BejelentésAndrea oldala
Az élet végtelenül leegyszerűsödik, ha kéred és elfogadod a segítséget hozzá.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Tárkony

Termése bóbita nélküli kaszat. Sokszor nem hoz magot, így a fő szaporítási módja a tőosztás. A föld feletti részekben kissé ánizsra emlékeztető illatú, de nem édes, hanem fűszeres, csípős ízű illóolaj halmozódik fel. Az aromaanyagok virágzáskor fordulnak elő a legnagyobb (1/2%-nyi) mennyiségben a növényben.


Környezeti igénye:
Közepes hőigényű növény. A magok 4-5 °C-on már csírázásnak indulnak. Későbbi fejlődéséhez elegendő 15-20 °C is, de a nagy melegtől sem károsodik. Fagytűrő képessége kiváló. Hótakaró nélkül is elvisel 15-20 °C-os fagyokat, ezért hazánkban ritkán fagy ki. Zöld hajtásai néhány fokos késő tavaszi vagy kora őszi fagyot károsodás nélkül elviselnek.

Fényigénye is közepes. Gyengébb fényben, félárnyékban is termeszthető. Fejlődéséhez elegendő, ha fa, ház vagy egyéb építmény takarása miatt csak délelőtt vagy csak délután kap napsütést. Ilyen fekvésben azonban némi illóolaj-csökkenésre kell számítani. Legjobb minőséget, 1-2%-os illóolaj-tartalmat napos területen termesztett növénytől várhatunk.

Erőteljes növekedéséhez és nagy lombfelület kialakításához sok vízre van szüksége. Vízigénye a legnagyobb értéket a július közepi virágzás előtt éri el. Vízszükséglete ellenére nyirkosabb fekvésű területeken hazánkban öntözés nélkül is termeszthető. Száraz vidékeken, különösen laza, homokos talajon, évente többször is pótolni kell a hiányzó csapadékot.

Magról igen nehéz szaporítani, mert a legelterjedtebb francia tárkony nem vagy ritkán hoz magot, és ekkor is rossz a csírázóképessége. Ilyen esetben márciusi vetéssel mindenképpen neveljünk palántát, majd május körül, a legalább 15-20 cm hosszú palántákat ültessük ki szabad földre.

Legelterjedtebb szaporítási formája a tőosztás. A többéves töveket késő ősszel vagy kora tavasszal, még mielőtt a sarjadás megindul, ásóval emeljük ki és daraboljuk fel. Egy-egy tövet fejlettségétől függően 4-8-(12) részre vághatunk szét. Mindegyik darabon legyen gyökér és néhány rügy, ezeket 50X50 cm-es sor- és tőtávolságra ültessük el.

Felhasználása:
Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, mivel nem édes ízű, nagyobb népszerűségnek örvend. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják.

Kissé kesernyésen csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, így étvágyjavító hatású. A népi gyógyászatban gyomormegbetegedések kezelésén túl, magas vérnyomás esetén is használták, bár ezen a területen már csökkent a szerepe.

Zsálya

A mintegy 700 fajjal a zsálya (Salvia) nemzetség a legnépesebb az ajakosok családjában. Fajai elsősorban Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén honosak, de az egész Földön elterjedtek.A szürkén molyhos évelő félcserje rizómája csavarodott tengelyű, elvékonyodó, majd gyökérben folytatódik. Szára 50-80 cm magas, négyszögletes, az idősebb, fásodó szár elágazó, szürkésbarna párával fe-A fiatal hajtások lágy szárúak és molyhos szőrnek. A levelek keresztben átellenesen állnak, lándzsásak, lemezük, széle egyenetlenül aprón csipkés. A tőleve-lek hosszú nyelűek, a középső szárlevelek, nyele rövidebb, a legfelsők ülők és murva-szerűek.

Környezeti igénye:
Nagy hőigényű növény. Magjai 12 °C alatt nem, vagy csak igen lassan csíráznak. Optimális csírázási hőmérséklete 20 °C körül van. A növények viszonylag lassú fejlődése alacsony, 15-18 °C-os hőmérsékleten még vontatottabb. Az egyéves tövek különösen érzékenyek a hótakaró nélküli kemény fagyokra.

Idősebb korban a száraz, erősen fagyos telek állományritkítő elfagyásokat okozhatnak, különösen akkor, ha a tél folyamán a hideg és meleg időszakok többször váltják egymást.

Fényigénye kissé alatta marad a skarlát zsályáénak, de még így is jelentős. Kevés napfény hatására jelentősen csökken az illóolaj-tartalma. Árnyékos helyeken megnyúlik és a levelek szürkés színe halványzöld lesz.

Jól tűri a szárazságot, csírázáskor és a hosszú palántakor alatt azonban sok vizet igényel. Fiatal korban szárazság hatására fejlődése megáll, sőt a növény el is pusztulhat. A többéves tövek viszont hazánkban az aszályos éveket is átvészelik.

Termesztése:
Szaporítására legelterjedtebb módszer a magvetés, de megfelelő a tőosztás és a dugványozás is. Évelő, tehát vetésforgón kívül helyezzük el. Az őszi talaj-előkészítése mélyszántásból, illetve ásásból áll, ezzel egy időben forgassuk alá a szerves, illetve műtrágyákat. Télalá vetés esetén az őszi munkákkal októberig el kell készülni, és gereblyézéssel készítsük elő az aprómorzsás magágyat. A 60-70 cm-es sortávolságon belül a tövek 30-40 cm-re legyenek egymástól. Természetesen ennél sűrűbbre szórjuk a magokat, majd tavasszal, 3-4 leveles korban állítsuk be a tőtávolságot.

Felhasználása:
A már évezredek óta ismert zsályát Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben mint fűszer- és gyógynövényt. A skarlát zsályához hasonlóan jelentős fertőtlenítő hatása van, emellett nagy töménységben olyan erős fiziológiai hatású, hogy szívbénulást is okozhat.

A növény jellegzetes illatát a tujon-izomérek és a kámfor adja, mellettük még megtalálhatók a mono- és szeszkviterpének, di- és triterpének, flavonoidok is. A gyógyászatban az ókortól kezdve izzadásgátlóként terjedt el, bizonyos betegségekhez kapcsolódó fokozott verejtékezést igen jól csökkenti. Teája többhetes kúra után szabályozza a vegetatív idegműködést és normalizálja a verejtékmirigyek elválasztását.

Külsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő hatású, ezt az illóolajában megtalálható pinénnek és a tujonnak köszönheti. Aranyérbántalmak, kelések és lábszárfekélyek kiváló gyógyítója. Miután az antibiotikus hatáson túl nagyon jó összehúzó is, a nyálkahártya-gyulladások ellen is bevált. Főleg a száj- és torokterápiában terjedt el. Hosszabb ideig, kúraszerűen alkalmazva makacs bronchitiszeket is meggyógyíthatunk vele.

Önállóan vagy más fűszerekkel keverve kiváló húsfűszer, de süteményekben is felhasználható. Hazánkban fűszerként még alig ismerik, pedig érdekes íze miatt helye lenne a konyhában is. Különösen a kissé zsíros húsételek, vadak, töltelékek, de sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!