BejelentésDíszmadár tenyészet
Tenyésztőtől egészséges madár? Jó helyen jársz!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

 

Rizspinty

 

Eredeti élőhelye Indonézia szigetvilága, ezen belül is elsősorban Jáva, Bali, Szumátra és Borneó szigetén terjedt el. Valószínűleg eredetileg csak Jáva, Bali és Madura szigetén élt, Indonézia többi részére, így Szumátrára, Borneóra, Celebeszre, a Molukka-szigetekre és a Kis-Szunda-szigetekre csak betelepítették.A rizspinty a legelső fogságban szaporított díszpintyféle.Nagyobb, zömök testű díszpintyfélék közé tartozik. Testhossza csőrétől a farokig 14 centiméter.A rizspinty 3-6 hónapos korára válik ivaréretté. Laza szerkezetű, gömb alakú, zárt fészket épít. Durva fűszálakat, illetve szénaszálakat használ fészeképítéshez. 6-7 hófehér tojást rak. A tojásokon a tojó és a hím 15 napig kotlik, majd a kikelt fiókákat 4 hétig közösen etetik a fészekben. 4 hét után a kicsik teljesen kitollasodva hagyják el a fészket, de oda még hetekig vissza-vissza térnek esténként. Ekkor a szülők még körülbelül 2 hétig etetik őket.

Zebra pinty

 

Ausztráliában szinte mindenhol előfordul, kivéve a tengerpart nedves bozótosait és az esőerdőt. Megtalálható az indonéziai Kis-Szunda-szigeteken is. Betelepítették Naurura. Sikertelen betelepítési kísérletek történtek Új-Zélandon és Tahitin is.A zebrapinty hossza 10-11 centiméter, testtömege 8–9 gramm.Tápláléka fűmagok és néhány rovar, a zöldeleséget is szereti (pl. salátalevél).A fiatal madár az ivarérettséget 11 hetesen éri el. A költési időszak különböző. A fészek fűből és ágacskákból lazán összefűzött kupolaforma, oldalsó bejárattal. Tollal, gyapjúval vagy szőrrel bélelik, a talajtól kettő, de néha akár kilenc méteres magasságban is épülhet az eukaliptuszfákon. A fészekalj 3–7 fehér tojásból áll, amelyeket a madár tetszőleges időben rak. A száraz területeken többnyire az esős évszak után, amikor jó a táplálékellátás. Mindkét szülő kotlik 12–16 napig a tojásokon. A fiatal madarak 22 naposan repülnek ki, de a szülőkkel maradnak a következő fészekalj felneveléséig.


 

Régebben tartott ,tenyésztett pintyeim:

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!