KÍNAI TINI-HOROSZKÓP

A régi kínaiak már többezer évvel ezelőtt is készítettek tinédzser-horoszkópokat. Ezekben 12 állatöv jelölte meg az egyes karaktereket. Az állatövek, köztudott, nem havonta, hanem évente változnak, s hogy a dolog a tinik számára még bonyolultabb legyen, az éveket nem a nálunk ismert naptár alapján számítják, hanem a holdévnek megfelelően. Nos a kínai tini-horoszkóp olvasójának nincs más dolga, minthogy megkeresse az alábbiakban a rá vonatkozó szellemdús megállapításokat, és azokkal vagy egyetértsen, vagy pedig ne!


A SÁRKÁNY TINI

(2000.2.17-2001.1.30.)

A Sárkány tinédzsernek, minden ellenkező híreszteléssel szemben, nincs 7 feje, csupán csak egy. Ebbe kellene belepumpálni az összes matematikai tételt, a jelentősebb magyar költők születési dátumát, szerelmeik becenevét, valamint a köznapi viselkedéssel kapcsolatos szülői és tanári intelmeket. A Sárkány tini feje mindezekre azonban, sajnos, nem alkalmas, valamely furcsa oknál fogva csupán menő popénekesek névnapját, legsikeresebb dalaik szővegét, valamint a dobos cipőjének a színét képes megjegyezni. A Sárkány tini kitartó; nagymamája 14 másodperc alatt futja a 100 métert.

A KÍGYÓ TINI

(1989.2.6.-1990.1.26.)

A Kígyó tini szülei kocsijára, járgányára, csotrogányára mindig bajt hoz. Az autó, ha a Kígyó tini is benne ül, jelentős mértékben hajlamos a defektre, a kidurrant selejtes gumi a Kígyó sziszegéséhez hasonLó hangot hallat. A Kígyó tini a bőrét egy évben többször is levedli, ha lány az illető, akkor még ennél is gyakrabban cseréli ruháját, fiu Kígyó tinik esetében leginkább a cipő időelőtti elhasznáLódása a jellemző.

Főbb okai a labdarúgás vagy a lányok utáni kajtatás.

A LÓ TINI

(1990.1.27.-1991.2.14.)

Egy régi kínai közmondás szerint a lónak is négy lába van, s nem öt. Ezt a Ló tinik a maguk nyelvére úgy fordítják le, hogy kisemberek fején is lehet nagy választék. A Ló tini nem tévesztendő össze a ló fogú egyedekkel, ugyanis nem minden lófogú személy Lóarcú és fordítva. Mindezt egy, az autósok világából vett hasonlattal lehet tovább fokozni, miszerint a Ló tini és a szegény ember közös vonása: ha nincs lova jó a Szamara is.

A BIRKA TINI

(1991.2.15.-1992.2.3.)

A Birka tini nevével ellentétben lírai vénával megvert költői alkat. (Rosszabb esetben szó sincs vénáról; viszont a verés marad!) Egy régi kínai gondolkodó, II. Napégette Bornírt császár udvari elemfutára, így összegezte Birka tini autós változatának jellegzetességeit:

„ABirka autó minden évben egyszer ellik,

A benzintank viszont sokkal gyorsabban telik.

Ha ellenben a tank gyorsan ürül,

Annak csak a balga ürü örül.”


 


A MAJOM TINI

(1992.2.4.-1993.1.22.)

AMajom tini legtöbb esetben emberszabású, ám egyes válfajait vállban elszabták, míg másoknak a kezük vagy a lábuk hosszabb az átlagosnál. A hosszúkezű Majom tini előnye, hogy az utcán lehajlás nélkül képes felszednia csikket; a hosszúlábú – főleg, ha lány, azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy szép. Ez fölöttébb kellemes dolog, még akkor is, ha nincs semmi értelme. A tudomány mai állása szerint egyébként az ember tini a Majom tinitől származik, ami még egyiküket sem jogosítja fel arra, hogy egymás anyját szídják.

