágokban álló egyedeknek elég a szobahőmérséklet is.
Vízigény:
A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne vizesen, mert a túlöntözés végzetes lehet a növény számára. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni.
A központi levélrózsában mindig álljon víz. Ügyeljünk rá, hogy az öntözővíz nem lehet meszes, kemény. Ha a háztartásunkban kemény víz van, akkor öntözzük esővízzel.
Páratartalom:
Magas páratartalmat igényel, ezért nyáron permetezzük a leveleket. Ugyanakkor a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat.
A leveleken keresztül történő tápanyagfelvétel megszokott ennél a növénynél, ezért rakjunk időnként a permetezőbe oldott műtrágyát.
Betegségek:
Az erős napsugárzás vagy a vashiány levélszáradást okozhat.
Kártevők:
A pajzstetvek gyakran károsíthatják.


Chlorophytum orchidastrum (Green Orange)

Első ránézésre még a hozzáértő kertész is nehezen mondaná meg a Chlorophytum orchidastrum Green Orange-ről, hogy a jól ismert csokrosinda (Chlorophytum comosum) közeli rokona.
Felálló narancssárga levélnyelein sötétzöld, széles, ovális leveleket hordoz. Megjelenését is ez teszi különlegessé. A levélnyél és a levél szokatlan színösszeállítása eddig ismeretlen volt a szobanövények vásárlói között. A zöld és a narancs együtt feltűnővé, szokatlan megjelenése divatossá teszi a növényt. De nem csak színei miatt alkalmas a modern lakások díszítésére. A csokrosindához hasonlóan kevés törődést igényel, így a rohanó, kevés időt otthon töltő emberek is tartósan díszíthetik vele otthonukat.

Vízigény:
Szobahőmérsékleten kitűnően fejlődik. Öntözésre elegendő hetente kétszer gondot fordítanunk. Ha a földlabda még nedves, akkor a heti két alkalmat egyre is csökkenthetjük. Arra azonban vigyázzunk, hogy a cserép tartalma ne száradjon ki. Ugyanígy kerüljük a túlöntözést is. Az öntözés után a cserép alján lévő tálkából öntsük ki a fölösleges vizet.
Fényigény:A lakásban bárhol elhelyezhetjük, ahol találunk méretének megfelelő helyet. A tűző naptól – főként áprilistól októberig – védjük. Az erős napsugárzást nem szereti, és még a szoba árnyékosabb sarkaiban is kielégítően fejlődik.

Tápoldatozni a nyári hónapokban havonta kétszer kell, télen elegendő havonta egyszer. Az sem jelent nagy gondot a növénynek, ha néha elfeledkezünk a tápanyag-utánpótlásról, módosult gyökereiben ugyanis sok tápanyagot tartalékol, ezért hónapokon keresztül kielégítően fejlődik a raktározott készleteiből is.

Kaptam egy gyönyörű csokrot, amiben ez a virág van, nagyon beleszerettem. Nem volt egyszerű megtalálnom milyen fajta, de sikerült. Már magot is rendeltem, megpróbálkozom vele. :-)

Heliconia Rostrata, Lobster Claw (Rákollóvirág)

Ez a legismertebb és legjobban közkedvelt heliconia fajta. Tekintélyes nagyságú bokorrá fejlődő, csomós tövű, meleg klíma alatt örökzöld évelő. Színpompás függő virágfüzéreikért és fiatalkori szép lombozatukért tartott növény.

Magassága elérheti a 3 m -t. Rizómája kúszó és szerteágazó. Levelei evező alakúak, levélszáruk hosszú. Virágzata gyönyörű, piros színű rákollóra hasonlító fellevéllel, aminek a széle sárga színű. Egész évben virágzik.
Félárnyékos fekvést, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajt kedvelnek. A vegetációs periódus alatt a szokásos mértékben öntözzük, de télen amikor a növény visszahúzódott, csak takarékosan. Szaporítható magról, sarjakból, rizómából és szétültetéssel. Nyáron a szabadban tartható, de mivel fagyérzékeny, télire fűtött helységbe kell vinni. Kerüljük a pangó vizet, gyökérrothadáshoz vezet!

Minimális hőmérséklete: 10°C
Fagyérzékeny. A mag csírázási ideje 2 hónap után várható.

Viaszvirág (Hoya Camosa)


Népszerű és könnyen tartható virágos kúszónövény. Szárai akár a 3 m-es hosszúságot is elérhetik, ezért érdemes huzalra, mohakaróra vagy rácsra felfuttatni.
Levelei oválisak, a szárakon kettesével állnak, kemény viaszréteggel borítottak.
Dísze a tavasztól őszig nyíló virágzata. A csillag alakú, fehér virágok közepén vörös folt helyezkedik el. A virágon található fényes bevonat mézhez hasonlít. Ne mozdítsuk el a helyéről, amikor a bimbók megjelennek, ne vágjuk le róla a hervadt virágokat, és csak akkor ültessük át, ha ez már elkerülhetetlen.

Fényigény:
Világos hely, némi közvetlen napsütés sem árt, de a déli napsütéstől óvni kell.
Hőigény:
Átlagos meleg, télen 10-14 °C.
Vízigény:
Tavasztól őszig bőven öntözzük, télen ritkábban. Hagyjuk, hogy a földje két öntözés között kiszáradjon.
Páratartalom:
Rendszeresen permetezzük, kivéve akkor, ha virágzik.
Betegségek:
A virágzás elmaradásának oka a tápanyaghiány lehet.
Kártevők:
A gyökérgubacs-fonálféreg legkedveltebb gazdanövénye.


Összeszedtem a két növényápolás oldal növényeit, táblázatba rendeztem, amiben a fényigény, vízigény,hőigény, páratartalom, szaporítás, tápoldatozás adatait beleírtam, így könnyen számon tarthatjuk melyik növényt hogyan kell gondoznunk, mindig kéznél lehet.

A táblázat letölthető innen.

Ők az enyémek:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!