A KAKAS TINI

(1993.1.23.-1994.2.9.)

A Kakas tini krónikus álmatlanságban szenved, kivéve azokat a napokat, amikor tanítás van az iskolában; ilyenkor legszívesebben délig aludna. Más alkalmakkor viszont már hajnali kilenckor képes kiugrani az ágyból, megreggelizni, majd visszaaludni. Más ember belefáradna ennyi lázas semmitevésbe, de nem így a Kakas tini, aki szívós alkata révén dacol a természet törvényeivel, s még nyitott szemmel is képes aludni. (Sőt, olyan esetet is feljegyeztek, hogy egy Kakas tini evés közben elszunyált!)

A KUTYA TINI

(1994.2.10.-1995.1.30.)

A Kutya tini elsőrendű házőrző hírében áll: előnytelen külsejével elriasztja a betörőket, valamint más illetéktelen személyeket (adóellenőr, gázszámlás, polgármester, stb.). A visszataszító külső ugyanakkor érző belsőt takar, ez azonban a legkevésbé sem alkalmas házőrzésre, ezért inkább az elsőként említett tulajdonságaiért tartják, illetve szeretik. A Kutya tini, más Kutya-társaihoz hasonLóan, harapással aprítja fel a szájába vett ételféleségeket, s mindezt teszi annak ellenére, hogy ismeri a régi kínai bölcsességet, miszerint: Kutyaharapás nem hallatszik fel az égig.

A DISZNÓ TINI

(1995.1.31.-1996.2.18.)

A Disznó tini özvegy FujDisznó Dezsőné malackodókisiparosról kapta a nevét. Róla jegyezték fel, hogy  mindenről valami szaftos „Disznóság” jutott az eszébe; hol egy láb, hol meg egy karaj vagy tarja. A Disznó tini még véletlenűl sem tévesztendő össze a malac tinivel. Míg ez utóbbi mindenre kapható, a Disznó tini csupán hízásra hajlamos, s arra is csak felemelt kamattal.

PATKÁNY TINI

(1996.2.19.-1997.1.23.)

A Patkány tini abban hasonlít a Disznó tinihez, hogy annál jóval kisebb, semmiféle haszonnal nem kecsegtet, viszont nem háziállat. Állítólag megérzi a földrengést, az árvizet, valamint a kisebb forgószelet. Ha kérdezik, hogyan tudja mindezeket előre, csak széles vigyor a válasz, no meg egy régi többezer éves vicc arról, miért szereti a patkány a műholdas tévét? (Azért, mert annak sok csatornája van!)


 


A BIVALY TINI

(1997.1.24.-1998.2.10.)

A Bivaly tini erős, bírja a gyűrődést, strapabíró, csak a földrajztanárnőt nem állja, mert az folyton feleltetni akarja.

Mindazonáltal fellelhető uszodában, diszkók környékén, vagyis mindazokon a helyeken, ahol a földrajztanárnők előfordulási valószínűsége közelít a nullához. Ugyanez vonatkozik a biológia-, magyar- és matektanárokra is, kivéve, ha az illető tanerő fiatal, friss, üde és harmatos, no meg kívülről tudja legalább féltucat Bonanza Banzai- és Exotic-sláger teljes szövegét. (Ebben az esetben minden meg van bocsátva!)

A TIGRIS TINI

(1998.2.11.-1999.1.11.)

A Tigris tinit sokan össze tévesztik a Sárkány tinivel, amiben van valami; főként egy jó nagy adag rövidlátás. A Tigris tini ugyanis egyáltalán nem hasonlít a Sárkány tinihez, sőt! Ha van két dolog ami nem hasonlít egymáshoz, úgy az egy Tigris és egy Sárkány tini. Mindazonáltal kapitális ökör aki azt hiszi, hogy a Tigris tini azért csíkos, mert divatozni akar. Egyébbként emberre nem veszélyes, bár lobbanékony típus. Hidegben ugyanúgy fázik, mint a Sárkány tini.

A NYÚL TINI

(1999.1.12.-2000.2.13.)

A Nyúl tini, a közhiedelemmel ellentétben, nem ijed meg a saját árnyékától, márcsak azért sem, mert meglehetősen rövidlátó és árnyékban végképp nem lát jól. Ám mivel az érnyéka is túl rövid, ajánlatos a napszemüveg viselése, hogy meghosszabbítsa vele saját árnyékát.


Iskolai értelmező szótár

Bordásfal: Lesoványodott sporteszköz evés közben.

Ismétlés: A nagy sikerre való tekintettel ájból előadott magánszám, amelyet védőháló nélkül kell végrehajtani.

Felelés: Olyan játék, amelyben egy tanárnak nevezett játékos gyakran kérdez, de rendszerint nem kap rá feleletet.

Körző: Iskolakerülő.

Lógás: Diákok azon tevékenysége, melynek során szellemi frissességük megóvása érdekében távol maradnakaz iskolától.

Nagyszünet: Feleléskor két szó között eltelt idő.

Puska: Olyan fegyver, amelynek agya az emberi gondolkodást képes helyettesíteni. A ravaszt nem húzzák meg, de az ügyetlent igen.

Tanár: Ő is csak ember, bár egy kicsit tovább képezte magát. Saját véleménye szerint „felsőbbrendű” lény.

Tanuló: Érettségire megidézett háziállat. Általában keveset tud. Az érettségi után kirúg a hámból.

DIÁK-MURPHY
néhány alaptörvénye

 

Mottó: Ami el tud romlani, az el is romlik


HÁZI FELADAT

Főtörvény: A házi feladat pontosan olyan, mint az érettségi bizonyítvány:

Ø     Ha nincs nem veszik jónéven;

Ø     Ha van nem érdekel senkit.

TANÓRA

Étkezési magyarázat: ha a diák az óra alatt eszik...

... akkor valószínűleg éhes;

... idegesíteni akarja a tanárt;

... utalni akar az óra színvonalára.

FELELET

Feleletkerülési alaptörvény: Ha a tanár azt keresi, hogy ki feleljen:

1.                 szedd össze magad, nézz értelmesen, és tegyél úgy, mintha készültél volna!

Folyománya: Mint tudjuk, a tanár igen jóindulatú, így sohasem felelteti azt, akiről tudja, hogy készült.

2.                 Tartsd vissza a lélegzeted és menj össze 15-20 centit!

Folyománya: Ha a tanár megfontolt ember, előbb-utóbb megfulladsz.

3.                 Be se gyere az órára!

Folyománya: 1 drb.frissen pácolt igazolatlan óra.

PUSKÁZÁS

Alaptörvény: Puskázni minden tanárnál lehet.

Folyománya: Ha lehet, miért ne tegyük?

Eredményességfelmérő főtörvény:

ü    Aki mindig puskázik – buta  marad.

ü    Aki sohasem puskázik – az őrült.

ü    Aki néha puskázik – azt elkapják.

Folyománya: Aki buta marad, annak lesznek a legjobbak a jegyei.

A TANÁR

A jó és rossz tanár előfordulásának törvénye:

1.                 Ha jó tanárt kaptál, egy éven belül másik osztályt fog tanítani, vagy távozik az iskolából.

2.                 Ha rosszat, akkor majd csak tanulmányaid befejeztével szabadulhatsz meg tőle.

A DIÁK

A szenilítás elkerülésének törvénye:

1.                 Ha sokat tanul az ember, előbb-utóbb elfelejti.

2.                 Ha nem tanul, megkímélheti magát ettől a bosszúságtól.


AZ ISKOLAI WC

Az islokai WC-k felszereltségének törvénye:

o        Ha van WC-lehúzó – szerencséd van.

o        Ha működik is – még nagyobb szerencséd van.

o        Ha találtál WC-papírt is – akkor takarodj ki gyorsan a tanári WC-ből!